Συναγερμός στην Ιταλία! Τηλεφώνημα για βόμβα στο κέντρο της Ρώμης!

Τι συνέβη;

Συναγερμός στην Ιταλία! Τηλεφώνημα για βόμβα στο κέντρο της Ρώμης!

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγη ώρα στην Ιταλία, μιας και στα γραφεία της La Repubblica, που βρίσκονται στο κέντρο της Ρώμης, δέχθηκαν τηλεφώνημα για βόμβα!

Μέσω Twitter, η La Repubblica ενημέρωσε ότι έχει αναστείλει τη λειτουργία της εξαιτίας συναγερμού για βόμβα στα γραφεία σύνταξης στη Ρώμη. Το σημείο έχει εκκενωθεί και γνωστοποιεί ότι θα κρατάει ενήμερους τους αναγνώστες της.

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική της Ισπανία, το αεροδρόμιο του Αλικάντε έχει κλείσει εδώ και λίγη ώρα λόγω πυρκαγιάς!

Έκτακτο: Τηλεφώνημα για βόμβα σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι!

όλις «έσκασε» ένα έκτακτο και ενημερώνει ότι έγινε ένα τηλεφώνημα σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι για ύπαρξη βόμβα!

Ο άγνωστος που έκανε το τηλεφώνημα σε γνωστή ιστοσελίδα, έδωσε και χρονικό περιθώριο για την ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο...

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό έκανα ένα τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο Αθηνών!

Πηγή: protothema.gr

Βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου: Οι δράστες ήθελαν θύματα

Τρόμος με την βόμβα που τοποθετήθηκε στο ΑΤ Ζωγράφου, καθώς οι δράστες ήθελαν να υπάρξουν θύματα.

Την προκήρυξη των δραστών που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό- εμπρηστικό μηχανισμό στο αστυνομικό τμήμα του Ζωγράφου περιμένει η Αντιτρομοκρατική τόσο για να έχει ασφαλέστερα συμπεράσματα για τα κίνητρά τους, όσο και τη «συνέχεια» που θα περιμένει. Η αστυνομία δεν θεωρεί τη βόμβα «μεμονωμένο» περιστατικό, αλλά άρρρηκτα συνδεδεμένη με τις καταδρομικού τύπου επιθέσεις που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και συνοδεύονται είτε από βανδαλισμούς, είτε από εμπρησμούς- όπως έγινε χθες τη νύχτα στην περιοχή του Κολωνακίου ή την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή της Καισαριανής.

Οι αρχές βλέπουν πίσω από αυτές τις ενέργειες – κορυφαία εκ των οποίων είναι η τοποθέτηση του εκρηκτικού – εμπρηστικού μηχανισμού στο Α.Τ. Ζωγράφου- ανασυγκρότηση του λεγόμενου «αντάρτικου πόλεων». Οι κινήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια, οι εκκενώσεις καταλήψεων και η αλλαγή δόγματος στην αντιμετώπιση των διαφόρων γκέτο προκαλεί την αντίδραση αντιεξουσιαστικών ομάδων που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας.

Η παρατηρητικότητα του διοικητή του τμήματος Ζωγράφου ο οποίος εντόπισε τη βόμβα -λίγο πριν εκραγεί, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες- δεν απέτρεψε μόνο ένα τρομοκρατικό χτύπημα που όπως εκτιμάται θα ήταν αιματηρό, αλλά «έδωσε» στην αστυνομία έναν άρτιο μηχανισμό, η «ακτινογραφία» του οποίου δίνει ήδη πρώτα συμπεράσματα για τους δράστες που το κατασκεύασαν και το τοποθέτησαν.

Τα στελέχη των Εργαστηρίων και της Αντιτρομοκρατικής ανατρέχουν ήδη σε παλαιότερα χτυπήματα με μηχανισμούς που έχουν κοινά στοιχεία με αυτόν που εντοπίσθηκε χθες το πρωί στου Ζωγράφου: Η βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου «θυμίζει» εκείνη που είχε τοποθετηθεί στα σκαλιά του ναού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη πέρσι τον Δεκέμβριο από την έκρηξη του οποίου είχαν τραυματισθεί δύο άνθρωποι. Την ευθύνη είχε αναλάβει αρκετές ημέρες αργότερα η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα», ενώ και τότε δεν είχε γίνει προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Ο μηχανισμός στο ΑΤ Ζωγράφου αποτελείτο από εκρηκτική ύλη (πυρίτιδα) τοποθετημένη σε σωλήνα, καλωδίωση, ρολόι και μπαταρία, ενώ όλος ήταν τοποθετημένος σε βάζο γεμάτο με καρφιά. Αυτά, εκτιμάται ότι θα μεγιστοποιούσαν τις συνέπειες της έκρηξης καθώς θα εκτοξεύονταν. Η αστυνομία, πάντως, εκτιμά ότι όταν θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης, αυτή θα γίνει από ομάδα που δεν θα έχει εμφανισθεί στο παρελθόν.

Κατά τις εκτιμήσεις των αρχών αυτό που απετράπη στο τμήμα του Ζωγράφου ήταν ένα «τυφλό» χτύπημα με στόχο να προκαλέσει τραυματισμούς ή και θύματα. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η έκρηξη επρόκειτο να γίνει στο φως της μέρας- με περισσότερες, δηλαδή, πιθανότητες για αιματηρό αποτέλεσμα απ΄ό,τι αν ήταν προγραμματισμένος ο μηχανισμός να εκραγεί νύχτα. Επιπλέον δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα γεγονός που ερμηνεύεται είτε ως ενισχυτικό της άποψης ότι οι δράστες ήθελαν θύματα, είτε ότι δεν πρόλαβαν να τηλεφωνήσουν αφού ο μηχανισμός εντοπίσθηκε από τον αστυνομικό, ο οποίος άφηνε τη μοτοσυκλέτα του στο σημείο και αντιλήφθηκε το ύποπτο αντικείμενο που αποδείχθηκε ότι ήταν βόμβα. Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο: Στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου με ορμητήριο την πανεπιστημιούπολη, νεαροί είχαν επιτεθεί με μολότοφ- λίγο αργότερα την ευθύνη για την καταδρομικού τύπου επίθεση είχε αναλάβει η ομάδα «Αναρχικές Συμμορίες Μητροπολιτικής Ταραχής». Την πανεπιστημιούπολη χρησιμοποίησαν και χθες οι δράστες της αποτραπείσας βομβιστικής επίθεσης, ενώ η Αντιτρομοκρατική θυμάται ότι στο παρελθόν τουλάχιστον άλλες δύο φορές τρομοκράτες είχαν δράσει από εκεί: παραμονές Χριστουγέννων του 2008 ο Επαναστατικός Αγώνας είχε χτυπήσει με καλάσνικοφ διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου, ενώ το 2013 βαρύς οπλισμός είχε βρεθεί θαμμένος στην πανεπιστημιούπολη.

Ο εντοπισμός του μηχανισμού έθεσε σε ύψιστο συναγερμό την Αστυνομία και ήδη έχουν δοθεί εντολές για αύξηση της επαγρύπνησης και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας τόσο στις αστυνομικές υπηρεσίες, όσο και σε άλλους ευαίσθητους στόχους.

Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ζωγράφου εντόπισε τον μηχανισμό στις 9.15 χθες το πρωί. Οι πυροτεχνουργοί που έσπευσαν στο σημείο προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

protothema.gr