Κορωνοϊός: Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη - "Ο φόβος στα μάτια τους δεν κρύβεται"

Πότε θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη -

Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό! Χαρακτηριστικά ανέφερε, "Ο φόβος στα μάτια τους δεν κρύβεται". Πότε θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας;

O Έλληνας Eπίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας Γεώργιος Σύρος του νοσοκομείου Mount Sinai, το οποίο βρίσκεται στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια της Νέας Υόρκης συγκλονίζει μιλώντας στο protothema.gr για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό.

Μιλά μέσα από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται, για τους Έλληνες ασθενείς του που "μάχονται" με τον ιό και περιγράφει τον φόβο στα μάτια των ασθενών. Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξάνεται διότι υπάρχουν πολλόι διασωληνωμένοι και επισημαίνει πως η εβδομάδα που ακολουθεί είναι πολύ κρίσιμη, ενώ προβλέπει ότι η πανδημία στη Νέα Υόρκη θα κορυφωθεί τις επόμενες 6 με 7 ημέρες.

Υπάρχουν Έλληνες ασθενείς; Πόσοι Έλληνες είναι σε κρίσιμη κατάσταση;

Έχω δει αρκετούς Έλληνες ασθενείς και από αυτούς προσωπικά έχω δει 6-7 να καταλήγουν τις τελευταίες 5 ημέρες. Αυτή τη στιγμή έχω 12 Έλληνες ασθενείς στο νοσοκομείο που εργάζομαι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι και οι 5 είναι αρκετά βαριά.Πολλοί Έλληνες ασθενείς μου με παίρνουν τηλέφωνο από το σπίτι τους και μου λένε πως έχουν τον ιό (βάσει ιστορικού και συμπτωματολογίας). Δεν είμαι δυστυχώς σε θέση να γνωρίζω τι γίνεται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής για τους υπόλοιπους Έλληνες, ωστόσο ακούω πως κάποιοι ιατροί συνάδελφοί μου είχαν διασωληνωθεί και βελτιώνονται καθημερινά.

Πώς είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο νοσοκομείο;

Το νοσοκομείο που εργάζομαι έχει 160 κρεβάτια. Αυτη τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί άλλα περίπου 80 κρεβάτια για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς με COVID - 19 που συνεχίζουν να προσέρχονται εδώ. Το νοσοκομείο είναι πλήρες. Έχουμε ακόμα υλικά και αναπνευστήρες, ωστόσο είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην σπαταλούμε τον εξοπλισμό μας άσκοπα. Εργαζόμαστε σκληρά και αποφασιστικά για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τους ασθενείς μας. Κανείς δεν ξέρει αν οι αναπνευστήρες θα επαρκέσουν αν έρθει ένα νέο κύμα ασθενών, ωστόσο έχουμε προνοήσει για να έχουμε 1 αναπνευστήρα για δύο ασθενείς αν χρειαστεί, όπως επίσης και την μετατροπή συσκευών θετικής πίεσης αερισμού (CPAP) σε αναπνευστήρες.

Όλα όσα αποκάλυψε ο Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη για τον κορωνοϊό

Τι σας λένε, ποια είναι η πιο συγκλονιστική στιγμή;

Η πιο συγκλονιστική στιγμή είναι όταν βλέπει κανείς τον φόβο στα μάτια των ασθενών. Οι ασθενείς που νοσούν αρκετά βαριά συνήθως θέλουν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους με βιντεοκλήση. Συχνά δε η κατάστασή τους επιδεινώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος ή να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους. Μην ξεχνάτε, πως προσωπικά δουλεύω στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου οι ασθενείς είναι ήδη διασωληνωμένοι, αλλά και στους θαλάμους όπου είναι οι πλέον άρρωστοι ασθενείς. Το νοσοκομείο δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα για βιντεοκλήση σε όσους είναι σε θέση να μιλήσουν και μπορούν να επικοινωνήσουν.

Πόσο δραματική είναι η κατάσταση; Περιμένετε να αυξηθούν οι νεκροί κι άλλο;

Θεωρώ πως οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται διότι πολλοί από τους διασωληνωμένους ασθενείς θα καταλήξουν. Ωστόσο ο ρυθμός εισαγωγών έχει προσωρινά μειωθεί. Ίσως τελικά να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Δείτε επίσης ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας.

Βλέπουμε ότι γίνεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για μάσκες και υλικά, ποια είναι η κατάσταση στο δικό σας νοσοκομείο ;

Έχουμε επάρκεια υλικών στο νοσοκομείο που εργάζομαι. Επιπλεόν, πολύ σωστά ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Κουόμο έχει βγάλει διαταγή να ανακατανεμηθούν τα υλικά και οι αναπνευστήρες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από τα νοσοκομεία που υπάρχει πληθώρα, σε αυτά που χρειάζονται παραπάνω πόρους.

Πότε πιστεύετε ότι θα φτάσει η Νέα Υόρκη στην κορύφωση της πανδημίας ;

Υποπτεύομαι πως θα κορυφωθεί σε 7-10 ημέρες. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ κρίσιμη. Σε λίγες μέρες θα μπορούμε να κρίνουμε πως θα εξελιχθεί η νόσος και ίσως μπορέσουμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει η κορύφωση.

Καθηγητής απαντά στο κρίσιμο ερώτημα

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, μιλάει για τον λόγο που κάποιοι νοσούν λιγότερο από τους άλλους.

«Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον COVID-19» δηλώνει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να γίνουν σύντομα γενετικές μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να βρουν τις γενετικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα, αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με τα σενάρια της επόμενης μέρας, λέει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον, τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά. «Εφόσον υπάρξει σοβαρή μείωση κρουσμάτων και θανάτων, τότε θα συζητήσουμε για χαλάρωση των μέτρων. Από τον Μάιο πιστεύω ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά σταδιακά και με μία στρατηγική προτεραιότητας».

Πιστεύω ότι τον Ιούλιο θα μπορέσει ο κόσμος πιο άνετα να πάει στις θάλασσες, και ίσως και να ταξιδέψει στα νησιά. Αλλά όλα αυτά ,εάν η εξέλιξη είναι αυτή που βλέπουμε τώρα, δηλώνει ο διακεκριμένος γενετιστής. Η επάρκεια των πιο γρήγορων τεστ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός παγκοσμίως και πολύ μικρή διαθεσιμότητα.

Αλλά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, όπου δεν έχουμε διαθεσιμότητα γρήγορων τεστ, υπάρχουν και η τεχνογνωσία και οι υποδομές στην Ελλάδα, τόσο στα διαγνωστικά όσο και στα ερευνητικά εργαστήρια, για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανά κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, τονίζει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, για τον οποίο συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα, ο καθηγητής γενετικής αναφέρει, ότι ο τρόπος που μεταφέρεται ο ιός στον αέρα είναι κάτι υπό διερεύνηση και οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πρώιμες, για να οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις και οδηγίες προς το κοινό. Όπως επίσης και για το θέμα της ανοσίας, εξηγεί ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν οι επιστήμονες για αυτό: «Θα είναι ένα σημαντικό μέρος των ερευνών τους επόμενους μήνες, γιατί τα επίπεδα ανοσίας σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στον πληθυσμό θα καθορίσουν τη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού μέχρι να βρεθεί κάποιο φάρμακο, ή εμβόλιο.

Πηγή: iefimerida.gr