Στους 13 οι νεκροί από την εποχική γρίπη! Δεκάδες σοβαρά περιστατικά!

Εντός ή εκτός ΜΕΘ!

Στους 13 οι νεκροί από την εποχική γρίπη! Δεκάδες σοβαρά περιστατικά!

Στους 13 έχουν φτάσει οι νεκροί από την εποχική γρίπη. Δεκάδες είναι τα σοβαρά περιστατικά που έχουν σημειωθεί εντός και εκτός ΜΕΘ.

Ανεβάζει... ταχύτητα συνεχώς η εποχική γρίπη, με τα στελέχη που επικρατούν, Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2), να κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα και να πλήττουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί από την εξέταση των κλινικών δειγμάτων ότι κυκλοφορεί ο ιός Α της γρίπης και συνεπικρατούν τα στελέχη Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέλεχος A(H1N1) προτιμά τους νεώτερους σε ηλικία και το Α(Η3Ν2) άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, με αποτέλεσμα η ταυτόχρονη κυκλοφορία τους να δημιουργεί ένα κοκτέιλ αρκετά απειλητικό για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι και την περασμένη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, είχαν αναφερθεί συνολικά 59 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει μέχρι τώρα είναι 13, ανάμεσα στα οποία και ένα παιδί 4 χρόνων.

Η επίπτωση από την υψηλή -και αναμενόμενη κατά τους ειδικούς- ταχύτητα της γρίπης είναι προφανής στη σύγκριση μεταξύ 2ης και 3ης εβδομάδας του έτους: κατά το διάστημα 6-12 Ιανουαρίου είχαν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 10 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης και είχαν καταγραφεί 5 θάνατοι. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, 13-19 Ιανουαρίου, τα σοβαρά κρούσματα εποχικής γρίπης τριπλασιάστηκαν! Συγκεκριμένα, στις ΜΕΘ χρειάστηκε να εισαχθούν 27 ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν: από 5 που ήταν οι νεκροί στις 12 Ιανουαρίου ανήλθαν σε 13 την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Κατά την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε, καταγράφηκε και το πρώτο παιδί θύμα της γρίπης και των επιπλοκών της.

Συνολικά στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 6 παιδιά ηλικίας έως 9 χρόνων. Ενώ φαίνεται ότι είναι σημαντική η επίπτωση της γρίπης και σε ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας 30 έως 60 χρόνων: συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα 9 άτομα. Επίσης, δύο ασθενείς ηλικίας 40 έως 49 χρόνων δεν τα κατάφεραν στη μάχη με τη γρίπη και τις επιπλοκές της.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη και, κυρίως, πως υπάρχει έντονα ανοδική τάση. Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι ειδικοί, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κλοιό γρίπης μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, με την κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης να αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, επαναλαμβάνουν πως η αντιγριπική θωράκιση με το εμβόλιο είναι ο βασικός τρόπος προφύλαξης απέναντι στη γρίπη για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι χρονίως πάσχοντες, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι παχύσαρκοι κ.α.

Την αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης αποτυπώνουν και οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή, που είναι περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση διαπιστώνεται στις ηλικίες 0-4 χρόνων όπου οι επισκέψεις σε γιατρό με μικρούς ασθενείς να εκδηλώνουν γριπώδη συνδρομή έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ανάλογη ανοδική πορεία αποτυπώνεται στα διαγράμματα του ΕΟΔΥ για τις ιατρικές επισκέψεις και στις ηλικίες 5-14 χρόνων, με την κατάσταση να είναι πιο ήπια στις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Σήμερα, σχολεία έμειναν κλειστά σήμερα λόγω της εποχικής γρίπης. Δείτε αναλυτικά...

Πηγή: protothema.gr

Πανικός με τη γρίπη! Οκτώ νεκροί μέσα σε δέκα μέρες!

Πανικός έχει επικρατήσει εδώ και μέρες με τη γρίπη μιας και μέσα σε δέκα μέρες, η ασθένεια άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς!

Εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα η γρίπη, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οκτώ άνθρωποι έχασαν της ζωή τους σε διάστημα δέκα ημερών (από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα).

Εάν είστε από τους ανθρώπους που κρυώνετε εύκολα, σας έχουμε βρει τον τρόπο να γλιτώσετε το κρύωμα!

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τα επιστημονικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, η οποία εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης, όπως και τα μέτρα προστασίας – πρόληψης, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με αυτά μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2020, 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν οκτώ άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.


Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή - περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

· Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

· Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

· Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος (σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr).

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι, κάθε χρόνο υποστηρίζει τρία συστήματα επιτήρησης της γρίπης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, από τα αποτελέσματα των οποίων συντίθενται οι εβδομαδιαίες εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης θα υπάρχει τακτική ενημέρωση.