Νέα προειδοποίηση για τον κορωνοϊό - Μπορεί να γίνει εποχική ασθένεια

Τι εκτιμά ειδικός;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νέα προειδοποίηση για τον κορωνοϊό - Μπορεί να γίνει εποχική ασθένεια

Νέα προειδοποίηση έρχεται αναφορικά με τον κορωνοϊό, που "θερίζει" παγκοσμίως με ειδικούς να αναφέρουν τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει εποχική ασθένεια. Δείτε τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες.

Υπάρχει πιθανότητα η ασθένεια COVID-19 να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο, προειδοποίησε χθες Τετάρτη Αμερικανός ειδικός, υπογραμμίζοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα.

Ο διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου υγείας Άντονι Φάουτσι έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου από την «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας πως ο κορωνοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.

«Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο», τόνισε ο ειδικός.

«Αυτό κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο», πρόσθεσε.

Δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ωστόσο τα σκευάσματα του είδους πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πριν από έναν ως ενάμιση χρόνο.

Δοκιμάζονται επίσης θεραπείες — τόσο νέα φάρμακα, όσο και υπάρχοντα, όπως τα ανθελονοσιακά χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.

Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα.

Άλλη πιθανή εξήγηση: ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.

Όμως η μείωση των μολύνσεων δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμη με την εξάλειψη του ιού. Σχεδόν 2.500 κρούσματα του κορονοϊού καταγράφονται για παράδειγμα στην Αυστραλία, που θρηνεί 8 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Πηγή: Protothema.gr

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι τα νούμερα του ιού είναι σοκαριστικά με πάνω από 21.000 ανθρώπους να έχουν χάσει ήδη την ζωή τους σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα "κρυφά σημάδια" του κορωνοϊού, για τον οποίο είχαμε προειδοποίηση ότι μπορεί να γίνει εποχική ασθένεια;

Την απάντηση έδωσε ο Γερμανός ιολόγος, Χέντρικ Στρέεκ, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε σε γερμανική εφημερίδα, αναφέρθηκε στα συμπτώματα που ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες.

«Με τους συναδέλφους μου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης επισκεφθήκαμε ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση, δηλαδή στο σπίτι τους, καθώς δεν είχαν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, κι έτσι ανακαλύψαμε νέα», επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνταν για απώλεια όσφρησης και γεύσης επί αρκετές ημέρες και μάλιστα προτού εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου.

«Σχεδόν όλοι οι ασθενείς τους οποίους επισκεφθήκαμε, κι αυτό σημαίνει για τα δύο τρίτα των ασθενών, μας περιέγραφαν ότι είχαν απώλεια όσφρησης και γεύσης που διήρκεσε αρκετές ημέρες», εξηγεί ο καθηγητής Χέντρικ Στρέεκ.

«Για παράδειγμα, μία μητέρα δεν μπορούσε να μυρίσει την λερωμένη πάνα του μωρού της, άλλοι δεν μπορούσαν να μυρίσουν το σαμπουάν τους ενώ υπήρξαν και αυτοί που έτρωγαν και δεν καταλάβαιναν τι έβαζαν στο στόμα τους», προσθέτει. «Επιπλέον, το 30% των ασθενών είχαν διάρροια, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που αναμέναμε».

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Μέχρι σήμερα, τα συμπτώματα που γνωρίζουμε για τον Covid-19 είναι πυρετός, πονόλαιμος, ξηρός βήχας, δύσπνοια, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, κόπωση, κεφαλαλγία και σπανίως διάρροια. Τώρα όμως με τη μελέτη μας διευρύνεται ο κατάλογος των συμπτωμάτων του ιού».

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι ΩΡΛ στη Βρετανία ζητούν από όσους παρουσιάζουν ξαφνική ανοσμία να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 7 ημέρες.

«Σχεδόν όλοι όσοι έχουν νοσηλευτεί έχουν την ίδια ιστορία», αναφέρει ο Δρ. Μάρκο Μέτρα, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος στο κεντρικό νοσοκομείο στην Μπρέσκια, όπου 700 από τους 1200 νοσηλευόμενους είναι ασθενείς με κορωνοϊό. «Ρωτάμε για τις -τους συζύγους των ασθενών και αναφέρουν ότι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα ανάμεσα στα οποία η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανώδυνο και οι συγκεκριμένοι να αισθάνονται υγιείς ωστόσο μπορεί να διασπείρουν τον ιό σε άτομα με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα».