Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Νέες έρευνες αποκαλύπτουν αν φταίει ο παγκολίνος ή όχι για την εξάπλωση

Εντοπίστηκαν συγγενικοί ιοί με τον Covid-19 σε μυρμηγκοφάγους

Κορωνοϊός: Νέες έρευνες αποκαλύπτουν αν φταίει ο παγκολίνος ή όχι για την εξάπλωση
Ενημέρωση 26.03.2020 20:28
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Νέες έρευνες αποκαλύπτουν αν φταίει ο παγκολίνος ή όχι για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκαν συγγενικοί ιοί με τον Covid-19 σε μυρμηγκοφάγους. Δείτε τι αναφέρουν οι νέες πληροφορίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Γι Γκουάν (Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ) και Γιαν-Λινγκ Χου (Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκουανξί Κίνας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ανέλυσαν δείγματα από 18 παγκολίνους που είχαν κατασχεθεί σε επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθραίου εμπορίου αγρίων ζώων στη νότια Κίνα το 2017 και το 2018.

Η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία κορωνοϊών, συγγενικών του SARS-CoV-2, στα πέντε από τα 18 ζώα. Η γενετική συγγένεια των ιών που βρέθηκαν στους παγκολίνους, με το νέο κορωνοϊό της Covid-19, κυμαίνεται από 85% έως 92%. Κανένας όμως από τους ιούς των παγκολίνων δεν διαθέτει ορισμένες βασικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στο νέο ιό που πλήττει τους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής οι νυχτερίδες θεωρούνται ο πιθανότερος αρχικός φορέας του νέου κορωνοϊού, ενώ άγνωστα παραμένουν άλλα ζώα-ξενιστές που μπορεί να λειτούργησαν σε ενδιάμεσοι φορείς για τη μετάδοση στους ανθρώπους (οι παγκολίνοι μπορεί να ήσαν ένας τέτοιος ενδιάμεσος ξενιστής, αλλά όχι σίγουρα). Επειδή έκλεισε η αγορά θαλασσινών στη Γουχάν, η οποία συνδέθηκε με τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, κατέστη αδύνατο να γίνει εξονυχιστική έρευνα στα ζώα που μπορεί να ενεπλάκησαν στην μετάδοση του ιού.

Οι παγκολίνοι είναι τα μόνα θηλαστικά, πλην των νυχτερίδων, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα να μολύνονται με κορωνοϊούς συγγενικούς με τον SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες εισηγούνται την πιο προσεκτική μελέτη αυτών των ζώων στο μέλλον, όπως αναφέρει και το protothema.gr

Την ώρα που νέες έρευνες αποκαλύπτουν αν φταίει ο πογκολίνος ή όχι για τον κορωνοϊό, είχαμε 71 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι στο σύνολό τους 892 εκ των οποίων τα 71 νέα. Παράλληλα είχαμε αύξηση και στο αριθμό των διασωληνομένων ασθενών οι οποίοι σήμερα είναι στους 54, σύμφωνα και την ενημέρωση.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από μεριάς του εκτός των άλλων, έκανε έκκληση στον κόσμο να μείνει μέσα στο σπίτι, βοηθώντας έτσι και τις προσπάθειες που γίνονται. Ακόμα αναφέρθηκε και στα ξενοδοχεία που θα κλείσουν λόγω και των εξελίξεων.

Δείτε live την ενημέρωση

Ωστόσο, ακολουθώντας δε τις εξελίξεις με τον ιό η κυβέρνηση προχωρά και σε νέα μέτρα, για την αποφυγή εξάπλωσης του. Εσείς τα είδατε; Αν όχι, σας τα έχουμε αναλυτικά.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός στην Ισπανία: Σοκάρουν οι αριθμοί - 655 νέοι θάνατοι

Κορωνοϊός: Νοσηλευτές στον Ευαγγελισμό ανατριχιάζουν με τις αποκαλύψεις τους

Share