Κορωνοϊός: Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί

Τι ανέφεραν;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την ΠΟΕΔΗΝ για τον κορωνοϊό. Προειδοποιεί για επιτακτική ανάγκη αύξησης κλινών ΜΕΘ και αναπνευστήρων. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα ανέφεραν.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνει τις πιθανότητες να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, μόνο εάν άμεσα προχωρήσει η ενίσχυσή του με κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με κλίνες Αυξημένης Φροντίδας και αρνητικής πίεσης και με την προμήθεια όσων περισσότερων αναπνευστήρων γίνεται, υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και τη διαχείριση τους να έχει το ΕΚΑΒ, διότι «το κόστος ενοικίασης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ είναι δυσβάστακτο για το Δημόσιο».

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι διαχρονικά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο σύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στη χώρα μας «λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης αντί για 3.500. Εκατό κλίνες ΜΕΘ ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αν και πλήρως εξοπλισμένες. Στην Αττική για 6 εκατ. πληθυσμό λειτουργούσαν 224».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι και τα προηγούμενα χρόνια με την εποχική γρίπη οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ εκτινάσσονταν στους 90 ασθενείς και προσθέτει: «Και τότε οι εντατικολόγοι σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ήταν αναγκασμένοι να επιλέγουν ποιος διασωληνωμένος ασθενής που βρισκόταν στην λίστα αναμονής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Κάθε χρόνο το σύστημα επιχειρούσε την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά τον χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης. Ο ιδιωτικός τομέας όμως δεν ανταποκρινόταν, παρότι το δημόσιο πλήρωνε αδρά. Κράταγε τις ΜΕΘ για δική του χρήση», όπως αναφέρει και το protothema.gr

Όλα όσα αποκάλυψαν τα νέα στοιχεία από την ΠΟΕΔΗΝ για τον κορωνοϊό

«Υπάρχει ανησυχία σε όσους επέστρεψαν απο καραντίνα αλλά και σε εκείνους που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους γιατί επέστρεψαν στις 7 ημέρες και όχι στις 14 και δεν ελέχθησαν εργαστηριακά. Ήδη έχουμε νέα κρούσματα 1 στο Ιπποκράτειο,και 3 ακόμη στο Γεννηματάς. Τα περισσότερα κρούσματα είναι στο νοσοκομείο Καστοριάς με 10 όπου είχαμε και έναν νεκρό και 16 στο Γεννηματάς. Για το υψηλό ποσοστό νοσούντων συναδελφων φταίει η έλλειψη μέτρων προστασίας. Η ανεπάρκεια μασκών, στολών προστασίας και γαντιών. Φταίει επίσης ο λειψός εργαστηριακος έλεγχος για κορωνοιο στους ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού που προσέρχονται στα επείγοντα και νοσηλεύονται στις κλινικές χωρίς να υπαρχει δυνατότητα προφυλάξεων από το υγειονομικό προσωπικό αφού δεν υπάρχουν μάσκες.αντισηπτικά. και άλλα» τονίζει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ. Έγινε γνωστό πως στα 48 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.