Κορωνοϊός: Αισιόδοξοι οι επιστήμονες - Τι λένε για το φάρμακο;

Μάχη με τον χρόνο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Αισιόδοξοι οι επιστήμονες - Τι λένε για το φάρμακο;

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ωστόσο αισιόδοξοι φαίνεται πως είναι οι επιστήμονες για το εμβόλιο. Τι λένε για το φάρμακο οι τελευταίες πληροφορίες;

Χαρακτηριστική η περίπτωση της υδροξυχλωροκίνης (Plaquenil), ενός φαρμάκου γνωστού εδώ και δεκαετίες στην ιατρική κοινότητα, καθώς χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία.

Το συγκεκριμένο φάρμακο άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, διάσημου καθηγητή λοιμώξεων και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας. Είναι ο λοιμωξιολόγος που επικαλέστηκε χθες και ο Σωτήρης Τσιόρδας κατά την ενημέρωσή του.

«Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει: «Ειδικά για αυτό το θέμα, αναμένουμε και ειδικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα σοβαρά περιστατικά, από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό», προσέθεσε ο Ελληνας λοιμωξιολόγος.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τη χλωροκίνη

Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε. Όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα το 90% των ασθενών που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από την ομάδα ελέγχου το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του Plaquenil

Αλλά και στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, παρήγγειλε μεγάλες ποσότης χλωροκίνης που παρασκευάζει η φαρμακευτική εταιρεία Bayer, ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αφού οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Το αντιγριπικό favipiravir που χρησιμοποιούν στην Κίνα κατά του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα ερευνητική ομάδα από την Κίνα, ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου, που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για νέα στελέχη της γρίπης, σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στην Ουχάν και τη Σενζέν , η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Όπως δήλωσε ο Ζανγκ Σινμίν, αξιωματούχος στο κινεζικό υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, το φάρμακο favipiravir, που ανέπτυξε θυγατρική της Fujifilm, «έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας και είναι σαφώς αποτελεσματικό στη θεραπεία», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό δίκτυο NHK ασθενείς που έλαβαν το εν λόγω φάρμακο στην Σενζέν διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό κατά μέσο όρο μετά από τέσσερις μέρες μετά την αρχική θετική διάγνωσή τους, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο και οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές μετά από 11 μέρες κατά μέσο όρο.

Παράλληλα, ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων σε περίπου 91% των ασθενών που έλαβαν το favipiravir, σε σύγκριση με το 62% εκείνων που δεν πήραν το φάρμακο.

Το ίδιο φάρμακο χρησιμοποιούν γιατροί και στην Ιαπωνία σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας είπε, πάντως, σε τοπική εφημερίδα ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επίσης και ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον HIV, lopinavir και ritonavir.

Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε στείλει παρτίδες του εν λόγω φαρμάκου στη Γουϊνέα για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα. Αλλά η γενικευμένη χρήση του favipiravir σε ασθενείς του κορωνοίού απαιτεί κυβερνητική έγκριση, αφού πρόκειται για αντιγριπικό φάρμακο. Αξιωματούχος τόνισε ότι η έγκριση του φαρμάκου μπορεί να γίνει τον Μάιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι κλινικές έρευνες. Ποιος ο ρόλος του Τραμπ στο εμβόλιο ωστόσο;

Πηγή: iefimerida.gr

Και η Ιαπωνία στον "αγώνα" του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Ένα φάρμακο κατά της γρίπης που αναπτύχθηκε από μία εταιρία του ομίλου Fujifilm Holdings φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ενάντια στον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κινεζική κυβέρνηση την Τρίτη.

Η εταιρία ανέπτυξε το φάρμακο το 2014 και συνιστάται σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ιαπωνία από τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, την Τετάρτη οι μετοχές της εταιρίες Fujifilm σημειώσαν αύξηση κατά 15,4% στο χρηματιστήριο του Τόκιο στην απογευματινή συνεδρίαση.

Κλινικές δοκιμές διεξήχθησαν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και του Σένζεν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ασθενείς που πολλοί πήραν το εν λόγω φάρμακο βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ενώ έπασχαν από τον ιό).

Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων ημερών, ενώ σύμφωνα με τον Ζανγκ, δεν παρουσιάστηκαν σαφείς παρενέργειες. Μία άλλη κλινική δοκιμή στην Ουχάν αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, θεραπεύτηκαν από τον πυρετό σε διάστημα περίπου 2,5 ημερών κατά μέσο όρο. Βελτιώθηκαν επιπλέον τα συμπτώματα του βήχα.

Μόνο το 8,2% των ασθενών που πήραν το φάρμακο χρειάστηκε αναπνευστικά βοήθηματα, ενώ το 17,1% των ασθενών της ομάδας ελέγχου χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη. Εξαπλώνεται ωστόσο ο κορωνοϊός και στην Αφρική, όπου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η Κίνα υποδέχτηκε την εξέλιξη αυτή πολύ θετικά, σε αντίθεση με την Ιαπωνία που κρατά τις επιφυλάξεις της. Μάλιστα, η Ιαπωνία είναι η χώρα στην οποία το φάρμακο έλαβε άδεια κυκλοφορίας το 2014, με την προϋπόθεση όμως ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταπολεμήσει νέους ή επανεμφανιζόμενους ιούς γρίπης. Μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει θανάτους ή παραμορφώσεις εμβρύου.

Το υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας, αποφάσισε επίσης να μην εισάγει το φάρμακο, αφού εμπειρογνώμονες μολυσματικών ασθενειών απεφάνθησαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, όπως αναφέρει και το protothema.gr