Κορωνοϊός: Ποιος θα "λύσει" την ιχνηλάτηση του γιου του επιχειρηματία στην Ικαρία;

Ποιος είναι το "κλειδί";

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Ποιος θα

Ποιος θα "λύσει" την ιχνηλάτηση του γιου του επιχειρηματία στην Ικαρία που βρέθηκε με κορωνοϊό; Ποιος είναι το "κλειδί" και τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για αυτό;

Κορυφώνεται η αγωνία στο νησί των αιωνόβιων καθώς οι Αρχές, η Πολιτική Προστασία, η Αστυνομία και ο δήμος Ικαρίας διεξάγουν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν όλους όσους ήρθαν σε επαφή με τον 25χρονο γιο του επιχειρηματία.

Το πρώτο δεδομένο που έχουν στα χέρια τους είναι το δρομολόγιο που ακολούθησε ο 25χρονος μαζί με την Ολλανδέζα φίλη του και ίσως ένα ακόμη φίλο του Βρετανικής καταγωγής. Ξέρουν, όπως ανέφερε ο ίδιος στην κατάθεση του στο αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου, ότι ταξίδεψαν με το πλοίο Blue Star Mykonos στις 20 Μαρτίου από το λιμάνι του Πειραιά με τελικό προορισμό την Ικαρία.

Γι’ αυτό και τις τελευταίες ώρες απευθύνουν εκκλήσεις προς όλους τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε καραντίνα για τις υπόλοιπες δυο βδομάδες και σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι έχουν συμπτώματα της νόσου, να ειδοποιήσουν αμέσως το νοσοκομείο.

Το δεύτερο δεδομένο που εξετάζουν οι Αρχές, είναι τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο 25χρονος κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί, τα οποία όπως φαίνεται δεν ήταν και λίγα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιος του επιχειρηματία φέρεται να έκανε μάζωξη στην εξοχική κατοικία της οικογένειας του, στην οποία συγκεντρώθηκαν περίπου δέκα άτομα, όλοι τους ντόπιοι και νεαροί σε ηλικία.

Παράλληλα ο 25χρονος κυκλοφόρησε μαζί με την Ολλανδέζα φίλη του σε αρκετά μαγαζιά, σε φούρνους και σούπερ μάρκετ, ενώ σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, εικάζεται ότι επισκέφτηκε καφενείο στις Ράχες το οποίο ήταν ανοιχτό παρά την απαγόρευση και πως εκεί συνάντησε άλλους συνομήλικους του.

Το μόνο πάντως που ανέφερε στην Αστυνομία, είναι τα μαγαζιά τα οποία επισκέφτηκε, τα οποία μάλιστα ανέφερε ονομαστικά ένα προς ένα. Μάλιστα επειδή στο νησί η κοινωνία είναι μικρή, ειδικά τώρα το χειμώνα, οι Ικαριώτες μόλις έμαθαν από ποιο σούπερ μάρκετ ψώνισε ο 25χρονος επέβαλαν άτυπο εμπάργκο και τώρα ο ιδιοκτήτης τραβάει τα μαλλιά του, παρά την εντατική απολύμανση που έκανε προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των υπαλλήλων του και των πελατών του. Ρολά κατέβασε και ένας φούρνος παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του, γνωρίζοντας ότι ο 25χρονος είχε ταξιδέψει πριν στο Λονδίνο, δεν δέχθηκε να τον εξυπηρετήσει εντός καταστήματος.

Όσον αφορά στην Ολλανδέζα φίλη του, βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αφενός λόγω της εξέλιξης στην υγεία του 25χρονου, αφετέρου διότι καλείται να παραμείνει σε καραντίνα για τις υπόλοιπες 14 μέρες μόνη της σε ένα μέρος που δεν γνωρίζει κανέναν.

Θυμίζουμε ότι ο 25χρονος, όπως είπε ο ίδιος στις Αρχές, επέστρεψε από το Λονδίνο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου. Αντί να επιβάλει τον εαυτό του σε καραντίνα για τις δυο επόμενες βδομάδες, επέλεξε να ταξιδέψει στις 20 Μαρτίου μαζί με τη φίλη του και ίσως ένα ακόμη άτομο στην Ικαρία «για καλύτερα» όπως είπε στους γιατρούς που τον εξέτασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιος του επιχειρηματία δεν ένοιωθε καλά και εμφάνιζε κάποια συμπτώματα του ιού, όμως δεν έδωσε σημασία. Όταν όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, οι φίλοι του τηλεφώνησαν στο νοσοκομείο και ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο να τον παραλάβει.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρέλαβαν τον ασθενή και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο. Εκεί του πήραν δείγμα και τον επέστρεψαν στην οικεία του. Έπειτα από λίγες ώρες διαπιστώθηκε ότι ο 25χρονος ήταν φορέας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Το πρωί του Σαββάτου με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας με C-27, ο 25χρονος ταξίδεψε μέσα σε ειδική κάψουλα και μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα γι’ αυτό και του χορηγήθηκε οξυγόνο και η κατάσταση του δεν εμπνέει ιδιαίτερες ανησυχίες, όπως αναφέρει το protothema.gr

To χρονικό με τον γιο του επιχειρηματία με κορωνοϊό στην Ικαρία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση για το πρώτο κρούσμα που σημειώθηκε στην Ικαρία. Ο 25χρονος που έσπασε την καραντίνα και προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, είναι γιος Αθηναίου επιχειρηματία και πλέον έχει αποκλειστεί στο νησί.

Η είδηση έχει προκαλέσει την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού, το οποίο δεν έχει τις ιατρικές εγκαταστάσεις προκειμένου να παραχωρήσει την απαραίτητη βοήθεια σε ασθενείς κορωνοϊού.

Πρόκειται για έναν 25χρονο ο οποίος είχε πρόσφατα είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Βρετανία και προ ημερών μετέβη στην Ικαρία, μαζί με δυο ακόμη άτομα, αψηφώντας τις αυστηρές συστάσεις του ΕΟΔΥ. Υστερα από ύποπτα συμπτώματα που εκδήλωσε την περασμένη Πέμπτη, υπεβλήθη σε εξέταση για κορωνοϊό, το οποίο το απόγευμα της Παρασκευής «βγήκε» θετικό.

Ο 25χρονος -γιος επιχειρηματία, κατά πληροφορίες- μετέβη στο νησί καθώς η οικογένειά του έχει βίλα στις Ράχες και σήμερα το απόγευμα προγραμματίστηκε η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα, με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-27.

Περιστατικά σαν το παραπάνω, οδηγούν την κυβέρνηση σε αποφάσεις για παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για λίγο καιρό ακόμα.

Τι αναφέρει ο Δήμαρχος του νησιού

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας, «είναι επόμενο να ανησυχούμε. Είναι έκδηλη η ανησυχία και στη δημοτική Αρχή και στους ανθρώπους του νησιού μας. Οι κάτοικοι προσπαθούν εδώ και μέρες να τηρούν πιστά όλα τα μέτρα. Παρά ταύτα, συνέβη. Είναι άλλο να ακούς ότι υπάρχουν κρούσματα κάπου αλλού στη χώρα και άλλο να “καίγεται” το σπίτι σου. Ολοι πλέον ρωτούν “πού πήγε”, “πού κυκλοφόρησε”, “ποιον συνάντησε”».

«Είναι σαφές ότι πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Ικαρία. Εδώ η ατομική ευθύνη έχει άλλη αξία, άλλη σημασία. Γιατί δεν έχουμε ΜΕΘ, ούτε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε κάποιος να νοσηλευτεί. Η μόνη λύση είναι η αεροδιακομιδή και όπως διαπιστώσαμε ούτε αυτό είναι εύκολο. Για το συγκεκριμένο περιστατικό γίνονται από την Παρασκευή προσπάθειες ώστε να μεταβεί με αεροδιακομιδή στην Αθήνα και χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες για να επιτευχθεί» καταλήγει ο δήμαρχος Ικαρίας.