Kορωνοϊός: Νέα έρευνα προκαλεί ανησυχία - Θα εξαφανιστεί με την ζέστη;

Άσχημα νέα!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Kορωνοϊός: Νέα έρευνα προκαλεί ανησυχία - Θα εξαφανιστεί με την ζέστη;

Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό, προκαλεί ανησυχία. Θα εξαφανιστεί ή όχι με την ζέστη; Ο νέος φονικός ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ακόμη και στις συνθήκες ζέστης και υγρασίας λένε οι νέες μελέτες.

Ο νέος φονικός κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ακόμη και στις συνθήκες ζέστης και υγρασίας που επικρατούν σε σάουνες και θερμαινόμενες πισίνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Κίνα.

Αν και προηγούμενες έρευνες έλεγαν ότι ο κορωνοϊός αυτός δεν αντέχει και τόσο τη ζέστη και την υγρασία, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ναντζίνγκ υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανότατα δεν ισχύει μετά τον εντοπισμό ενός φορέα που μόλυνε οκτώ άτομα που χρησιμοποίησαν μια πισίνα, ή εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της, και τα οποία εμφάνισαν μέσα σε λίγες ημέρες συμπτώματα της Covid-19. Οι επιστήμονες αυτοί λένε ότι είναι μάλλον απίθανο να επιβραδυνθεί η διασπορά του κορωνοϊού από την άνοδο της θερμοκρασίας και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες στην πισίνα, τα λουτρά και τη σάουνα, που χρησιμοποίησε ο φορέας της συγκεκριμένης κινεζικής μελέτης κυμαίνονταν από 25 έως 41,1 βαθμούς Κελσίου.Ωστόσο μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε και το βασικό συστατικό της διατροφής μας που εξασθενεί το ανοσοποιητικό και μας κάνει ευάλωτους στον κορωνοϊό.

Μια προηγούμενη μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua στην Κίνα υποστήριζε ότι ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19, που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός με τα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, θα επιβραδυνθεί πιθανότατα με τη ζέστη και την υγρασία. Στην έρευνά τους αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 100 πόλεις της Κίνας, όπου υπήρχαν 40 ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στο διάστημα μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου. Ειδικοί ανά την υφήλιο λένε ότι κάθε φορέας μεταδίδει τον κορωνοϊό κατά μέσο όρο σε δύο με δυόμισι άτομα, αλλά οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua υποστήριζαν ότι το ποσοστό αυτό πέφτει με την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Τι λέει η νέα έρευνα

Η νέα μελέτη στους ασθενείς της Covid-19 που μολύνθηκαν στην πισίνα, εξέτασαν κατά πόσον οι συνθήκες υγρασίας σε ποσοστό 60% και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την διάδοση του κορωνοϊού. Ο φορέας επισκέφθηκε τις εν λόγω εγκαταστάσεις στις 18 Ιανουαρίου μετά από ένα ταξίδι στην Ουχάν, που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίσει πυρετό την επομένη. Διαγνώστηκε με Covid-19 στις 18 Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως είχε μολύνει άλλα επτά άτομα, που κολύμβησαν στην ίδια πισίνα, την ίδια μέρα με εκείνον και εμφάνισαν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και πόνους στο στήθος έξι έως εννέα μέρες αργότερα. Ένας ακόμη ασθενής, που εργαζόταν εκεί, εμφάνισε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου. Σε όλες τις περιπτώσεις διαγνώστηκε η ασθένεια.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την μελέτη τους στην επιθεώρηση JAMA Network Open, εξήγησαν τα ευρήματά τους και προειδοποίησαν ότι σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η Covid-19 είναι απίθανο να επιβραδυνθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι ασθενείς – όλοι τους άρρενες – στη νέα μελέτη είχαν ηλικία μεταξύ 24 και 50 ετών και το 89% εξ’ αυτών ανέφεραν πυρετό και το 78% έντονο βήχα. «Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο ρυθμός διασποράς του κορωνοϊού αποδυναμώθηκε σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Ωστόσο, κρίνοντας από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης η μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 δεν έδειξε δείγματα επιβράδυνσης σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Οι τρόποι μετάδοσης μπορεί να είναι σταγονίδια ή επαφή με τον φορέα, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί να γίνει και σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πιθανές επιδημιολογικές ενδείξεις για αυτόν το νέο κορωνοϊο», γράφουν.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η έρευνά τους είναι περιορισμένη ελλείψει λεπτομερειών για τους τρόπους μετάδοσης της Covid-19 σε όλους της ασθενείς στις εγκαταστάσεις της πισίνας.

Πηγή: iefimerida.gr

Ωστόσο εκτός από την μετάδοση του στην ζέστη στο Βέλγιο πέθανε ένα κοριτσάκι 12 χρονών

Νεκρό 12χρονο κοριτσάκι από τον κορωνοϊό στο Βέλγιο. Το παιδί βρίσκεται ανάμεσα στους 98 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο τα νέα κρούσματα παρουσίασαν μείωση.

Ένα 12χρονο κοριτσάκι βρίσκεται ανάμεσα στους 98 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες στο

Βέλγιο, από την επιδημία του κορονοϊού. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 705, παρότι τα νέα κρούσματα μειώθηκαν την Τρίτη 31/3.

Παράλληλα, 875 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο στα 12.775. Περίπου 4900 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία, ενώ 1021 νοσηλεύονται στην εντατική. Ωστόσο και στην Ελλάδα σήμερα Τρίτη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Τέλος, 1969 άνθρωποι πήραν εξιτήριο από την αρχή της κρίσης, οι 168 τις τελευταίες 24 ώρες.

ethnos.gr