Καταιγίδα «Γκλόρια»: Αυξάνονται οι νεκροί! Στους πόσους έφτασε ο αριθμός;

Τι λένε οι πληροφορίες;

Καταιγίδα «Γκλόρια»: Αυξάνονται οι νεκροί! Στους πόσους έφτασε ο αριθμός;

Συνεχίζει να σαρώνει η καταιγίδα «Γκλόρια», καθώς αυξάνονται οι νεκροί όλο και περισσότερο! Στους πόσους έφτασε ο αριθμός αυτή τη φορά;

Στους 13 έφτασαν οι νεκροί στην Ισπανία από την καταιγίδα «Γκλόρια» και το υπουργικό συμβούλιο συγκλήθηκε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής!

Η Γκλόρια χτύπησε με σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και ψηλά κύματα μεγάλο μέρος της Ισπανίας. Γέφυρες κατέρρευσαν, σιδηροτροχιές υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, ολόκληρες παραλίες παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Οι αρχές της Καταλονίας επιβεβαίωσαν τους δύο πιο πρόσφατους θανάτους το βράδυ χθες Πέμπτη. Ένας άνδρας παρασύρθηκε από τα κύματα ενώ ψάρευε, ενώ άλλος ένας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του σε περιοχή που πλημμύρισε.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι

«Νομίζω το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι, να δουλέψουμε ο ένας πλάι στον άλλο και να συνεργαστούμε, όπως κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δημοσιογράφους αφού επιθεώρησε με ελικόπτερο περιοχές που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας.

Καταιγίδα «Γκλόρια» πλημμύρες

Η ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι τα φαινόμενα έχουν αρχίσει να υποχωρούν, όμως πάνω από 100 δρόμοι παραμένουν κλειστοί και δεκάδες χιλιάδες μαθητές έχουν υποχρεωθεί να μην πάνε σχολείο.

Επισημαίνοντας ότι η Γκλόρια έπληξε την περιοχή σκληρά την ώρα που έκανε προετοιμασίες ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο Σάντσεθ εξήγησε πως συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης, για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και να ικανοποιηθούν οι άμεσες και οι πιο μεσοπρόθεσμες ανάγκες.

Η Γκλόρια έπληξε με σφοδρότητα τμήματα της ιβηρικής χερσονήσου από την Κυριακή, φέρνοντας ανέμους ταχύτητας ως και 144 χιλιομέτρων ανά ώρα και κύματα 13,5 μέτρων.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα, πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν εξαιτίας χιονοπτώσεων, αγροτικές καλλιέργειες πλημμύρισαν και ορυζώνες καταστράφηκαν.

Ο ισπανός πρωθυπουργός τόνισε πως αν και δεν μπορεί να αποδίδεται κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, είναι σαφές πως υπάρχει σύνδεση.

Καταιγίδα «Γκλόρια» νεκροί

«Η δημόσια διοίκηση πρέπει να μελετήσει το πώς θα αλλάξει ταχύτητα και θα επικεντρώσει τους οικονομικούς πόρους μας και τις πολιτικές μας (...) σε ένα νέο στοιχείο — και αυτό είναι η κλιματική αλλαγή», είπε ο Σάντσεθ.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, η Ισπανία είχε ταλαιπωρηθεί και από ισχυρές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να κλείσει το αεροδρόμιο του Αλικάντε.

Πηγή: prtotothema.gr

Τουλάχιστον 5 νεκροί από καταιγίδα! Πού "χτύπησε" η φονική κακοκαιρία;

Στους 5 έχουν φτάσει τουλάχιστον οι νεκροί από ισχυρή καταιγίδα που "σάρωσε" με το πέρασμά της! Μάθετε αναλυτικά πού "χτύπησε" η φονική κακοκαιρία!

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσε η καταιγίδα Έλσα, έπληξαν την ιβηρική χερσόνησο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Θυμίζουμε πως η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού!

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν δρόμους εξαιτίας των πλημμυρών και ξεριζωμένων δεντρών. Σήμερα το πρωί, τα δρομολόγια των πλοίων μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας στη χερσόνησο του Γιβραλτάρ ανεστάλησαν.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι γαλλικές ακτές στον Ατλαντικό προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με την άφιξη το Σάββατο μιας νέας καταιγίδας, του Φαμπιάν.

Στην Πορτογαλία, ένας άνδρας σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα που προκλήθηκε από την πτώση ενός δέντρου στην περιοχή Σετουμπάλ, σε απόσταση 50 χλμ νότια της Λισαβόνας και άλλος ένας έχασε τη ζωή του, όταν κατέρρευσε το σπίτι του στο Βιζέου, σε απόσταση 300 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας.

Στην ίδια περιοχή, ένας τρίτος άνθρωπος αγνοείται και οι υπηρεσίες διάσωσης εκφράζουν φόβους ότι παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού, ενώ οδηγούσε το τρακτέρ του σε ένα δρόμο που είχε πλημμυρίσει.

Ένας Ισπανός σκοτώθηκε υπό ανάλογες συνθήκες στην επαρχία Λεόν (βόρειοδυτικά), καθώς έπεσε σε χειμάρρους ενώ οδηγούσε το τρακτέρ του, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Άλλος ένας άνδρας έχασε τη ζωή του σε μια κατολίσθηση στα βουνά των Αστουριών, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου καταγράφηκαν ριπές ανέμων ταχύτητας 160 χλμ/ώρα. Ένας ακόμη σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε τείχος σε ένα πάρκο στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η σχετική ηρεμία που διαπιστώνεται σήμερα αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια: η καταιγίδα Φαμπιάν θα πλήξει αύριο την Πορτογαλία, προκαλώντας νέες βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου που θα μπορούσαν να φθάσουν τα 120 χλμ την ώρα στις ορεινές περιοχές.

Πηγή: protothema.gr