Προσοχή! Έτσι πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Στους πόσους βαθμούς τα βάζουμε;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Προσοχή! Έτσι πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Σας έχουμε όλες τις συμβουλές για το σωστό πλύσιμο των ρούχων για αυτό δώστε προσοχή! Πώς πρέπει να τα πλένουμε για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό; Οι ειδικοί απαντούν.

Η καθηγήτρια Σάκα Στέλτζερ Μπρέιντ, είναι ιολόγος με ειδικότητα στις αναπνευστικές νόσους στο UNSW, που παρακολουθεί στενά την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστραλία, καθώς η χώρα έχει μέχρι στιγμής χιλιάδες κρούσματα και ο αριθμός των νεκρών να ανεβαίνει, με την κυβέρνηση να παίρνει αυστηρότερα μέτρα.

Η καθηγήτρια δήλωσε στην Daily Mail της Αυστραλίας πως το πλύσιμο των ρούχων σε κανονικό πρόγραμμα στο πλυντήριο προκαλεί την αποσύνθεση και τον θάνατο του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να κολλήσετε κορωνοϊό από τα ρούχα εάν τα πλένετε ως συνήθως. «Έχει αποδειχθεί πως το πλύσιμο των ρούχων και των λευκών ειδών στους 56 βαθμούς Κελσίου, σκοτώνει τον κορωνοϊό. Δεν χρειάζεται να τα βράσετε, ούτε να προβείται σε extreme μέτρα» λέει.

Οι 56 βαθμοί Κελσίου είναι η θερμοκρασία στην οποία διασπάται ο κορωνοϊός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ. Οι ιοί μπορούν να αναπαραχθούν μόνο μέσα σε ένα ζωντανό κύτταρο, δηλαδή έξω από το κύτταρο, και μπορούν είτε να μας μολύνουν είτε να αυτοκαταστραφούν προτού βρουν ένα κύτταρο ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν. Το πόσο καιρό ένας ιός επιβιώνει έξω από ένα κύτταρο, ποικίλλει ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται.

Τι συμβαίνει με τα πορώδη υλικά και τον κορωνοϊό

Η καθηγήτρια Στέλτσερ Μπρέιντ, είπε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει λιγότερη ανάγκη να ανησυχεί κάποιος πως θα κολλήσει κορωνοϊό από πορώδη υλικά, όπως τα ρούχα και τα μαλακά έπιπλα, από ότι από σκληρά αντικείμενα, όπως τα τηλέφωνα και τα πόμολα πόρτας. Τα πορώδη υλικά επιτρέπουν τη διέλευση της υγρασίας, καθιστώντας τα λιγότερο πιθανό να συγκρατούν μολυσματικούς όγκους του ιού, ενώ οι μη πορώδεις επιφάνειες είναι ανθεκτικές στην υγρασία, γεγονός που δημιουργεί ένα έδαφος αναπαραγωγής όπου ο ιός μπορεί να ξεκουραστεί και να συσσωρευτεί.

Ο κορωνοϊός επιβιώνει σε πορώδη, μαλακά υφάσματα μέχρι 24 ώρες

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν βρει ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να ζήσουν μέχρι και 24 ώρες σε πορώδη, μαλακά υφάσματα και για 72 ώρες σε σκληρά, μη πορώδη υλικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλέννα που περιέχεται σε μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής απορροφάται σε μαλακά υφάσματα γρηγορότερα από ότι σε σκληρές επιφάνειες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός πεθαίνει στα ρούχα και τα μαξιλάρια, νωρίτερα από ότι στην επιφάνεια των τηλεφώνων ή των πόμολων. Αλλά ακόμη κι όταν τα σταγονίδια του κορωνοϊού είναι παρόντα στα ρούχα, μια γρήγορη στροφή στο πλυντήριο θα εξαλείψει κάθε ενεργή λοίμωξη.

Τους ισχυρισμούς αυτούς υποστηρίζει ο καθηγητής Νάιτζελ ΜακΜίλαμ, που μελετά τις αιτίες και την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Griffith του Queensland. Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να πλένει ο κόσμος τα ρούχα του περισσότερο ή διαφορετικά από ότι συνήθως – με εξαίρεση τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εκτίθενται σε υψηλές πυκνότητες του ιού και πρέπει να αφήνουν τα ρούχα αλλά και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό έξω από το σπίτι ή την εργασία.

Απαραίτητη προϋποθεση στο πλύσιμο των ρούχων,είναι το απορρυπαντικό

«Οποιαδήποτε κανονική πλύση θα κάνει τη δουλειά της εφόσον χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό. Οι ιοί αποτελούνται από πρωτεΐνες και λίπη που αποσυντίθενται όταν έρθουν σε επαφή με τα επιφανειοδραστικά και το σαπούνι που υπάρχουν στα τυπικά οικιακά απορρυπαντικά» ανέφερε, προσθέτοντας: «Το θερμό πλύσιμο είναι καλύτερο από το κρύο, αν έχετε την επιλογή, αλλά εφόσον χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό, προφυλάσσεστε».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η γιατρός μολυσματικών νόσων της Βοστόνης, Γκαμπριέλα Αντουζάρ Βάσκεθ. «Είναι απολύτως ασφαλές για εσάς να επιστρέφετε στο σπίτι σας με τα κανονικά σας ρούχα και να κάνετε ότι και πριν τον κορωνοϊό» δήλωσε στο Market Watch την Κυριακή.

Τα σχόλια των εμπειρογνωμόνων βασίζονται στα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, στην οποία αναφέρεται ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώνει σε χαλκό μέχρι 4 ώρες, σε χαρτόνι και πορώδη υφάσματα για 24 ώρες και σε ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικά μέχρι 3 ημέρες.

Άλλες μελέτες έχον δείξει πως ο ιός μπορεί να παραμείνει σε συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε παπούτσια, όπως το καουτσούκ, μέχρι και 5 ημέρες. Αλλά προειδοποιούν ότι αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία μπορεί να υποτιμηθούν επειδή οι δοκιμές διεξήχθησαν σε κλινικά και εργαστηριακά περιβάλλοντα. «Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια εργαστηριακή μελέτη. Στον πραγματικό κόσμο, έχουμε διαφορετικές θερμοκρασίες, διαφορετική υγρασία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» δήλωσε η καθηγήτρια Στέλτσες Μπρέιντ. Διαβάστε ωστόσο και τα όσα λένε οι ειδικοί για το τρέξιμο εν μέσω της πανδημίας. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Πηγή: iefimerida.gr

Από το πλύσιμο των ρούχων, εν μέσω κορωνοϊού, σε αυτό των χεριών - Έτσι θα το κάνουμε σωστά για να προστατευτούμε

Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό ειδικά αυτές αυτές τις ημέρες που και οι εξελίξεις με το κορωνοϊό είναι ραγδαίες. Οι ειδικοί λένε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και αυτό γιατί ακουμπάμε πράγματα από τα οποία παίρνουμε μικρόβια και στη συνέχεια αυτά τα μεταφέρουμε, ειδικά αν αγγίξουμε μάτια και στόμα.

Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα λάθη που κάνουμε όλοι μας σχεδόν όταν πλένουμε τα χέρια μας. Ποια είναι αυτά; Από το πόση ώρα πλένουμε τα χέρια μας, μέχρι και και το αν η πετσέτα που χρησιμοποιούμε είναι καθαρή, αυτά που μπορεί να κάνει κανείς λάθος είναι πολλά και καλό είναι τα γνωρίζουμε για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας.

Τι δεν κάνουμε σωστά όταν πλένουμε τα χέρια μας;

Η διάρκεια του πλυσίματος των χεριών

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, 20 δευτερόλεπτα είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για να πλύνετε τα χέρια σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι μικρότερες χρονικές περίοδοι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των μικροβίων.

Κι επειδή μερικές φορές τα 20 δευτερόλεπτα φαίνονται περισσότερος χρόνος από ό,τι είναι, ένα καλός τρόπος για να περνά γρήγορα η ώρα, είναι να τραγουδήσετε το «Happy Birthday» δύο φορές, η όποιο ρεφρέν θέλετε από κάποιο αγαπημένο σας τραγούδι.

Δεν χρησιμοποιείτε σαπούνι

Κάποιοι λόγω βιασύνης ή αφηρημάδας, ξεπλένουν τα χέρια τους μόνο με νερό, χωρίς να χρησιμοποιούν σαπούνι. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς τα σαπούνια έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τόσο τη βρωμιά, όσο και τα μικρόβια από τα χέρια σας. Επιπλέον, όλοι τείνουμε να καθαρίσουμε τα χέρια μας πιο προσεκτικά όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό σε σχέση με το αν βάζουμε μόνο νερό.

Επίσης, σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν πρέπει να πιάσετε πρώτα το σαπούνι ή να βρέξετε πρώτα τα χέρια σας, οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετήσετε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), να κλείσετε τη βρύση και μετά να βάλετε σαπούνι.

Σας ξεφεύγουν κάποια σημεία

Υπάρχουν μερικές περιοχές που οι περισσότεροι από εμάς παραλείπουν στο πλύσιμο των χεριών: αυτά είναι κυρίως το πίσω μέρος των χεριών μας, το σημείο μεταξύ των δακτύλων μας, και κάτω από τα νύχια μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε αυτά τα σημεία.

Δεν στεγνώνετε τα χέρια σας

Εάν πλένετε καλά τα χέρια σας, αλλά στη συνέχεια τα αφήνετε βρεγμένα, κάνετε μισή δουλειά. Τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα από και προς τα βρεγμένα χέρια, έτσι μετά το πλύσιμο να στεγνώνετε τα χέρια σας πολύ καλά.

Δεν πλένετε συχνά τις πετσέτες σας

Εάν στεγνώνετε τα χέρια σας με μια βρώμικη πετσέτα, μπορεί να τρίβετε τα μικρόβια στα καθαρά χέρια σας. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, πρέπει να πλένετε τις πετσέτες ακόμα πιο συχνά. Φροντίστε να μην ξεμείνετε ποτέ από καθαρές πετσέτες.

Επίσης. τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρές πετσέτες, οπότε βεβαιωθείτε ότι τις έχετε κρεμάσει έτσι ώστε να στεγνώσουν πολύ καλά μεταξύ χρήσεων.

Βασίζεστε μόνο στο αντισηπτικό χεριών

Ενώ το απολυμαντικό χειρός μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όταν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποιον νιπτήρα ή νεροχύτη, ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μόνιμη αντικατάσταση για το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Σκεφτείτε το απολυμαντικό χεριών ως μια προσωρινή λύση μέχρι να φτάσετε στο νεροχύτη.

Ακουμπάτε ένα βρώμικο πόμολο ή μια βρώμικη βρύση αμέσως μετά το πλύσιμο

Για να αποφύγετε να ξανακολλήσετε μικρόβια στα χέρια που μόλις πλύνατε, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοπετσέτα για να κλείσετε τη βρύση ή να ανοίξτε την πόρτα με το πόδι σας, αν μπορείτε. Στο σπίτι σας, να απολυμαίνετε τακτικά τα πόμολα και τις βρύσες.

Πηγή: iefimerida.gr