Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις! Ποιες περιοχές πρέπει να προσέχουν;

Μεγάλη προσοχή!

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις! Ποιες περιοχές πρέπει να προσέχουν;

Ποιες περιοχές πρέπει να προσέχουν επεσήμανε με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ! Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις!

Κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικότερα:

Την Τετάρτη

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

β. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα την Πέμπτη (16-01-2020) στις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα Δωδεκάνησα.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (17-01-2020) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη (16-01-2020) στο νότιο Αιγαίο.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί γρήγορα από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την Κρήτη θα επηρεάσει τον καιρό των νοτίων τμημάτων της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2020.

Βροχές, κατά τόπους ισχυρές, σποραδικές καταιγίδες και επικράτηση ενισχυμένων ανατολικών ανέμων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας. Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται η θέση του κέντρου του χαμηλού (σημειώνεται με “L”), ο ολικός υετός του προηγούμενου 12ώρου καθώς και το πεδίο των ανέμων για το βράδυ της Τρίτης 14/1 προς Τετάρτη 15/1 και για το μεσημέρι της Τετάρτης 15/1.

Η δημιουργία των βαρομετρικών χαμηλών αυτού του είδους οφείλεται στη διαφορά των χαρακτηριστικών των επιφανειακών ξηρών αερίων μαζών πάνω από την έρημο Σαχάρα και των υγρών πάνω από τα νερά της Μεσογείου.

Οι άνεμοι στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πηδαλιουχούν αυτά τα συστήματα, τα οποία έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η μεταφορά σκόνης ανατολικά τους, καθώς το θερμό τους μέτωπο κινείται γρήγορα προς τη Μεσόγειο.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας ιδιαίτερα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την συγκέντρωση σκόνης κοντά στο έδαφος το μεσημέρι της Τετάρτης 14/1.

Ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και πάλι. Yπάρχουν ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για πιθανή κακοκαιρία από τις 15 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Ιταλίας, το οποίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει κακοκαιρία στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Καιρός: Δραματική αλλαγή στο σκηνικό! Νέα κακοκαιρία "χτυπάει" τη χώρα από Τετάρτη!

Πως θα είναι ο καιρός σήμερα και ποιες περιοχές πρέπει να προσέξουν; Νέα κακοκαιρία "χτυπάει" τη χώρα από Τετάρτη, προκαλώντας δραματική αλλαγή στο σκηνικό!

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένονται για σήμερα τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Ιόνιο. Παράλληλα, θα υπάρξουν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.

Από την Τετάρτη ωστόσο, έρχεται ένα διήμερο κακοκαιρίας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οπως εκτιμά η ΕΜΥ, από την Τετάρτη θα ξεκινήσουν ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, την νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα την Τετάρτη, ενώ χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η πρόγνωση του καιρού
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στο Ιόνιο όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: iefimerida.gr