Κορωνοϊός: Ελπίδα σωτηρίας από την Κίνα

Η νέα θεραπεία που προτείνουν

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Ελπίδα σωτηρίας από την Κίνα

Από την Κίνα φαίνεται πως έρχεται η ελπίδα σωτηρίας που ξεπροβάλλει σιγά σιγά στη μάχη κατά του πανίσχυρου κορωνοϊού, που σημείωσε την ασιατική χώρα ως το πρώτο θύμα του, «χτυπώντας» την ανελέητα πριν ακόμα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο πλανήτη.

Συγκεκριμένα, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν ορισμένα αντισώματα, τα οποία είναι «υπερβολικά αποτελεσματικά» στο να μπλοκάρουν τον νέο κορωνοϊό, ώστε να μην διεισδύει στα κύτταρα και να μολύνει τους ανθρώπους. Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ή πρόληψη της νόσου Covid-19, μέσω της δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου.

Δείτε στο μεταξύ τις αναλυτικές δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα αλλά και τους νέους θανάτους.

Ερευνητές του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Τσινγκχούα του Πεκίνου, με επικεφαλής τον δρα Ζανγκ Λιντσί, εκτίμησαν ότι ένα φάρμακο με βάση αυτά τα αντισώματα θα ήταν πιο αποτελεσματικό σε σχέση με άλλες υπό δοκιμή θεραπείες, όπως η χρήση πλάσματος, που περιέχει επίσης αντισώματα ασθενών οι οποίοι ανάρρωσαν, αλλά έχει περιορισμούς ανάλογα με την ομάδα αίματος.

Από τον Ιανουάριο, η συγκεκριμένη κινεζική επιστημονική ομάδα, σε συνεργασία με γιατρούς στο 3ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σεντσέν, άρχισαν να αναλύουν αντισώματα από αίμα ασθενών που είχαν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Έτσι, είχαν απομονώσει 206 μονοκλωνικά αντισώματα, που είχαν μεγάλη ικανότητα να προσδένονται στις πρωτεΐνες του ιού.

Το επόμενο βήμα ήταν να ελέγξουν κατά πόσο αυτά τα αντισώματα όντως εμποδίζουν τον ιό να «τρυπώνει» στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που τώρα επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters. Βρέθηκαν τέσσερα αντισώματα που μπλοκάρουν τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και, από αυτά, τα δύο είναι «υπερβολικά καλά», σύμφωνα με τον δρα Ζανγκ.

Οι ερευνητές εξετάζουν, πλέον, την πιθανότητα να συνδυάσουν τα πιο αποτελεσματικά αντισώματα, ώστε ένα νέο φάρμακο να είναι πιο αποτελεσματικό σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού. Αν όλα πάνε καλά, κάποια στιγμή θα αρχίσουν οι δοκιμές -σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους- ενός νέου αντιικού φαρμάκου με βάση αυτά τα αντισώματα.

Ήδη, οι ερευνητές έχουν συμμαχήσει με την κινεζο-αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Brii Biosciences για την ανάπτυξη μίας νέας θεραπείας.

Πηγή: protothema.gr

Ωστόσο ενώ η θεραπεία βρίσκεται υπό εξέταση, εντοπίστηκαν δύο νέα συμπτώματα κορωνοϊού

Δώστε προσοχή καθώς σας αφορά. Και όμως υπάρχει και άγνωστο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουμε για τον κορωνοϊό που δεν ξέραμε μέχρι στιγμής. Ποιο όργανο μπορεί να επηρεαστεί;

Μερικοί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν νοητική σύγχυση, εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι νευρολόγοι σε διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν νευρολογικά συμπτώματα και ένας μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζει σοβαρές διαταραχές στον εγκέφαλο.

Στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους New York Times, ένας 74χρονος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από τον κορvνοϊό, εκτός από άλλα αναμενόμενα συμπτώματα, έχασε και την ικανότητα να μιλάει, αδυνατώντας να πει στους γιατρούς ακόμη και το όνομά του.

Προ ημερών, στο Ντιτρόιτ, μία 58χρονη υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, διαγνωσμένη με Covid-19, εμφάνισε σύγχυση και δεν μπορούσε να πει τίποτε άλλο πέρα από το όνομά της. Ο εγκέφαλος της -όπως έδειξαν οι εξετάσεις- εμφανιζόταν αφύσικα διογκωμένος και με φλεγμονή σε αρκετές περιοχές, ενώ εγκεφαλικά κύτταρα είχαν καταστραφεί. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας «Radiology», διέγνωσαν οξεία νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια, μία σπάνια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων από ιούς όπως του έρπη.

«Αυτό πιθανώς δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο άμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις», δήλωσε η υπεύθυνη νευρολόγος δρ Ελίσα Φόρι του Συστήματος Υγείας Χένρι Φορντ και επισήμανε ότι η ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γιατροί στην Ιταλία και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.) έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις για ασθενείς με Covid-19 που εμφάνισαν εγκεφαλικά, συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, πονοκεφάλους, λήθαργο, ακροπαραισθησία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, υπνηλία, απώλεια συνείδησης, ντελίριο (μερικές φορές πριν καν την εμφάνιση πυρετού ή αναπνευστικών δυσκολιών) κ.ά.

Ήδη, οι επιστήμονες καλούν το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να έχει τον νου του, επειδή ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα μπορεί τελικά να έχουν λοίμωξη Covid-19. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νευρολογικό πρόβλημα και τελικά βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό, παρόλο που δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε βήχα.