Κακοκαιρία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σκιάθος - Πλημμύρισε το νησί

Έγινε χαμός από την βροχόπτωση!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κακοκαιρία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σκιάθος  - Πλημμύρισε το νησί

Χαμός έγινε στην Σκιάθο λόγω της κακοκαιρίας με την έντονη βροχόπτωση να φέρνει πλημμύρες και πολλά προβλήματα. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ολόκληρη η Σκιάθος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας που πεληξε το νησί την Κυρισακή (5/4) μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η συνεχής βροχόπτωση, περισσότερο από 48 ώρες, και η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενη από σφοδρές ριπές ανέμων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στη Χώρα της Σκιάθου, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα και μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης στο λιμάνι και άλλες περιοχές.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο «Δέλτα» του περιφερειακού, ενώ στην οδό Παπαδιαμάντη το νερό ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Χείμαρροι και ρέματα στον δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών «φούσκωσαν» από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέστρεψαν δρόμους και αντιστηρήξεις, ενώ έχει χαθεί το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δρόμου, στις Αχλαδιές, τον Τρούλο και την Αγία Παρασκευή. Ανάλογες εικόνες έχουν καταγραφεί και στην περιοχή Ξάνεμος, βορειοανατολικά του αεροδρομίου.

Η καταιγίδα που «σάρωσε» τη Σκιάθο ξεκίνησε στις 9:30 και σταμάτησε περίπου στις 3:30. Όλη τη νύχτα δυνάμεις του Δήμου Σκιάθου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας έδιναν μάχη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μη χαθούν ζωές. Η ΕΜΥ κατέγραψε μέσα σε 8 ώρες ύψος βρόχινου νερού 92mm.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας και του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να ανοίξουν τους δρόμους από τις πέτρες και τους τόνους λάσπης.

Ανάλογες ζημιές από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στο Νότιο Πήλιο, ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο, κυρίως στις περιοχές Πλατανιάς, Μηλίνα, Λαύκος και Προμύρι.Τελος, κατολισθήσεις έχουν γίνει στο Ανατολικό Πήλιο, κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου είχαν σημειωθεί ίδια φαινόμενα και πριν από λίγες ημέρες. Χαμός ωστόσο έγινε και στο Σχηματάρι, όπου είχαμε και έναν εγκλωβισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι είπε ο δήμαρχος της Σκιάθου για τα έντονα φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία στο νησί;

«Ζητήσαμε να κηρυχθεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου είχαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι τις 3 το πρωί. Είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα στον οικιστικό ιστό, στον περιφερειακό δρόμο και στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, καθώς και στον κεντρικό πεζόδρομο. Είχαμε μεγάλη άνοδο της στάθμης του νερού πολύ γρήγορα και πλημμύρισαν κάποια σπίτια, καταστήματα και χρειάστηκε να κλείσει ο δρόμος σε κάποια σημεία» ανέφερε ο Δήμαρχος Σκιάθου, συμπληρώνοντας ότι τα φαινόμενα επεκτάθηκαν μετά τις 6 το πρωί σε όλο το νησί και κυρίως στο βόρειο δίκτυο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία, όπου είχαμε και κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων.

Ο κ. Τζούμας σημείωσε ότι υπάρχει συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, διαθέτοντας ένα γκρέιντερ, ενώ αναφέρθηκε και στην επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών, που δεσμεύτηκε για μία έκτακτη οικονομική στήριξη.

«Δεν κινδύνευσε κάποιος άνθρωπος αλλά η επέμβαση ήταν από εμάς άμεσα. Η βροχή δεν έχει σταματήσει αλλά χρειάζεται μία προσοχή στον δρόμος Σκιάθος—Κουκουναριές γιατί υπάρχουν ακόμη φερτές ύλες και σε κάποια σημεία υπάρχει νερό, έστω και όχι με υψηλή στάθμη» τόνισε ο Δήμαρχος Σκιάθου.

Τέλος, υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μην υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. «Ελέγχουμε επιβάτες στο αεροδρόμιο και ζητάμε τα στοιχεία τους για να ελέγχουμε την καραντίνα και αν χρειάζονται κάτι. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην έχουμε κάποιο κρούσμα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: magnesianews.gr