Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές τροφίμων για τα Χριστούγεννα

Μεγάλη προσοχή!

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές τροφίμων για τα Χριστούγεννα

Ο ΕΦΕΤ σας προειδοποιεί τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές τροφίμων για τα Χριστούγεννα.

Κύριος γνώμονας η προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΕΦΕΤ προωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στους ελέγχους με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής

Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων στην εορταστική περίοδο
Στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων (αγορές, σούπερ μάρκετ), προτείνεται ο διαχωρισμός σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των τροφίμων που αγοράζονται ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν (π.χ. κρέας και προϊόντα του που χρειάζονται ψήσιμο) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες). Έτσι, αποφεύγεται πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Προτείνεται, επίσης, τα προϊόντα υπό ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αγοράζονται τελευταία και η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να τοποθετούνται το συντομότερο δυνατό και με ορθή πρακτική διαχωρισμού μέσα σε συσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα στο οικιακό ψυγείο.

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κρέας

Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ η διάθεση του κατεψυγμένου σε θερμοκρασία από -18ºC και κάτω. Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.
Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Στα σημεία πώλησης πρέπει να τηρούνται πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που περιέχεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

ΕΦΕΤ για αγορα πουλερικών όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα


Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους -18ºC ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα) και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (όπως πουλερικά ή αυγά ορνίθων), με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. ελευθέρας βοσκής, εκτατικής εκτροφής, κ.ά.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.

iefimerida.gr

«Βόμβα» από τον ΕΦΕΤ! «Έριξε» πρόστιμα σε τέσσερις επιχειρήσεις τροφίμων!

«Βόμβα» μόλις έσκασε από τον ΕΦΕΤ! «Έριξε» πρόστιμα σε τέσσερις επιχειρήσεις τροφίμων και σας αφορά όλους το ποιες είναι!

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι στην 15η συνεδρίαση του ΔΣ της 11ης Οκτωβρίου 2019, με ισάριθμες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, επικυρώνει την επιβολή προστίμων σε τέσσερις επιχειρήσεις τροφίμων, συνολικού ύψους 40.150,00 ευρώ. Επίσης, απορρίπτει δέκα περιπτώσεις ενστάσεων κατά αποφάσεων επιβολής προστίμων και προχωρεί στην επιβεβαίωση της επιβολής τους, συνολικού ύψους 21.124,50 ευρώ.

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ! Τι συμβαίνει με λάδι, μέλι και ρύζι!

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα και οι ενστάσεις αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων κρέατος, παρασκευασμάτων κρέατος, γάλακτος, ζαχαροπλαστικής και καφέ, επιχειρήσεις παραγωγής πάγου και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου για:


- Παραγωγή, διακίνηση και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων.

- Παρακώληση και παρεμπόδιση ελέγχου.


- Αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή HACCP.

- Μη συμμόρφωση ως προς τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής.

- Παραπλανητική επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση τροφίμων.

- Μη συμμόρφωση για ισχυρισμούς διατροφής.


- Μη εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας.

- Μη συμμόρφωση με μέτρα δέσμευσης ή κατάσχεσης τροφίμων.

- Λειτουργία εγκαταστάσεων χωρίς άδεια/αναγγελία έναρξης.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

TAGS