Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες απαντούν - Επηρεάζει τελικά η ζέστη τον ιό;

Υπάρχει σωτηρία;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες απαντούν - Επηρεάζει τελικά η ζέστη τον ιό;

Και ενώ ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι επιστήμονες απαντούν στις κρίσιμες ερωτήσεις των πολιτών. Ειδικά αυτή τη φορά αναφέρθηκαν στο εάν επηρεάζει τελικά η ζέστη τον ιό ή όχι και αν υπάρχει σωτηρία.

Οι επιδημίες της γρίπης τείνουν να σβήνουν καθώς ο χειμώνας τελειώνει. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα μπορούσε η ηλιοφάνεια να επηρεάσει τη συμπεριφορά του κορωνοϊού και την εξάπλωσή του. Πρόκειται για μία ερώτηση κλειδί και οι επιδημιολόγοι θα ερευνούν πολύ προσεκτικά για πιθανές αλλαγές.

Τι γνωρίζουμε για τους κορωνοϊούς

Όπως επισημαίνει ο Guardian, οι αρχικές μελέτες άλλων κορωνοϊών –κοινών ειδών που προκαλούν κρυολογήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο – υποδηλώνουν ένα εποχιακό μοτίβο, με τις κορυφώσεις να σημειώνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να εξαφανίζονται την άνοιξη. Περιέργως, αυτές οι κορυφώσεις τείνουν να συμπίπτουν με τις επιδημίες της γρίπης. Αντιθέτως, μόνο μικρές ποσότητες κορωνοϊού φαίνεται να μεταδίδονται το καλοκαίρι.

Μία βασική μελέτη των κοινών κορωνοϊών - HCoV-NL63, HCoV-OC43 και HCoV-229E – δημοσιευθηκε την περασμένη εβδομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνου. Αναλύοντας δείγματα που συλλέχθηκαν πριν αρκετά χρόνια, βρέθηκαν υψηλά ποσοστά λοιμώξεων από κορωνοϊό τον Φεβρουάριο, ενώ το καλοκαίρι ήταν πολύ χαμηλά. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι κορωνοϊοί είναι εποχικοί σε συμπεριφορά στα εύκρατα κλίματα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κορωνοϊό

Ο επικεφαλής της μελέτης, Ρομπ Άλτριτζ, ωστόσο απεύθυνε μία προειδοποίηση υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαμε να δούμε μία συνέχεια αλλά χαμηλότερα επίπεδα μετάδοσης του κορωνοϊού το καλοκαίρι, αλλά αυτό μπορεί να αναστραφεί τον χειμώνα ανάλογα με το μέγεθος του ευπαθούς πληθυσμού. «Και δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, δεν γνωρίζουμε αν ένα εποχικό μοτίβο θα κρατήσει το καλοκαίρι δεδομένων των υψηλών επιπέδων ευαισθησίας στον πληθυσμό. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσουμε όλοι τώρα για να ακολουθήσουμε τις τρέχουσες συμβουλές για την υγεία», συνέχισε.

Το σημείο αυτό υποστηρίζεται από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο ιός Covid-19 είναι ένας εντελώς νέος μολυσματικός παράγοντας και έτσι δεν υπήρξε καμία ευκαιρία για τους πληθυσμούς να δημιουργήσουν ανοσία. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να συνεχίσει να εξαπλώνεται με τους τρέχοντες ρυθμούς, παρά την έναρξη του καλοκαιριού.

«Είμαι βέβαιος ότι οι εποχιακές διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του ιού θα διαδραματίσουν έναν ρόλο στην εξάπλωσή του. Αλλά σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που έχουμε με την κοινωνική αποστασιοποίηση, θα είναι μια πολύ μικρή επιρροή. Μπορεί να προκαλέσει οριακες επιπτώσεις, αλλά αυτές δεν θα υποκαταστήσουν την αυτο-απομόνωση», δήλωσε από την πλευρά του ο ιολογολόγος Μάικλ Σκίνερ από το Imperial College του Λονδίνου.

Ο Ben Neuman από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ ήταν πιο απόλυτος. «Αυτός ο ιός ξεκίνησε σε σχεδόν συνθήκες ψύχους στην Κίνα και αναπτύσσεται ταχύτατα τόσο στην Ισλανδία όσο και στον ισημερινό στη Βραζιλία και το Εκουαδόρ.Καθώς ο χειμώνας έγινε άνοιξη, η ανάπτυξη του ιού επιταχύνθηκε παγκοσμίως. Αυτός δεν είναι Πόλεμος των Κόσμων, και δεν υπάρχει κανένας από μηχανής θεός να έλθει από τα σύννεφα και να το διορθώσει. Πρέπει να νικήσουμε τον ιό μόνοι μας», σημείωσε.

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος

Η άφιξη της άνοιξης δεν επηρεάζει μόνο την συμπεριφορά του ιού, όπως τονίζει το δημοσίευμα του Guardian. Προκαλεί επίσης αλλαγές στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα σύμφωνα με ερευνητές. «Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εμφανίζει έναν καθημερινό ρυθμό, αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πώς αυτός ποικίλλει από εποχή σε εποχή», δήλωσε η ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, Νάταλι Ρίντελ.

Για να το διαπιστώσουν αυτό η Ρίντελ και άλλοι ερευνητές στα πανεπιστήμια Σάρεϊ και Columbia έχουν μελετήσει τις ανοσολογικές αλλαγές στους ανθρώπους σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικές ώρες της ημέρας. Βιολογικά δείγματα ελήφθησαν από εθελοντές στα χειμερινά και και καλοκαιρινά ηλιοστάσια και στις ισημερίες της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Τα αρχικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα υποσύνολο λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να είναι αυξημένα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, υποδεικνύοντας ότι το σύστημα ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικούς χρόνους. Για παράδειγμα, τα Β κύτταρα που παράγουν αντισώματα βρέθηκαν να είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος των εποχών στους κυτταρικούς ρυθμούς βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, πρόσθεσε η επικεφαλής της μελέτης, Μικαέλα Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου Columbia. Τα αποτελέσματα θα έχουν μεγάλη σημασία, πρόσθεσε. «Η γνώσητων τρωτών σημείων του οργανισμού μας σε ασθένειες και ιούς κατά τη διάρκεια του έτους θα μπορούσε να ενημερώσει το χρονοδιάγραμμα των εκστρατειών εμβολιασμού που θα μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε τις λοιμώξεις», τόνισε. Δείτε επίσης ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα κρούσματα κορωνοϊού στον πληθυσμό

Με περίπου 161 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 102 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 75η θέση παγκοσμίως (έναντι της 66ης την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαρτίου).

Βρίσκεται επίσης στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των 27 κρατών μελών) και μόλις στην 18η θέση στην ευρωζώνη.

Από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, μόνο η Σλοβακία έχει λιγότερα από την Ελλάδα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 154, συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρά πάνω από το διεθνή μέσο όρο

Η χώρα μας (η μέτρηση αφορούσε μέχρι και το 68ο θύμα) βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου, από την 28η θέση πριν μια εβδομάδα. Είναι επίσης 14η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δέκατη στην ευρωζώνη σε απόλυτο αριθμό θανάτων λόγω Covid-19.