Συναγερμός στις Σέρρες: Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων!

Τι λένε οι πληροφορίες;

Συναγερμός στις Σέρρες: Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων!

Συναγερμός έχει σημάνει στις Σέρρες αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις πληροφορίες για εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μικρή μονάδα εκτροφής. Σε σοκ βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με πηγές του prototothema.gr, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος να εμφανιστεί κρούσμα στη χώρα είχε εκτιμηθεί ως σοβαρός ήδη από τα τέλη καλοκαιριού.

Σε μία προσπάθειά του να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προσλάβει ήδη από τον Αύγουστο 46 κτηνιάτρους, καθώς υπήρχαν κρούσματα τότε σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη από τον Νοέμβριο, είχε εντοπιστεί κρούσμα σε αγριόχοιρο σε περιοχή της Βουλγαρίας, πολύ κοντά σε σύνορα με την Ελλάδα, γεγονός που έκανε περίπου αναπόφευκτη την «εισβολή» της ασθένειας και στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι τι κρούσμα στις Σέρρες επιβεβαιώθηκε πλήρως τις τελευταίες ημέρες και παραμένει άγνωστη η ένταση του προβλήματος.

Στην Ελλάδα εκτός του φόβου για την αφρικανική πανώλη, έχουμε και το φόβο για τον Κορωναϊό.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενής νόσος η οποία προσβάλλει τα οικόσιτα γουρούνια, τα αγριογούρουνα καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας των συϊδών. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους Ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς όμως τα ίδια να νοσούν. Δεν προκαλεί νόσο στους ανθρώπους.

Σημεία και συμπτώματα

Στην οξεία φάση της ασθένειας από στελέχη υψηλής λοιμογόνου δύναμης, τα γουρούνια αναπτύσσουν υψηλό πυρετό, αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο άλλο αξιόλογο σύμπτωμα τις π