Μεγάλη προσοχή - Από αυτά τα σημεία μπορείτε να κολλήσετε εύκολα τον κορωνοϊό

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μεγάλη προσοχή - Από αυτά τα σημεία μπορείτε να κολλήσετε εύκολα τον κορωνοϊό

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μιας και ο κορωνοϊός δείχνει να εξαπλώνεται με ραγδαίες ταχύτητες και με μεγάλη ευκολία. Παρακάτω σας έχουμε όλα τα σημεία από τα οποία μπορείτε να κολλήσετε ευκολότερο τον ιό.

Τις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά και τις οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης, παρουσίασε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στη σκιά του νέου απολογισμού από τη διασπορά της νόσου στη χώρα μας με 22 νεκρούς και 821 καταγεγραμμένους ασθενείς.

Εστίες υπερμετάδοσης του Covid-19, μπορεί να γίνουν μεταξύ άλλων οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι φιλοξενίας χρονίως πασχόντων. Φιλοξενούν/νοσηλεύουν ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή), που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών από λοίμωξη Covid-19.

«Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε και το νέο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα. Πρόσθεσε πως «τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή». Σε όλο τον κόσμο ένα από τα μέρη που πλήττονται πιο σκληρά από τον καινούργιο ιό είναι τα γηροκομεία, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με υψηλά ποσοστά θανάτων.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για αυτούς τους χώρους, στις οποίες κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων και μέτρων, που αφορούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή διασποράς. Τα μέτρα αφορούν όχι μόνο αυτούς που μένουν εκεί, αλλά και τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

Πηγή: skai.gr

Ενώ παράλληλα έγιναν σημαντικά βήματα και για την ανεύρεση της θεραπείας του κορωνοϊού

Μπορεί ο κορωνοϊός να "σαρώνει" όλο το πλανήτη, ωστόσο φαίνεται πως μέρα με τη μέρα, ξεπροβάλλει η ελπίδα για τη θεραπεία απέναντι στον επικίνδυνο ιό. Οι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα για να βρουν τη μέθοδο που θα νικήσει τον φονικό ιό.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων (FDA) θα επιτρέψει στους γιατρούς των ΗΠΑ να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το πλάσμα των ασθενών με κορωνοϊό οι οποίο θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Το «πράσινο φως» που έδωσε ο FDA στοχεύει στο να θεραπεύσει άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για αυτό το λόγο μάλιστα άλλαξε και το πρωτόκολλο του συστήματος Υγείας για πειραματικές θεραπείες.

Η απόφαση του FDA έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης ότι υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό με πλάσμα, -το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα- από το αίμα εκείνων που έχουν αναρρώσει.

Η θεραπεία αυτή χρονολογείται αιώνες πίσω και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918, σε μια εποχή πριν από τα σύγχρονα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα.

Μερικοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα για την καταπολέμηση του κορωναϊού μέχρι να αναπτυχθούν πιο εξελιγμένες θεραπείες, οι οποίες θα απαιτούσαν αρκετούς μήνες.

Οι επιστήμονες παίρνουν αρχικά αίμα από ένα ασθενή που έχει αναρρώσει από μία λοίμωξη. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν το πλάσμα, δηλαδή το κομμάτι του αίματος που περιέχει όλα τα αντισώματα και στη συνέχεια τα αντισώματα αυτά χορηγούνται στον ασθενή που νοσεί ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Έτσι ενισχύουν την ικανότητά του ανοσοποιητικού του συστήματος να αντιμετωπίσει ή και να προλάβει την εμφάνιση της νόσου.

«Η προσέγγιση αυτής της θεραπείας έχει σίγουρα αξία, και αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι ότι δεν είναι μια νέα ιδέα» δήλωσε ο Jeffrey Henderson, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε εμπειρία πάνω σε περιστατικά που έλαβαν αυτή τη θεραπεία» δήλωσε. «Νομίζω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να λειτουργήσει αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Έρευνες σε πρώιμο στάδιο στην Κίνα συμφωνούν ότι θα μπορούσε το πλάσμα να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης που ενέκρινε ο FDA, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν άδεια για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 κατά περίπτωση.

Προς το παρόν, η πειραματική θεραπεία θα προορίζεται αποκλειστικά για ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση ή κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο FDA θα απαντάει στα περισσότερα αιτήματα μέσα σε τέσσερις έως οκτώ ώρες, για την παροχή ή όχι της συγκεκριμένης θεραπείας.

Εάν η θεραπεία αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική, οι ειδικοί δήλωσαν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα εάν χορηγηθεί σε ασθενείς πριν εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι προληπτικές εγχύσεις πλάσματος θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικές στην προστασία των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο FDA προειδοποίησε ότι το πλάσμα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο κατά του COVID-19 και ότι οι ερευνητές που επιθυμούν να το δοκιμάσουν σε μεγαλύτερο εύρος θα πρέπει να ζητήσουν άδεια για να ξεκινήσουν μια δοκιμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA για τη συγκεκριμένη θεραπεία, «είναι πιθανό ότι το πλάσμα που περιέχει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Η χρήση του πλάσματος είχε μελετηθεί για τον ιό H1 N1, για την επιδημία SARS-CoV-1 του 2003, αλλά και για τον MERS-CoV του 2012.

Αν και πρόκειται για μία θεραπεία πολλά υποσχόμενη, δεν έχει αποδειχθεί ότι το πλάσμα είναι αποτελεσματικό σε κάθε νόσο που μελετήθηκε. Συνεπώς, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, μέσω κλινικών δοκιμών, ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Πηγή: newmoney.gr