Γρίπη: Αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα - Στους πόσους έφτασε ο αριθμός;

Την προηγούμενη βδομάδα οι νεκροί ήταν στους 15

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γρίπη: Αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα - Στους πόσους έφτασε ο αριθμός;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την εποχιακή γρίπη, καθώς συνεχίζει και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών! Ανάμεσα σε αυτά και πολλά κρούσματα! Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση που έχει θέσει όλη τη χώρα σε "κίνδυνο" και αγωνία; Στους πόσους έφτασε ο αριθμός;

Στην κορύφωσή του έχει φτάσει το κύμα της εποχικής γρίπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η τελευταία εβδομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης των κρουσμάτων της γρίπης, από τις 10 ως τις 16 Φεβρουαρίου, δείχνει ότι η γρίπη υποχωρεί, καθώς τα κρούσματα σοβαρής νόσου αλλά και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραστικά, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Μείωση καταγράφεται και στις επισκέψεις σε γιατρό των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 27 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης και 7 θάνατοι. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, οι θάνατοι ήταν 15, συνεπώς έχουν υποδιπλασιαστεί πλέον τα θανατηφόρα περιστατικά, ενώ τα νέα κρούσματα είναι τρεις φορές λιγότερα από εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας που είχαν αναφερθεί 87 περιστατικά.

Η δραστηριότητα της γρίπης χαρακτηρίζεται αυξημένη και συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2), ωστόσο η εκτίμηση των ειδικών για το επόμενο διάστημα είναι πως αρχίζει η πτωτική πορεία της νόσου.

Συνολικά, έχουν καταλήξει 60 άνθρωποι λόγω των επιπλοκών της γρίπης, ενώ 213 ασθενείς εμφάνισαν σοβαρή μορφή της νόσου και χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Από τους 213 ασθενείς, οι 195 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών, μόνο 80 (37,6%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, και συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως τους καλύτερους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης της γρίπης. Ασύλληπτη τραγωδία είχε επικρατήσει και με βρέφος που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας και πέθανε από μηνιγγίτιδα!

Πηγή: protothema.gr

Γρίπη: Καμπανάκι από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έπειτα από την αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων! Τι συμβαίνει;

Καμπανάκι χτυπάει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και προειδοποιεί τους πολίτες! Τι συμβαίνει ωστόσο με την γρίπη και τι λένε οι πληροφορίες για τα εμβόλια και την προστασία των κατοίκων; Αναλυτικά όλα όσα σας αφορούν!

Την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ φαίνεται πως... επέσπευσαν και οι δηλώσεις της λοιμωξιολόγου, συνεργαζόμενης με τον Οργανισμό, κυρίας Έλενας Μαλτέζου, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Η κυρία Μαλτέζου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «φέτος το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν και πολύ καλό, καθώς δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν».

Επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, ο ΕΟΔΥ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Οι δηλώσεις Μαλτέζου στον ΘΕΜΑ 104,6

Εξηγήσεις για τον υψηλό ρυθμό αύξησης των νεκρών και των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης φέτος στην Ελλάδα έδωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.

«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» παρατήρησε αρχικά και στη συνέχεια εξήγησε: «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης, γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει».

«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου.

Σύμφωνα με την ίδια, «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου».

Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ εξήγησε, ακόμα, ότι «τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια».

Παρόλα αυτά, η κυρία Μαλτέζου σημείωσε ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Πηγή: protothema.gr