Μεγάλη προσοχή! Δράστες προσποιούνται τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και αφαιρούν χρήματα και κοσμήματα από τα θύματα!

Ακολουθήστε τις οδηγίες της Αστυνομίας!

Μεγάλη προσοχή! Δράστες προσποιούνται τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και αφαιρούν χρήματα και κοσμήματα από τα θύματα!

Μεγάλη προσοχή με νέα απάτη! Δράστες αφαιρούν χρήματα και κοσμήματα από τα θύματα τους ενώ προσποιούνται ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ!

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φερόμενοι ως δράστες, μαζί με έναν ακόμη συνεργό τους, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και με διαφορετική σύνθεση της ομάδας κάθε φορά, έπειθαν ηλικιωμένους να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους και, αφού έμπαιναν στα σπίτια, τούς απασχολούσαν με διάφορες δικαιολογίες , όπως τον έλεγχο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.

Η λεία τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις των παθόντων, υπολογίζεται σε 32.000 ευρώ ενώ η αξία τω κοσμημάτων που άρπαξαν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Οι φερόμενοι ως δράστες κατάφεραν μάλιστα σε μία περίπτωση να εξασφαλίσουν αντικλείδι και το βράδυ της ίδια μέρας να μπουν στο ίδιο σπίτι, στο κέντρο της πόλης και αφού πρώτα αναισθητοποίησαν το ηλικιωμένο ζευγάρι -χωρίς να έχει διαπιστωθεί ο ακριβής τρόπος αναισθητοποίησης- αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα άτομα που ταυτοποιήθηκαν, ηλικίας 44 και 46 ετών, όπως και συνεργός τους, οργανώθηκαν σε ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2019. Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Με αφορμή τις περιπτώσεις ληστείας και κλοπών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης συνιστά στους πολίτες να είναι περισσότερο υποψιασμένοι και δίνει χρήσιμες συμβουλές:

Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας, ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.
Μην πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν με προσχήματα ότι αποτελούν υπαλλήλους φορέων ή ότι πραγματοποιούν ευκαιριακές πωλήσεις είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

Πριν από λίγο καιρό δρούσαν με μεγάλη τηλεφωνική απάτη και αποσπούσαν χρηματικά ποσά!

Πηγή: iefimerida.gr

Μεγάλη προσοχή! Αυτές είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις που αποτελούν κίνδυνο! (Βίντεο)

Μεγάλη προσοχή! Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί ότι αυτές είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις που αποτελούν κίνδυνο!

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά κρούσματα απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων σε πολίτες, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν. Νέα μεγάλη απάτη με τα κινητά! Αν λάβετε αυτό το sms, έχετε πρόβλημα!

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:

λογαριασμούς e-banking,
λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
φωτογραφίες και βίντεο,
ιστορικό περιήγησης,
κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.,

Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:
άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,
επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup),
εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας,
αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς) και
άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση αναφέρετε το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και καταγγείλτε το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Πηγή: iefimerida.gr