Νέα Ζηλανδία: Αυξάνονται οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου! Στους πόσους έχει φτάσει ο αριθμός;

Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των γεωλόγων!

Νέα Ζηλανδία: Αυξάνονται οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου! Στους πόσους έχει φτάσει ο αριθμός;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Νέα Ζηλανδία, καθώς συνεχίζουν και αυξάνονται οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου! Στους πόσους έχει φτάσει ο αριθμός και ποιες οι προειδοποιήσεις από τους γεωλόγους;

Υπήρξε προειδοποίηση των γεωλόγων όμως οι εκδρομές στο νησί έγιναν κανονικά και οι τουρίστες θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους!

Για τουλάχιστον 25 νεκρούς κάνει λόγο η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας την ώρα που οι αρχές της χώρας προσπαθούν να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας που άφησε πίσω της η ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Μετά από αρκετές αναγνωριστικές πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων, οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο νησί.

Δείτε αναλυτικά φωτογραφίες και βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της έκρηξης!

Στο μεταξύ, ανησυχώντας για περαιτέρω εκρήξεις στο ηφαίστειο, το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται με καθυστέρηση. Πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα στην ενδοχώρα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των θυμάτων

Την ίδια ώρα , έρχονται στο φως πληροφορίες για την εθνικότητα των θυμάτων. Ένας έμπειρος ξεναγός από την Νέα Ζηλανδία και πολλοί Αυστραλοί τουρίστες, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Ovation of the Seas», συγκαταλέγονται στη λίστα του θανάτου, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «NTV».

Η ναυτιλιακή εταιρεία έχει ήδη στείλει τον κατάλογο των επιβατών στις αρχές της Νέας Ζηλανδίας για να τις βοηθήσει στο μακάβριο έργο της αναγνώριση των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, από τους συνολικά 50 τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί την ώρα της έκρηξης, οι 24 ήταν Αυστραλοί. Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν πολλοί τουρίστες από τη Γερμανία, ωστόσο, το υπουργείο εξωτερικών δεν έχει δώσει στοιχεία.

Θυσία στο βωμό του κέρδους;

Οι τουλάχιστον 25 τουρίστες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, φέρεται να θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους.

Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια.Ωστόσο, την ευθύνη για τις επισκέψεις των τουριστών στο νησί, έχουν αποκλειστικά και μόνο οι οδηγοί των τουριστικών εκδρομών, όπως διευκρινίζει ο Τύπος της Νέας Ζηλανδίας.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Επιδεικτική αγνόηση των προειδοποιήσεων

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, προκύπτουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εταιρείες που διοργανώνουν τις επισκέψεις στο νησί, αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων.

Στις 18 Νοεμβρίου, το Κέντρο Παρατήρησης της Νέας Ζηλανδίας « GeoNet» είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από το ένα στο δύο. Το μέγιστο επίπεδο συναγερμού είναι πέντε. Ο λόγος για τον οποίο αύξησαν το επίπεδο συναγερμού ήταν η αύξηση της ποσότητας αερίου διοξειδίου του θείου που προέρχεται από το μάγμα του ηφαιστείου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Πριν από λίγες ημέρες, το κέντρο «GeoNet» είχε προειδοποιήσει ότι με βάση τις ενδείξεις που είχαν καταγράψει οι επιστήμονες, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος. Για το λόγο αυτό, τα τοπικά ΜΜΕ διερωτώνται πώς οι αρμόδιες αρχές άφησαν τους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο του «GeoNet», Μπραντ Σκοτ, οι τουριστικοί οδηγοί της περιοχής είναι υπεύθυνοι για την εκτίμηση της κατάστασης, αν δηλαδή πράγματι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Μάλλον οι εταιρείες «πόνταραν» στο γεγονός ότι, το επίπεδο συναγερμού της «GeoNet» μπορεί να αυξηθεί και στη συνέχεια να μειωθεί.

Αρκετές εταιρείες σήμερα προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές για τους τουρίστες. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περίπου 10 000 ταξιδιώτες.
Την τελευταία φορά που «ξύπνησε» το ηφαίστειο ήταν το 2016. Τότε κανείς δεν είχε τραυματιστεί.

Πάνω από το ηφαιστειογενές νησί, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, πλανάται τις τελευταίες ώρες ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας με τους διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες.

Το νησί Γουάιτ βρίσκεται στα βορειοανατολικά του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές. Μεγάλο μέρος του ηφαιστείου βρίσκεται κάτω από το νερό.

Πηγή: protothema.gr

Νέα Ζηλανδία: Ραγδαίες εξελίξεις με την μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, που "έντυσε" στα μαύρα το νησί! Πόσοι οι νεκροί;

Πόσοι οι νεκροί στην αιματηρή έκρηξη του νησιού; Θρήνος επικρατεί στη Νέα Ζηλανδία, με την είδηση πως ηφαίστειο "έντυσε" στα μαύρα όλη την περιοχή! Μεγάλος φόβος για τον αριθμό των θυμάτων!

Τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να προσεγγίσουν το νησί, λόγω υψηλής επικινδυνότητας!

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης στο νησί Γουάιτ, ανοικτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που μεταδίδει ο ιστότοπος New Zealand Herald.

Οι Αρχές κινητοποίησαν μεγάλες δυνάμεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων και την προσφορά ιατρικής περίθαλψης στους τραυματίες, που αγγίζουν τους 18 με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στο νησί, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που παρουσιάζει το περιβάλλον. Οι ίδιες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στο νησί.

Δείτε αναλυτικά φωτογραφίες και βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της έκρηξης!

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Επίτροπος Νέας Ζηλανδίας Τζον Τιμς, οι νεκροί είναι «διαφόρων εθνικοτήτων» και πρόκειται για πέντε από τα 23 άτομα που απομακρύνθηκαν από το νησί και υπέκυψαν στα τραύματά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο νησί πάνω από 20 πολίτες της Αυστραλίας, όπως μετέδωσε το Nine News.

Αρχικά η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει πως γύρω στους εκατό τουρίστες «βρίσκονταν πάνω στο νησί ή γύρω από αυτό», ανάμεσά τους και «κάποιοι η τύχη των οποίων αγνοείται», καθώς και για τραυματίες, εφιστώντας την προσοχή στο ότι προφανώς επρόκειτο «για μια κατάσταση που ακόμα εξελίσσεται» και διαβεβαιώνοντας πως «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς». Η Αρντέρν διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους τουρίστες είναι ξένοι που έκαναν περιήγηση στον εντυπωσιακό κρατήρα του ηφαιστείου Ουακατάνε, που αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες.


Η αστυνομία ανέφερε αργότερα ότι την ώρα της ηφαιστειακής έκρηξης, στις 14:11 τοπική ώρα [03:11 ώρα Ελλάδας], πάνω ή κοντά στο ηφαίστειο βρίσκονταν περίπου πενήντα άνθρωποι, αριθμός αρκετά χαμηλότερος από αυτόν που είχε δώσει νωρίτερα η επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η αστυνομία τόνισε ότι έως και πριν από λίγο αρκετοί άνθρωποι «βρίσκονταν ακόμα» πάνω στο νησί Γουάιτ, ενώ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» μια επιχείρηση διάσωσης στο ηφαίστειο, από όπου υψώνεται μια πυκνή στήλη λευκής ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε νωρίτερα ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016. Φέτος μεταφέρθηκε στο νησί αεροπορικώς ένα κοντέινερ 2,4 τόνων που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για τους επισκέπτες σε περίπτωση έκρηξης.

Διαδικτυακή κάμερα κατέγραψε τουρίστες να βρίσκονται μέσα στον κρατήρα λίγο πριν από την έκρηξη

Mια διαδικτυακή κάμερα, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας δείχνει ότι τουλάχιστον μια ομάδα τουριστών βρισκόταν μέσα στον κρατήρα λίγα λεπτά προτού σημειωθεί η έκρηξη και την περιοχή να έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή σκόνη.

Η κάμερα αυτή, η οποία ήταν τοποθετημένη στον κρατήρα και την οποίαν διαχειριζόταν η υπηρεσία γεωλογικών κινδύνων της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περπατά κοντά στο χείλος του κρατήρα, όπου η παρουσία λευκού καπνού σε χαμηλό επίπεδο είναι διαρκής, λίγο προτού σημειωθεί η έκρηξη στις 14:11.

Αυτός ο τύπος κάμερας, μαζί με τρεις ακόμη που ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία με καλή οπτική, καταγράφει και μεταδίδει στο διαδίκτυο εικόνες του ηφαιστείου--που στη γλώσσα των Μαορί είναι γνωστό και ως Γουακαάρι--ανά δεκάλεπτο.

Στις 14:00 η κάμερα αυτή κατέγραψε μια ομάδα ανθρώπων--που φαίνονται σαν κουκίδες μπροστά στο τεράστιο ηφαίστειο--ακριβώς στην άκρη του κρατήρα. Στις 14:10, μόλις ένα λεπτό πριν από την έκρηξη, η ομάδα απομακρύνεται από τον κρατήρα ακολουθώντας ένα μονοπάτι κατά μήκος του.

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα, η οποία φαίνεται να περιλάμβανε περίπου 12 ανθρώπους, κλήθηκε να απομακρυνθεί ή απλώς συνέχισε την περιήγησή της αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Το επόμενο πλάνο που κατέγραψε η κάμερα είναι στις 14:20 και δείχνει ένα κομμάτι εξαρτήματος σαν να έχει πέσει ή να έχει καταστραφεί η κάμερα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ