Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Έκτακτο - 24ος νεκρός από κορωνοϊό

Από το χωριό Δαμασκηνιά

Έκτακτο - 24ος νεκρός από κορωνοϊό
Ενημέρωση 26.03.2020 14:58
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα! Ένας ακόμη θάνατος από κορωνοϊό σημειώθηκε στη χώρα μας, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 24. Ο άτυχος άνδρας είναι από το χωριό Δαμασκηνιά στην Καστοριά που έχει μπει εδώ και μέρες σε καραντίνα.

Ο άνδρας αποτελεί ένα ακόμα θύμα του ιού από την περιοχή της Καστοριάς, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν 64 ετών.

Πριν από μερικές μέρες ο άνδρας έδειξε μικρή βελτίωση στην υγεία του, ενώ από κορωνοϊό "έφυγε" και ο 90χρονος πατέρας του.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που σημειώνεται σήμερα από κορωνοϊό, αφού νωρίτερα μέσα στη μέρα, «έφυγε» από τη ζωή ένας στρατιωτικός από την Ξάνθη.

Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα

Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν τα περισσότερα κρούσματαΚορωνοϊού στην Ελλάδα. Η πορεία της πανδημίας του ιού στη χώρα μας συνεχίζεται, μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας συνεχίζεται, χωρίς όμως να παρατηρείται προς το παρόν μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Πλέον, έναν μήνα από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, 821 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Οι 23 έχουν έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο, όπως και αυτή που ακολουθεί είναι κρίσιμες για τη διασπορά του κορωνοϊού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς θα αποδειχθεί εάν τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου και η απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αποδώσει.

Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας συνεχίζεται, χωρίς όμως να παρατηρείται προς το παρόν μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Πλέον, έναν μήνα από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, 821 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Οι 23 έχουν έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο, όπως και αυτή που ακολουθεί είναι κρίσιμες για τη διασπορά του κορωνοϊού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς θα αποδειχθεί εάν τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου και η απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αποδώσει.Στο πλαίσιο αυτό, κύριο μέλημα των Αρχών είναι αποτραπεί μια τοπική έξαρση και κυρίως σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κρούσμα.

«Εστία υπερμετάδοσης του ιού μπορεί να γίνει η κοινότητα στην οποία ζούμε ο καθένας, αν με ελαφρότητα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θεωρούμε πως δεν κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε άλλους», τόνισε για μία ακόμα φορά στη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη, ο κ. Τσιόδρας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία των μέτρων αυτοπεριορισμού και των βασικών κανόνων υγιεινής.

Και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε εκ νέου αναφορά στους επαναπατρισμούς Ελλήνων, τονίζοντας τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού από κρούσματα μεταξύ των επιβατών των πτήσεων. Αναφερόμενος ειδικότερα στα 21 κρούσματα που διαπιστώθηκαν από δύο πτήσεις από την Ισπανία, σημείωσε ότι αυτά «προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, 7 από τους οποίους, ωστόσο, δεν είχαν μέχρι σήμερα κρούσμα και παραμένουν και σήμερα χωρίς κρούσμα».

Οι εστίες του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει πάντως από έκθεση που παρουσιάζει τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020, το επίκεντρο του κορωνοϊού στη χώρα είναι η Αθήνα, όπου έχουν αναφερθεί 366 κρούσματα.

Μικρές εστίες του κορωνοϊού διαπιστώθηκαν και στη Ανατολική Αττική (29) αλλά και στον Πειραιά (28).

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το πρώτο μεγάλο κύμα κρουσμάτων διαπιστώθηκε σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο. Πρόκειται για τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται 53 άτομα τα οποία είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό. Από τα 53 αυτά κρούσματα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στη χώρα, του 64χρονου συνταξιούχου Μανώλη Αγιομυργιανάκη ο οποίος κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ης Μαρτίου του ΕΟΔΥ, στην Ηλεία η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη, καθώς καταγράφηκαν 43 κρούσματα, ενώ 11 αναφέρθηκαν στην Αχαΐα και 5 στη Ζάκυνθο.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, στην πόλη έχουν καταγραφεί 31 κρούσματα.

Περιοχές όπου καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Υπενθυμίζεται ότι στην Καστοριά, το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, ένας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο αποδείχθηκε και θανατηφόρο. Έκτοτε στην Καστοριά έχουν αναφερθεί άλλα 18 κρούσματα, ενώ στην Κοζάνη 11.

Χωριά σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού

Εξαιτίας των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις παραπάνω περιοχές, δύο χωριά η Δαμασκηνιά, με 70 κατοίκους, και η Δραγασιά, με 20 κατοίκους, τέθηκαν σε καραντίνα.

Σε έκτακτη κατάσταση κηρύχθηκε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, την Τετάρτη η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης καθώς στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης βρέθηκαν τις τελευταίες 6 μέρες 9 άτομα θετικά στον κορωνοϊό. «Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», είπε ο κ. Χαρδαλιάς εξηγώντας την απόφαση.
Στην περιοχή επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός κατοίκων χωρίς καμία δυνατότητα κατ' εξαίρεσης μετακίνησης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Έφτασαν οι ενισχύσεις με χλωροκίνη από την Ινδία

Κορωνοϊός στην Ισπανία: Σοκάρουν οι αριθμοί - 655 νέοι θάνατοι

Share