Άδωνις Γεωργιάδης: Αποκαλύπτει αν η Ελλάδα κινδυνεύει από έλλειψη τροφίμων ή όχι

Τι συμβαίνει τελικά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Άδωνις Γεωργιάδης: Αποκαλύπτει αν η Ελλάδα κινδυνεύει από έλλειψη τροφίμων ή όχι

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλύπτει αν η Ελλάδα κινδυνεύει από έλλειψη τροφίμων ή όχι λόγω κορωνοϊού. Τι πραγματικά συμβαίνει με τις ποσότητες που ψωνίζουν οι καταναλωτές τα απαραίτητα αγαθά από τα σούπερ μάρκετ.

«Μέχρι στιγμής η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα λειτουργεί στο 100%. Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα αγαθά. Η παραγωγή στη χώρα μας είναι στο μέγιστο σημείο. Αν υπάρξει κάποιο παγκόσμιο πρόβλημα θα υπάρξει και παγκόσμια λύση», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έλλειψης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά την παραγωγή αντισηπτικών ο υπουργός σημείωσε ότι την Τετάρτη 1 Απριλίου παράχθηκε η μεγαλύτερη παραγωγή αντισηπτικών έως σήμερα. Παραδόθηκαν στα σούπερ μάρκετ 746.000 τεμάχια και πρόσθεσε: «Αν προσθέσουμε και αυτά που παράγονται στα φαρμακεία, που είναι τουλάχιστον άλλα 150.000, έχουμε φτάσει σε μία ημερήσια διάθεση περίπου 900.000 τεμαχίων. Πριν από την κρίση, είχαμε περίπου 150.000 τεμάχια την ημέρα στα σούπερ μάρκετ».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μονιμότητας των έκτακτων μέτρων ο υπουργός σημείωσε ότι «τα έκτακτα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις παύουν αυτομάτως μόλις λήξει η κρίση».Δείτε ωστόσο και ποια τρόφιμα βοηθάν στην μάχη κατά του ιού, που θερίζει.

πηγή: olivemagazine.gr

Τι πραγματικά συμβαίνει παγκοσμίως με τα τρόφιμα

Υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά λόγω των διαταράξεων που συνδέονται με την COVID-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα, προειδοποίησαν οι πρόεδροι δύο υπηρεσιών του ΟΗΕ και του ΠΟΕ.

Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές», με αποτέλεσμα μια «έλλειψη στην παγκόσμια αγορά», δηλώνουν σε ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν ο Κινέζος Κου Ντονγζιού, που διευθύνει την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), ο Αιθίοπας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτου Αζεβέδου, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Για τους τρεις πολυμερείς οργανισμούς που χειρίζονται θέματα υγείας, διατροφής και παγκόσμιου εμπορίου, είναι «σημαντικό» να διασφαλιστούν οι εμπορικές ανταλλαγές «ιδιαίτερα προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις» αναφέρεται στο κοινό κείμενό τους που ελήφθη στο Παρίσι.Οι τρεις οργανισμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την «επιβράδυνση της κυκλοφορίας εργαζομένων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας» που μπλοκάρουν πολλούς αγροτικούς τομείς δυτικών χωρών, και για τις «καθυστερήσεις στα σύνορα» των εμπορευματοκιβωτίων που προκαλούν «αναταραχές στα φθαρτά προϊόντα και αύξηση της διατροφικής σπατάλης».


Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη «προστασίας» των μισθωτών που απασχολούνται στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων, των εργατών που εργάζονται στην αγροτοδιατροφική βιομηχανία και εκείνων στη διανομή, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού στον τομέα» και να «διατηρηθούν οι αλυσίδες διατροφικού εφοδιασμού».

«Όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των συμπολιτών τους, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν πως το σύνολο των εμπορικών μέτρων δεν διαταράσσει την αλυσίδα διατροφικού εφοδιασμού», προσθέτουν οι επικεφαλής του FAO, του ΠΟΥ και του ΠΟΕ. «Είναι σε περιόδους όπως αυτή που η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας», υπογραμμίζουν. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η απόκρισή μας απέναντι στην επιδημία της COVID-19 δεν δημιουργεί, με αθέλητο τρόπο, αδικαιολόγητες ελλείψεις βασικών προϊόντων και δεν επιδεινώνει την πείνα και τον υποσιτισμό», καταλήγουν.

Πηγή: olivemagazine.gr