Ξεπροβάλλει η ελπίδα - Αυτή η θεραπεία θα νικήσει τον κορωνοϊό

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ξεπροβάλλει η ελπίδα - Αυτή η θεραπεία θα νικήσει τον κορωνοϊό

Μπορεί ο κορωνοϊός να "σαρώνει" όλο το πλανήτη, ωστόσο φαίνεται πως μέρα με τη μέρα, ξεπροβάλλει η ελπίδα για τη θεραπεία απέναντι στον επικίνδυνο ιό. Οι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα για να βρουν τη μέθοδο που θα νικήσει τον φονικό ιό.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων (FDA) θα επιτρέψει στους γιατρούς των ΗΠΑ να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το πλάσμα των ασθενών με κορωνοϊό οι οποίο θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Το «πράσινο φως» που έδωσε ο FDA στοχεύει στο να θεραπεύσει άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για αυτό το λόγο μάλιστα άλλαξε και το πρωτόκολλο του συστήματος Υγείας για πειραματικές θεραπείες.

Από τη μεριά του, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας θέλησε να προειδοποιήσει από τη μεριά του για την εξέλιξη του κορωνοϊού τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση του FDA έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης ότι υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό με πλάσμα, -το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα- από το αίμα εκείνων που έχουν αναρρώσει.

Η θεραπεία αυτή χρονολογείται αιώνες πίσω και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918, σε μια εποχή πριν από τα σύγχρονα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα.

Μερικοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα για την καταπολέμηση του κορωναϊού μέχρι να αναπτυχθούν πιο εξελιγμένες θεραπείες, οι οποίες θα απαιτούσαν αρκετούς μήνες.

Οι επιστήμονες παίρνουν αρχικά αίμα από ένα ασθενή που έχει αναρρώσει από μία λοίμωξη. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν το πλάσμα, δηλαδή το κομμάτι του αίματος που περιέχει όλα τα αντισώματα και στη συνέχεια τα αντισώματα αυτά χορηγούνται στον ασθενή που νοσεί ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Έτσι ενισχύουν την ικανότητά του ανοσοποιητικού του συστήματος να αντιμετωπίσει ή και να προλάβει την εμφάνιση της νόσου.

«Η προσέγγιση αυτής της θεραπείας έχει σίγουρα αξία, και αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι ότι δεν είναι μια νέα ιδέα» δήλωσε ο Jeffrey Henderson, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε εμπειρία πάνω σε περιστατικά που έλαβαν αυτή τη θεραπεία» δήλωσε. «Νομίζω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να λειτουργήσει αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Έρευνες σε πρώιμο στάδιο στην Κίνα συμφωνούν ότι θα μπορούσε το πλάσμα να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης που ενέκρινε ο FDA, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν άδεια για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 κατά περίπτωση.

Προς το παρόν, η πειραματική θεραπεία θα προορίζεται αποκλειστικά για ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση ή κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο FDA θα απαντάει στα περισσότερα αιτήματα μέσα σε τέσσερις έως οκτώ ώρες, για την παροχή ή όχι της συγκεκριμένης θεραπείας.

Εάν η θεραπεία αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική, οι ειδικοί δήλωσαν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα εάν χορηγηθεί σε ασθενείς πριν εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι προληπτικές εγχύσεις πλάσματος θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικές στην προστασία των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο FDA προειδοποίησε ότι το πλάσμα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο κατά του COVID-19 και ότι οι ερευνητές που επιθυμούν να το δοκιμάσουν σε μεγαλύτερο εύρος θα πρέπει να ζητήσουν άδεια για να ξεκινήσουν μια δοκιμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA για τη συγκεκριμένη θεραπεία, «είναι πιθανό ότι το πλάσμα που περιέχει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Η χρήση του πλάσματος είχε μελετηθεί για τον ιό H1 N1, για την επιδημία SARS-CoV-1 του 2003, αλλά και για τον MERS-CoV του 2012.

Αν και πρόκειται για μία θεραπεία πολλά υποσχόμενη, δεν έχει αποδειχθεί ότι το πλάσμα είναι αποτελεσματικό σε κάθε νόσο που μελετήθηκε. Συνεπώς, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, μέσω κλινικών δοκιμών, ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Πηγή: newmoney.gr

Την ίδια στιγμή, ανακαλύφθηκαν και τα αδύνατα σημεία του ιού

Η έρευνα που έγινε χρειάζεται μεγάλη προσοχή απ' όλους, μιας και έγιναν γνωστά όλα τα αδύνατα σημεία του κορωνοϊού, πάνω στα οποία θα βασιστεί η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να έχει σε λίγο καιρό το πολυπόθητο εμβόλιο.

Οι επιστήμονες που μελετούν τον γενετικό κώδικα του νέου κορωνοϊού εκτιμούν ότι δεν δείχνει να μεταλλάσσεται γρήγορα.

Αυτό, όπως αναφέρουν, σημαίνει ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί για τον κορωνοϊό θα παραμείνει αποτελεσματικό για ένα σημαντικό διάστημα. Ο Πίτερ Τίλεν, μοριακός γενετιστής στο εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του Johns Hopkins, δήλωσε στην Washington Post ότι «υπάρχουν περίπου 4 με 10 γενετικές διαφορές ανάμεσα στα στελέχη του κορωνοϊού που προσβάλλουν ανθρώπους στις ΗΠΑ και στον ιό που ξεκίνησε από την Κίνα».

Φυσικά ο κορωνοϊός συνεχίζει να απλώνει τα δίχτυα του και απ' ότι φαίνεται δεν γλίτωσε ούτε ο Πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος τελικά νόσησε.

Ο Τίλεν υποστήριξε ότι «αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων για έναν ιό που έχει ήδη “περάσει” από ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμών» και προσέθεσε:

«Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού μάς δείχνει ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί για τον SARS-CoV-2 θα είναι ένα. Δηλαδή, όχι αυτό που συμβαίνει με τη γρίπη, για την οποία κάθε χρόνο χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο»

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του Johns Hopkins «η γρίπη έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των κορωνοϊών: το γονιδίωμα του ιού της γρίπης είναι “σπασμένο” σε διάφορα τμήματα. Οταν δυο ιοί της γρίπης είναι στο ίδιο κύτταρο μπορούν να ανταλλάξουν κάποια τμήματα και να δημιουργήσουν, άμεσα, έναν νέο συνδυασμό. Ετσι ακριβώς δημιουργήθηκε και ο H1N1».

Πηγή: iefimerida.gr