Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και στη Νάξο - Ποιος είναι;

Τι λένε οι πληροφορίες;

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και στη Νάξο - Ποιος είναι;
Ενημέρωση 07.04.2020 07:45
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Συναγερμός και στην Νάξο όπου έχουμε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Ποιος είναι ο νέος ασθενής και τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την υγεία του;

Ένας 49χρονος άνδρας, είναι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Νάξο. Το νοσοκομείο του νησιού έκανε την επίσημη επιβεβαίωση με την ανακοίνωση να αναφέρει:

"Σας ενημερώνουμε ότι στις 05/04/2020 προσήλθε στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου ασθενής 49 ετών, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ο οποίος εξετάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του ΓΝ-ΚΥ Νάξου. Από τον απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο κρίθηκε ότι χρήζει νοσηλείας και κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΕΟΔΥ έγινε λήψη δείγματος, το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ στις 06/04/2020 και στις 22:30 της ίδιας ημέρας ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής είναι θετικός στο νέο κορωνοϊό Covid 19.

Έγινε η προβλεπόμενη ενημέρωση στον ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και δρομολογείται η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τον ασθενή χρησιμοποίησε όλα τα μέσα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο διαχείρισης πραγματοποιείται ιχνηλάτηση όλων των επαφών του ασθενούς ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα".

Ο Δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιάνος στα social media έγραψε για το πρώτο κρούσμα:

"Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο από το Ινστιτούτο Παστέρ το 1ο κρούσμα λοίμωξης από κορωνοϊό στο νησί μας. Ο ασθενής, ο οποίος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Νάξου κι αναμένεται η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο οποίος και ιχνηλατεί τις στενές επαφές του συμπολίτη μας. Ευχόμαστε όλοι ταχεία ανάρρωση! Με ψυχραιμία, οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ... Μένουμε σπίτι! Να σημειώσουμε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο και για δεύτερο κύμα του ιού. Ποια αυτά που είπε;

Πηγή: Athensmagazine.gr

Πριν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Νάξο είχαμε και τον δεύτερο ασθενή στη Μύκονο - Λαμβάνουν μέτρα στο νησί

Δεν χωράνε περιθώρια μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid 19 της 69χρονης από την Άνω Μερά και της 42χρονης αγιογράφου που διεκομίσθη το μεσημέρι της Κυριακής εσπευσμένα στο νοσοκομείο Σωτηρία σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί των ανέμων.

Όπως αποκάλυψε από χθες, το protothema.gr οι «profilers» του ΕΟΔΥ με τη συνδρομή της Αστυνομίας που ψάχνουν την άκρη του νήματος επικεντρώνονται σε συγκεκριμένο μοναστήρι του νησιού καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς στις δύο περιπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί πυρήνα Covid-19.

Σκοπός είναι να εντοπιστούν όσο το δυνατόν συντομότερα ύποπτες επαφές και να απομονωθούν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.'

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα νέα μέτρα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων με την καταγραφή των κρουσμάτων υποχρέωσαν την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για να μην χαθεί ο έλεγχος. Έτσι, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, αναστέλλεται η δυνατότητα της μετακίνησης Β6 που αφορά σε μετακίνηση, κοντά στην κατοικία για ατομική σωματική ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

Παράλληλα, αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων που αφορούν στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη η οποία θα πραγματοποιείται με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αναστέλλεται και η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων που αφορούν στη μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα. Τέλος έχουν ανασταλεί όλες οι οικοδομικές εργασίες ενώ επισημαίνεται ότι η ίδια δέσμη μέτρων έχει ληφθεί και για το νησί της Σαντορίνης.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος - Εξονυχιστικά μέτρα στην Μύκονο για τον κορωνοϊό

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση η δημοτική αρχή Μυκόνου, αποφάσισε να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στο νησί και να πραγματοποιείται αυστηρότατος έλεγχος στις πύλες εισόδου στο λιμάνι και το αεροδρόμιο, όπου η αποβίβαση των πολιτών θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και για τη μικρότερη δυνατή μετακίνηση αποφασίστηκε ότι μπορεί να γίνεται -εφόσον ζητηθεί- διανομή φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα από την δομή πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, το «Δίχτυ Αγάπης» ενώ θα συνεχιστούν οι απολυμάνσεις-μικροβιοκτονίες σε δημόσιους χώρους.

Ο κ. Κουκάς αναφερόμενος στα νέα μέτρα δήλωσε πως «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν ένα ακόμη δύσκολο, αλλά απαραίτητο μέτρο για τη μέγιστη δυνατή θωράκιση του νησιού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Πολιτεία για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες επιδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της και λαμβάνει δραστικά μέτρα για την προστασία του νησιού. Σε αυτή τη συγκυρία αυτό που οφείλουμε όλοι είναι να πειθαρχήσουμε, αλλά και να στηρίξουμε όσους συνανθρώπους μας έχουν πραγματικά ανάγκη.

Από την πλευρά μας θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της δομής κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης το « Δίχτυ Αγάπης» για την παροχή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και αυτό το κάνουμε πράξη καθημερινά».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η ανησυχία για την υγεία του Μπόρις Τζόνσον

Κορωνοϊός: Τα νέα αυστηρά μέτρα που έρχονται για την απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα

Share