Σοκ στην Κύπρο - 3 μηνών βρέφος θετικό στον κορωνοϊό

Μεγάλη ανησυχία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σοκ στην Κύπρο - 3 μηνών βρέφος θετικό στον κορωνοϊό

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως ανάμεσα στα 8 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα στην Κύπρο, βρίσκεται και ένα βρέφος 3 μηνών, το οποίο βγήκε θετικό στον κορωνοϊό, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα της Μεγαλονήσου.

Οκτώ είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Κύπρο, ανακοίνωσε πριν λίγο ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να κάνει νέες ανακοινώσεις για τα στατιστικά του ιού στη χώρα.

Συγκεκριμένα:

- Δύο άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
- Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
- Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Μεταξύ των τεσσάρων επαφών είναι και ένα τρίμηνο βρέφος το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο σε καλή κατάταση για προληπτικούς λόγους.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132, (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.

Ο Καθηγητής Κωστρίκκης τόνισε πως "ό,τι κτίζουμε τώρα, θα το επωφεληθούμε σύντομα, και το αντίθετο".

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, ανέφερε πως ένα 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

"Αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή", ανέφερε.

Ο Δρ Λοίζου είπε πως η δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης σε ΜΕΘ των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους και γι` αυτό και ο αγώνας που γίνεται για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα.

"Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι η μεγάλη εθελοντική προσφορά δωρεών προς τα νοσοκομεία ειδικά για εξοπλισμούς.

"Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450.000 κρούσματα".

Πηγή: protothema.gr

Την ίδια στιγμή έγιναν γνωστά και τα "κρυφά" συμπτώματα του κορωνοϊού

Όσο περνάνε οι μέρες τόσο περισσότερα στοιχεία μαθαίνουμε για τον νέο κορωνοϊό. Τον τελευταίο καιρό έχουν βγει στην επιφάνεια μερικά "κρυφά" σημάδια που αποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει νοσήσει κανείς, ενώ ταυτόχρονα κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Την απάντηση έδωσε ο Γερμανός ιολόγος, Χέντρικ Στρέεκ, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε σε γερμανική εφημερίδα, αναφέρθηκε στα συμπτώματα που ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γερμανός Ιολόγος:

«Με τους συναδέλφους μου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης επισκεφθήκαμε ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση, δηλαδή στο σπίτι τους, καθώς δεν είχαν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, κι έτσι ανακαλύψαμε νέα», επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνταν για απώλεια όσφρησης και γεύσης επί αρκετές ημέρες και μάλιστα προτού εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου.

«Σχεδόν όλοι οι ασθενείς τους οποίους επισκεφθήκαμε, κι αυτό σημαίνει για τα δύο τρίτα των ασθενών, μας περιέγραφαν ότι είχαν απώλεια όσφρησης και γεύσης που διήρκεσε αρκετές ημέρες», εξηγεί ο καθηγητής Χέντρικ Στρέεκ.

«Για παράδειγμα, μία μητέρα δεν μπορούσε να μυρίσει την λερωμένη πάνα του μωρού της, άλλοι δεν μπορούσαν να μυρίσουν το σαμπουάν τους ενώ υπήρξαν και αυτοί που έτρωγαν και δεν καταλάβαιναν τι έβαζαν στο στόμα τους», προσθέτει. «Επιπλέον, το 30% των ασθενών είχαν διάρροια, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που αναμέναμε».

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Μέχρι σήμερα, τα συμπτώματα που γνωρίζουμε για τον Covid-19 είναι πυρετός, πονόλαιμος, ξηρός βήχας, δύσπνοια, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, κόπωση, κεφαλαλγία και σπανίως διάρροια. Τώρα όμως με τη μελέτη μας διευρύνεται ο κατάλογος των συμπτωμάτων του ιού».

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι ΩΡΛ στη Βρετανία ζητούν από όσους παρουσιάζουν ξαφνική ανοσμία να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 7 ημέρες.

«Σχεδόν όλοι όσοι έχουν νοσηλευτεί έχουν την ίδια ιστορία», αναφέρει ο Δρ. Μάρκο Μέτρα, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος στο κεντρικό νοσοκομείο στην Μπρέσκια, όπου 700 από τους 1200 νοσηλευόμενους είναι ασθενείς με κορωνοϊό. «Ρωτάμε για τις -τους συζύγους των ασθενών και αναφέρουν ότι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα ανάμεσα στα οποία η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανώδυνο και οι συγκεκριμένοι να αισθάνονται υγιείς ωστόσο μπορεί να διασπείρουν τον ιό σε άτομα με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα».