Σοκ με τον κορωνοϊό: Κίνδυνος να ξεμείνουμε από τρόφιμα παγκοσμίως

Τι λένε οι πληροφορίες;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σοκ με τον κορωνοϊό: Κίνδυνος να ξεμείνουμε από τρόφιμα παγκοσμίως

Προειδοποίηση για τον κορωνοϊό, που μπορεί να μας φέρει ελλείψεις και να ξεμείνουμε από τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι λένε οι πληροφορίες;

Υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά λόγω των διαταράξεων που συνδέονται με την COVID-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα, προειδοποίησαν οι πρόεδροι δύο υπηρεσιών του ΟΗΕ και του ΠΟΕ.

«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές», με αποτέλεσμα μια «έλλειψη στην παγκόσμια αγορά», δηλώνουν σε ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν ο Κινέζος Κου Ντονγζιού, που διευθύνει την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), ο Αιθίοπας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτου Αζεβέδου, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Για τους τρεις πολυμερείς οργανισμούς που χειρίζονται θέματα υγείας, διατροφής και παγκόσμιου εμπορίου, είναι «σημαντικό» να διασφαλιστούν οι εμπορικές ανταλλαγές «ιδιαίτερα προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις» αναφέρεται στο κοινό κείμενό τους που ελήφθη στο Παρίσι.Οι τρεις οργανισμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την «επιβράδυνση της κυκλοφορίας εργαζομένων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας» που μπλοκάρουν πολλούς αγροτικούς τομείς δυτικών χωρών, και για τις «καθυστερήσεις στα σύνορα» των εμπορευματοκιβωτίων που προκαλούν «αναταραχές στα φθαρτά προϊόντα και αύξηση της διατροφικής σπατάλης».

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη «προστασίας» των μισθωτών που απασχολούνται στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων, των εργατών που εργάζονται στην αγροτοδιατροφική βιομηχανία και εκείνων στη διανομή, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού στον τομέα» και να «διατηρηθούν οι αλυσίδες διατροφικού εφοδιασμού».

«Όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των συμπολιτών τους, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν πως το σύνολο των εμπορικών μέτρων δεν διαταράσσει την αλυσίδα διατροφικού εφοδιασμού», προσθέτουν οι επικεφαλής του FAO, του ΠΟΥ και του ΠΟΕ. «Είναι σε περιόδους όπως αυτή που η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας», υπογραμμίζουν. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η απόκρισή μας απέναντι στην επιδημία της COVID-19 δεν δημιουργεί, με αθέλητο τρόπο, αδικαιολόγητες ελλείψεις βασικών προϊόντων και δεν επιδεινώνει την πείνα και τον υποσιτισμό», καταλήγουν. - Δείτε ωστόσο και ποια τρόφιμα βοηθάν στην μάχη κατά του ιού, που θερίζει.

Πηγή: olivemagazine.gr

Τρόφιμα και κορωνοϊός - Υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί από τις συσκευασίες;

Ο ΙΣΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στην είσοδο κάθε επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού (αντισηπτικού), καθώς και ότι για τις οικονομικές συναλλαγές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάρτες -έναντι των μετρητών και νομισμάτων- οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να απολυμαίνονται.

Ένα από τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί αφορά στη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων και προϊόντων ή και από επαφή με τα τρόφιμα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν την εν λόγω ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορωνοϊό. Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα απαντούν:

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορωνοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ίος (σ.σ. κορωνοϊός) που προκαλεί το COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε».

Με βάση τις ίδιες πηγές (CDC, WHO) δομήθηκε και ο σχετικός οδηγός για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, ο οποίος επισημαίνει ότι «με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων», όπως ανέφερε και το iefimerida.gr

Οι καλές πρακτικές υγιεινής που συστήνει ο ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια