Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

ΟΑΕΔ: Παράταση για τα δελτία ανεργίας - Πότε λήγει η προθεσμία;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΟΑΕΔ: Παράταση για τα δελτία ανεργίας - Πότε λήγει η προθεσμία;
Ενημέρωση 31.03.2020 18:18
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παράταση παίρνει από τον ΟΑΕΔ η αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας. Ποιους άνεργους αφορά η νέα προθεσμία και πότε αναμένεται να λήξει;

Ειδικότερα την παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και τις 30 Απριλίου 2020, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού και συνωστισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 17 Μαρτίου, η διοίκηση του Οργανισμού είχε ανακοινώσει την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που θα έληγαν στο χρονικό διάστημα από 18 Μαρτίου έως και 5 Απριλίου 2020.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους, κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης. Σημειώνεται πως η ανανέωση του δελτίου γίνεται είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ανέργων, στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού στα ΚΕΠ.

Επίσης, από χθες, για πρώτη φορά, οι άνεργοι μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά. Δείτε ωστόσο και τα όσα είπε για την καραντίνα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Θα πάρει και αυτή παράταση;

Πηγή: ΑΕΠΕ-ΜΠΕ

Από την παράταση στα δελτία ανεργίας του ΟΑΕΔ σε αυτή του δώρου Πάσχα - Τι ισχύει;

Το μηχανισμό με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα έξτρα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και κυρίως σε ποιους, πόσους επιπλέον και με ποιες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ που επεκτείνεται όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θα εξηγήσουν σε δύο περίπου ώρες στο υπουργείο Οικονομικών οι Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ταυτόχρονα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος Πάσχα και μέχρις ώρας το επικρατέστερο σενάριο είναι πως θα διατεθεί στο ακέραιο, όπως προβλέπεται, αλλά παρέχοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα εφόσον το επιλέξουν να το καταβάλλουν μέχρι τον Ιούνιο.

Το θέμα αυτό και η ακριβής λίστα των, νέων, δικαιούχων για τα 800 ευρώ είναι τα δύο βασικά γκρίζα σημεία που αναμένεται να αποσαφηνιστούν άμεσα καθώς αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Μέχρι στιγμής με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη τα 800 ευρώ τα δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, για τους οποίους το Κράτος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας για συγκεκριμένο διάστημα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις που επίσης κλείνουν με κρατική εντολή.

Σήμερα θα αποσαφηνιστεί πως θα διατεθεί το επίδομα ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά υφίστανται δραστική μείωση του τζίρου τους και πρακτικά υπολειτουργούν. Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που μένει να επιβεβαιωθεί σε λίγη ώρα, εδώ θα εντάσσονται εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά με δραστική μείωση τζίρου για τους οποίους εξαιτίας της πτώσης της δραστηριότητας αναστέλλεται η σχέση εργασίας, προσωρινά μόνο χωρίς να χαθεί η θέση εργασίας. Δηλαδή υφίστανται προσωρινή αναστολή και με την επιστροφή σε κανονικές συνθήκες εργασίας θα έχουν τη δουλειά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια εισοδήματος θα καλύπτεται με το επίδομα. Στην κατηγορία των 800 ευρώ εμπίπτουν όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί με τις σημερινές ανακοινώσεις. Δείτε και τα νέα μέτρα για τις ανέπαφες συναλλαγές

Σχετικά με το δώρο του Πάσχα είναι πιθανόν να ανακοινωθεί ότι αίρονται οι ποινικές κυρώσεις για τη μη καταβολή του εντός Απριλίου για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν λόγω ρευστότητας να ανταποκριθούν να το πληρώσουν τον Ιούνιο ίσως μαζί με το επίδομα αδείας.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο στους δικαιούχους σε χρόνο που θα ανακοινώσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Παρά τις μεγάλες διευκολύνσεις που παρέχονται στις επιχειρήσεις, με αναστολή πληρωμής μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων τους και δόσεων επιχειρηματικών δανείων, το πάγωμα της δραστηριότητας – με την εξαίρεση κάποιων κλάδων όπως ο κλάδος των τροφίμων – αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή εν μέσω ισχυρής αβεβαιότητας για την έκβαση της κατάστασης το ενδεχόμενο να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος και του Δώρου σε αυτή τη φάση κρίνεται δύσκολο.

ethnos.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

ΟΑΕΔ: Επίδομα 12.000 ευρώ! Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Νέο επίδομα "ανάσα" 720 ευρώ! Ποιοι το δικαιούστε;

TAGS
Share