Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Σε γνωστό μαγαζί στο Γκάζι «έπεσε» πρόστιμο αντικαπνιστικού νόμου! Το ποσό αγγίζει τα 6.000 ευρώ!

Τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιμα!

Σε γνωστό μαγαζί στο Γκάζι «έπεσε» πρόστιμο αντικαπνιστικού νόμου! Το ποσό αγγίζει τα 6.000 ευρώ!
Ενημέρωση 20.01.2020 11:11

Πρόστιμο αντικαπνιστικού νόμου «έπεσε» σε γνωστό μαγαζί στο Γκάζι και μάλιστα το ποσό που του επιβλήθηκε αγγίζει τα 6.000 ευρώ!

Επίσης, την Πλάκα, επιβλήθηκε τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών».

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού».

Τα παραπάνω μήνυμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται και στο πρώτο πρόστιμο σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών».

Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

«Μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και α από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Δ/νση της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) από τις βράδυνες ώρες του Σαββάτου (18.01) μέχρι τις 04:45 της Κυριακής (19.01). Ελέγχθηκαν ΚΥΕ στην Πλάκα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι. Ο έλεγχος κάλυψε επίσης τους τομείς της συμμόρφωσης με τη φορολογική και την εργατική νομοθεσία με την πολύτιμη συνδρομή των παραπάνω φορέων και υπηρεσιών.

Με την ευκαιρία αυτή της πολύ πετυχημένης ελεγκτικής αποστολής η Αρχή υπογραμμίζει τα εξής:

Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως «Λέσχες Καπνιστών».

Οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων.
Αναλυτικά η αποτίμηση των ελέγχων που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας:

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών» επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο ο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4×100€), ενώ πρόστιμο 1.500€ επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4×100€) και 6.000€ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ, στο οποίο o χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000€».

Μάλιστα οι εξελίξεις με τον αντικαπνιστικό νόμο είναι ραγδαίες και οι καταστηματάρχες έξαλλοι ζητούν....

Πηγή: eleftherostypos.gr

Αντικαπνιστικός νόμος: Κόπηκαν τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιμα! Φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ!

Κόπηκαν τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιμα μετά τον αντικαπνιστικό νόμο. Φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ, ενώ ξεκινούν από τα 100 ευρώ.

Στην Νέα Σμύρνη μετά από επιχειρήσεις, σημειώθηκαν παραβάσεις σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Τα κλιμάκια ελεγκτών δεν δείχνουν καμία ανοχή.

Οι καταγγελίες γίνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1142. Όπως έγινε γνωστό, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κέντρου έγιναν 235 κλήσεις, εκ των οποίων:

Αντικαπνιστικός νόμος: Πιάστηκε να καπνίζει μέσα στη Βουλή ο Πολάκης!

Ποια είναι τα πρόστιμα;

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες, τα οποία ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν υπό προϋποθέσεις έως και τα 3.000 ευρώ για τον καπνιστή. Αναλυτικά:

200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων.
200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών.
100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
1.500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3.000 ευρώ για τον οδηγό).

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Εφαρμόζεται τώρα ο αντικαπνιστικός νόμος! Πού θα απαγορεύεται το κάπνισμα;

Αντικαπνιστικός νόμος: Πιάστηκε να καπνίζει μέσα στη Βουλή ο Πολάκης!

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα στο Youweekly.gr!

Share