Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθαρίζει την "σύγχυση" με τα κατοικίδια - Ποιος ο ρόλος τους στην μετάδοση του ιού;

Έδωσε ένα τέλος στις συζήσεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθαρίζει την

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθαρίζει την "σύγχυση" με τα κατοικίδια που έχει δημιουργηθεί, καθώς και τον ρόλο τους στην μετάδοση του ιού. Δείτε τι τόνισε και τι πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες.

Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, επέλεξε στην αναφορά του σχετικά με τον κορωνοϊό να μιλήσει και για τα κατοικίδια ζώα, μετά από σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν πιθανή λοίμωξη αυτών.

«Εως σήμερα είχαν αναφερθεί στη βιβλιογραφία λοίμωξη σε μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, μια μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες. Επίσης, καμία από μολυσμένες γάτες, από αυτή τη μελέτη, δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι από αυτές υπάρχουν ικανές ποσότητες να μολύνουν άνθρωπο».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθαρίζει την "σύγχυση" με τα κατοικίδια - Όλα όσα ανέφερε

«Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γατών δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα τα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού, όπως έκαναν ορισμένοι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά, λόγος να τα εγκαταλείπουν όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τα κατοικίδια, τα οποία φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπερνούν τους φόβους που προκύπτουν λόγω του ιού.

«Μετά έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και διασπορά της νόσου στους ανθρώπους», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος. Την ίδια στιγμή, μία έρευνα που διενεργήθηκε σοκάρει, μιας και δείχνει το πώς ο ιός "γραπώνεται" στο σώμα μας!

Τι θα γίνει με το φάρμακο;

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα φάρμακο που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι τα προηγούμενα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και συνέχισε προειδοποιώντας ότι τα επιστημονικά πειράματα απαιτούν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να προστατευθούν οι ασθενείς από τυχόν παρενέργειες.

Παρά το αυστηρό ύφος του Σωτήρη Τσιόδρα είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται με τόσο θερμά λόγια για ένα νέο φάρμακο, που όπως άφησε να εννοηθεί έχει δείξει ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα προηγούμενα. Έστω και αν τα πειράματα συνεχίζονται.

Πρόκειται για τον πολύ ισχυρό αναστολέα, τον λεγόμενο αναστολέα σύντηξης ek1c4, που φαίνεται να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον κορωνοϊό, καθώς στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα (λόγω του σχήματός της), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός να γραπωθεί στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου, να το επιμολύνει και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία του πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα.