Έτσι θα γίνεται το νέο τεστ του κορωνοϊού

Πολύ απλή διαδικασία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έτσι θα γίνεται το νέο τεστ του κορωνοϊού

Πρώτη η Μεγάλη Βρετανία είναι αυτή που θα δοκιμάσει το νέο τεστ του κορωνοϊού, το οποίο θα γίνεται μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο και έχει πολύ πιο άμεσα αποτελέσματα για όσους το κάνουν.

Θυμίζει το τεστ που κάνει μια γυναίκα στο σπίτι της για να δει αν είναι έγκυος, μόνο που πρόκειται για ένα γρήγορο και απλό τεστ διάγνωσης αντισωμάτων του νέου κορονοϊού, το οποίο γίνεται με τρύπημα του δαχτύλου και βγάζει αποτέλεσμα μέσα σε μόνο δέκα έως 15 λεπτά. Το τεστ δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα, και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα.

Ωστόσο μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε και το βασικό συστατικό της διατροφής μας που εξασθενεί το ανοσοποιητικό και μας κάνει ευάλωτους στον κορωνοϊό.

Εκατομμύρια τέτοια τεστ - εξπρές θα είναι σύντομα διαθέσιμα στη Βρετανία και οι πρώτοι που θα τα δοκιμάσουν είναι οι γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ώστε να δουν αν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αφού θα ξέρουν ότι, έχοντας αντισώματα, θα έχουν πιθανώς και ανοσία απέναντι σε μια νέα λοίμωξη από τον κορονοϊό (αν και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το κατά πόσο ο οργανισμός αποκτά ανοσία έναντι του νέου ιού και σε πόσο βάθος χρόνου).

Προτεραιότητα για τα τεστ θα έχουν και όσοι βρίσκονται σε αυτο-απομόνωση στο σπίτι τους, όπου και θα τους σταλεί το τεστ ή θα το προμηθευθούν οι ίδιοι, όταν αυτό είναι έτοιμο για διάθεση, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα, ίσως και σε μερικές μέρες. Τα τεστ θα υπάρχουν στα φαρμακεία και στο διαδίκτυο (Amazon), ενώ αν έχουν κόστος (κάτι που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί), αυτό αναμένεται να είναι χαμηλό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευελπιστεί ότι τα μαζικά αυτά τεστ (ήδη αγοράστηκαν 3,5 εκατομμύρια από την κυβέρνηση), τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση στην Οξφόρδη, «θα αλλάξουν τους όρους του παιγνιδιού», όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Το τεστ αντισωμάτων θα γίνεται παράλληλα με το συμβατικό μοριακό τεστ τύπου PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης), αυτό που γίνεται και στην Ελλάδα από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Παστέρ. Το τεστ PCR ανιχνεύει την ενεργή λοίμωξη στο παρόν και δεν μπορεί να αποκαλύψει μια παρελθούσα λοίμωξη.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει, συνδυάζοντας τα δύο ειδών τεστ, να αποκτήσει μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Και άλλες χώρες σχεδιάζουν την ανάπτυξη και κυκλοφορία γρήγορων τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό τους, αλλά η Βρετανία φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη που θα το κάνει, σε αυτή τουλάχιστον την έκταση

Πηγή: ethnos.gr

Πέρα από το νέο τεστ, ελπίδες ξεπροβάλλουν και για μία νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό

Μπορεί ο κορωνοϊός να "σαρώνει" όλο το πλανήτη, ωστόσο φαίνεται πως μέρα με τη μέρα, ξεπροβάλλει η ελπίδα για τη θεραπεία απέναντι στον επικίνδυνο ιό. Οι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα για να βρουν τη μέθοδο που θα νικήσει τον φονικό ιό.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων (FDA) θα επιτρέψει στους γιατρούς των ΗΠΑ να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το πλάσμα των ασθενών με κορωνοϊό οι οποίο θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Το «πράσινο φως» που έδωσε ο FDA στοχεύει στο να θεραπεύσει άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για αυτό το λόγο μάλιστα άλλαξε και το πρωτόκολλο του συστήματος Υγείας για πειραματικές θεραπείες.

Η απόφαση του FDA έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης ότι υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό με πλάσμα, -το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα- από το αίμα εκείνων που έχουν αναρρώσει.

Η θεραπεία αυτή χρονολογείται αιώνες πίσω και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918, σε μια εποχή πριν από τα σύγχρονα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα.

Μερικοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα για την καταπολέμηση του κορωναϊού μέχρι να αναπτυχθούν πιο εξελιγμένες θεραπείες, οι οποίες θα απαιτούσαν αρκετούς μήνες.

Οι επιστήμονες παίρνουν αρχικά αίμα από ένα ασθενή που έχει αναρρώσει από μία λοίμωξη. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν το πλάσμα, δηλαδή το κομμάτι του αίματος που περιέχει όλα τα αντισώματα και στη συνέχεια τα αντισώματα αυτά χορηγούνται στον ασθενή που νοσεί ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Έτσι ενισχύουν την ικανότητά του ανοσοποιητικού του συστήματος να αντιμετωπίσει ή και να προλάβει την εμφάνιση της νόσου.

«Η προσέγγιση αυτής της θεραπείας έχει σίγουρα αξία, και αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι ότι δεν είναι μια νέα ιδέα» δήλωσε ο Jeffrey Henderson, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε εμπειρία πάνω σε περιστατικά που έλαβαν αυτή τη θεραπεία» δήλωσε. «Νομίζω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να λειτουργήσει αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Έρευνες σε πρώιμο στάδιο στην Κίνα συμφωνούν ότι θα μπορούσε το πλάσμα να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης που ενέκρινε ο FDA, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν άδεια για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 κατά περίπτωση.

Προς το παρόν, η πειραματική θεραπεία θα προορίζεται αποκλειστικά για ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση ή κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο FDA θα απαντάει στα περισσότερα αιτήματα μέσα σε τέσσερις έως οκτώ ώρες, για την παροχή ή όχι της συγκεκριμένης θεραπείας.

Εάν η θεραπεία αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική, οι ειδικοί δήλωσαν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα εάν χορηγηθεί σε ασθενείς πριν εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι προληπτικές εγχύσεις πλάσματος θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικές στην προστασία των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο FDA προειδοποίησε ότι το πλάσμα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο κατά του COVID-19 και ότι οι ερευνητές που επιθυμούν να το δοκιμάσουν σε μεγαλύτερο εύρος θα πρέπει να ζητήσουν άδεια για να ξεκινήσουν μια δοκιμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA για τη συγκεκριμένη θεραπεία, «είναι πιθανό ότι το πλάσμα που περιέχει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Η χρήση του πλάσματος είχε μελετηθεί για τον ιό H1 N1, για την επιδημία SARS-CoV-1 του 2003, αλλά και για τον MERS-CoV του 2012.

Αν και πρόκειται για μία θεραπεία πολλά υποσχόμενη, δεν έχει αποδειχθεί ότι το πλάσμα είναι αποτελεσματικό σε κάθε νόσο που μελετήθηκε. Συνεπώς, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, μέσω κλινικών δοκιμών, ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Πηγή: newmoney.gr