Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιεί: «Ο ιός προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο»

Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιεί: «Ο ιός προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μέσα από τις καθιερωμένες δηλώσεις του θέλησε να κάνει μία προειδοποίηση για μία νέα επίπτωση που μπορεί να έχει ο κορωνοϊό, μιας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μέχρι και βλάβη στον εγκέφαλο.

Τις νέες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής μίλησε για ένα υποσύνολο ασθενών του Covid-19, που αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αναφορές νευρολόγων απ' όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα εξετάζεται ένα νέο αντίδοτο για τον κορωνοϊό. Δείτε τι συμβαίνει αναλυτικά με τη μελέτη.

«Αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα ποσοστό έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές, συμπλήρωσε.

«Είναι γνωστό σε μας, τους κλινικούς γιατρούς, πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας» δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό.

Επίσης, «η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος, στις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε, και μιλάμε για αυτά, και στη γρίπη και αφορούν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις».

«Ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: protothema.gr

Τι δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας στις καθιερωμένες δηλώσεις του, ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα στην Ελλάδα με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 1514, χωρίς να υπολογίζονται τα κρούσματα από το πλοίο. Παράλληλα ανακοίνωσε 2 νέους θανάτους με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 53.

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για 27 νέα κρούσματα και σε ακόμα 23 σε δομή προσφύγων, ενώ δεν έκανε αναφορά για τα κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σχολιάζοντας πως θα μιλήσει περαιτέρω επί του θέματος ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το σύνολο των ασθενών, 91 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη ενώ οι 16 είναι γυναίκες. Το 50% αυτών των ασθενών είναι ηλικιωμένοι ή έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Παράλληλα ανακοίνωσε 3 νέους θανάτους με το σύνολο να φτάνει τους 53 με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη. 39 από αυτούς είναι άνδρες και οι υπόλοιπες γυναίκες, ενώ το 94% των νεκρών ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 18.844 τεστ.

Σας έχουμε παρακάτω live τις καθιερωμένες δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δείτε εδώ το live:

Περισσότερα σε λίγο...

Την ίδια στιγμή, μία έρευνα που διενεργήθηκε σοκάρει, μιας και δείχνει το πώς ο ιός "γραπώνεται" στο σώμα μας!

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε πως στο σύνολο των 380 επιβατών, οι 119 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ οι 259 αρνητικοί.

Ο ΕΟΔΥ επισκέφθηκε σήμερα το πλοίο προκειμένου να ελέγξει τις επιφάνειες και το σύστημα κλιματισμού, ενώ το πλοίο θα τοποθετηθεί σε ειδική προβλήτα απομονωμένο και θα μπει σε καραντίνα.

Τα αρνητικά κρούσματα θα επαναπατριστούν σιγά σιγά.