Συναγερμός σε δημοτικό σχολείο - Εμφανίστηκαν κρούσματα ψώρας!

Τι λένε οι πληροφορίες

Συναγερμός σε δημοτικό σχολείο - Εμφανίστηκαν κρούσματα ψώρας!

Συναγερμός σήμανε σε σχολείο της Καλαμάτας όπου βρέθηκαν δύο κρούσματα ψώρας. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για το περιστατικό.

Ειδικότερα δύο κρούσματα ψώρας εντοπίστηκαν σε μαθητές του 13ου Δημοτικού Καλαμάτας, και ο δήμος έκανε απολυμάνσεις το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και τη Δευτέρα.

Μιλώντας στην "Ελευθερία" ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας, Παύλος Κλάδης, επιβεβαίωσε τα δύο περιστατικά, λέγοντάς μας ότι τα παιδιά είναι αδελφάκια - ενώ παρέμβαση είπε ότι έγινε και στο σπίτι της οικογένειας, γιατί συμπτώματα παρουσίασαν και η μητέρα με τη γιαγιά.

Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες αυτές έγιναν για την αποφυγή άλλου περιστατικού και όλα αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους, χωρίς να μεταδοθεί ή να εξαπλωθεί η ψώρα, που οφείλεται σε ένα μικροσκοπικό παράσιτο (άκαρι) το οποίο ζει και αναπαράγεται στο ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του eleytheriaonline.gr τα παιδιά κόλλησαν ψώρα από το σπίτι τους και όχι από το σχολείο, γι’ αυτό και ο κ. Κλάδης ενημέρωσε ότι ο δήμος μερίμνησε για τη φαρμακευτική αγωγή με ειδικές λοσιόν και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, αλλά και να γίνει σήμερα καθαρισμός και αποπαρασίτωση στην κατοικία τους.

Τα δύο αδελφάκια εντοπίστηκαν και το Δεκέμβριο με ψώρα, χωρίς και τότε να εντοπιστεί κάποιο άλλο κρούσμα στο σχολείο. Και επειδή επανεμφανίστηκε (η εξέταση στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ψώρα) θα μείνουν για λίγες μέρες μακριά από το σχολείο, ενώ οι απολυμάνσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμα ότι τόσο οι υγειονομικές αρχές και η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας όσο και οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας ενημέρωσαν καλώντας στο χώρο του σχολείου τους γονείς και εξήγησαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Να πούμε ότι πρόσφατα "ξέσπασε' περιστατικό με ψώρα και σε νοσοκομείο της Αθήνας θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές.

Πηγή: eleutheriaonline.gr

Τι είναι η ψώρα και ποια τα συμπτώματά της

Η ψώρα είναι μεταδοτική παρασιτική νόσος του δέρματος από το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei) όπως αναφέρει η wikipedia. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η έντονη φαγούρα και κόκκινο βλατιδώδες εξάνθημα.

Περιστασιακά μπορεί να είναι ορατές μικρές σήραγγες στο δέρμα.Στην πρώτη μόλυνση, το άτομο συνήθως θα αναπτύξει συμπτώματα ανάμεσα στις δύο και έξι εβδομάδες.Στη δεύτερη μόλυνση μπορεί να αναπτυχθούν σε 1-4 ημέρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι καρποί, ανάμεσα στα δάκτυλα ή στη γραμμή της μέσης.Το κεφάλι μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο στα παιδιά. Η φαγούρα είναι εντονότερη το βράδυ. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος και επιπλέον βακτηριακή λοίμωξη.

Αρκετά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της ψώρας, όπως κρέμα με περμεθρίνη, κροταμιτόνη και λινδάνη, ή χάπια ιβερμεκτίνης.Επίσης, χορηγείται θεραπεία σε όσους ανθρώπους ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τον ασθενή τον τελευταίο μήνα και όσους ζουν στο ίδιο σπίτι. όπως αναφέρεται ακόμα στη wikipedia τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες (το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά 7 ημέρες πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό και να στεγνώσουν σε στεγνωτήριο.Καθώς τα ακάρεα δεν ζουν παραπάνω από 3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, δεν απαιτείται περαιτέρω καθαρισμός.Συνίσταται επίσης η καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίσουν για δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τη θεραπεία.Αν τα συμπτώματα επιμένουν μετά αυτό το χρονικό σημείο, μπορεί να χρειαστεί επαναθεραπεία.