Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κρίσιμο Eurogroup σήμερα - Ποια τα νέα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι;

Πιέζουν για ομόλογα corona

Κρίσιμο Eurogroup σήμερα - Ποια τα νέα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι;
Ενημέρωση 07.04.2020 11:54
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Κρίσιμο Eurogroup θα έχουμε σήμερα, καθώς οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των κρατών-μελών για την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το αδιέξοδο της Συνόδου Κορυφής στις 26 Μαρτίου. Ποια τα νέα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι;

Όλοι συνηγορούν στο γεγονός ότι απαιτείται η δημιουργία ενός «υπερόπλου» για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες που αφήνει στη Γηραιά Ήπειρο η επέλαση του κορωνοϊού.

Η μορφή που θα έχει, οι δεσμεύσεις που θα συνεπάγεται για τις χώρες και το συνολικό ύψος της αναγκαίας χρηματοδότησης αποτελούν ζητούμενα. Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έκδοση ευρωομολόγου -ομόλογο corona, όπως το ονόμασαν- πέφτοντας πάνω στον… γερμανικό τοίχο.

Ιταλία και Ισπανία, οι χώρες που έχουν δοκιμαστεί πιο σκληρά μέχρι αυτή τη στιγμή, εμφανίζονται έτοιμες να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τέλους προκειμένου να επιτύχουν την έκδοση του ευρωομολόγου.

Ο ρόλος της Γαλλίας

Κλειδί στη σκληρή διαπραγμάτευση η Γαλλία, καθώς για πρώτη φορά διέβη τον Ρουβίκωνα και σπάζοντας τον γερμανογαλλικό άξονα τάσσεται σθεναρά υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Στο πλευρό του Βερολίνου, βγαίνοντας μπροστά στη συζήτηση, έχουν συνταχθεί Ολλανδία, Αυστρία και Φιλανδία.

«Εκτιμούμε ότι τελικά οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή συνεδρίαση.

Η κυβέρνηση θεωρεί καθοριστικό παράγοντα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης την επίτευξη συμφωνίας. Η πανδημία έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών καθώς στην ουσία έχουν παγώσει και το πλήγμα είναι μεγάλο. Θεωρείται απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει χαμηλότοκη χρηματοδότηση, ώστε να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εναλλακτική λύση του ESM

Η εναλλακτική λύση για τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί θα μπορούσε να είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Βέβαια, όχι με τους όρους και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή η προσφυγή μιας χώρας στον ESM. Καμία χώρα δεν θέλει ένα «μνημόνιο από την πίσω πόρτα» για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του covid-19.

Αυτό άλλωστε αποτελεί το δεύτερο σημείο τριβής της ομάδας των χωρών που προτάσσουν την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου και χωρών του Βορρά. Για να επιτευχθεί συμφωνία σε μια τέτοια επιλογή θα πρέπει ο ESM να δανειστεί κεντρικά και στη συνέχεια να δανείσει τα κράτη-μέλη τα ποσά εκείνα που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, χωρίς τους όρους και τα οικονομικά προγράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σίγουρα θα είναι μια δύσκολη συζήτηση. Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, δεν αποκλείεται να συγκληθεί άμεσα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο ηγετών.

Πηγή: iefimerida.gr

Εκτός από το Eurogroup σε ετοιμότητα και η ΕΛ.ΑΣ εν όψει εορτών - Αυτά είναι τα νέα μέτρα

«Όποιος ξεκινήσει για Πάσχα στο χωριό, θα βρει μπροστά του την Αστυνομία» ξεκαθάρισε χθες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με αποδέκτες του αυστηρού του μηνύματος, όσοι σκέφτονται να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό τις ημέρες του Πάσχα. «Έχουν γνώσιν οι φύλακες» αποφάνθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτό, καθώς γνωστοποίησε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις ημέρες των γιορτών περιλαμβάνει τόσο τη φύλαξη των διοδίων όσο και των παράπλευρων οδών.

Ο ίδιος υπενθύμισε με νόημα πως έχουν προβλεφθεί αυστηρά πρόστιμα όσο και ποινικές ευθύνες που φθάνουν έως την κάθειρξη για τους παραβάτες, ενώ αναφέρθηκε και στα πρόστιμα που έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί, με τον μέσο όρο των ημερήσιων παραβάσεων (1.200) να βαίνει σταθερά μειούμενος.

Μια συνολική εικόνα για το εύρος των παραβάσεων τόσο ως προς τους κανόνες μετακίνησης, όσο και ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έδωσε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως από την έναρξη του αυτοπεριορισμού μέχρι και σήμερα, έχουν επιδοθεί 21.308 πρόστιμα για παραβίαση κυκλοφορίας και έχουν καταγραφεί 359 παραβάσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, οδηγώντας σε 353 συλλήψεις. 20 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα ωστόσο! Πόσοι είναι οι νεκροί;

Πηγή: athensmagazine.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Στους 81 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η παθογένεια της νόσου - Ανησυχία για τους επιστήμονες

Share