Κορωνοϊός: Βίντεο - σοκ δείχνει πως «επιτίθεται» ο ιός στον οργανισμό μας

Ανατριχιαστικό!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Βίντεο - σοκ δείχνει πως «επιτίθεται» ο ιός στον οργανισμό μας

Βίντεο - σοκ δείχνει πως «επιτίθεται» ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας. Ένα βίντεο 3D που δημοσίευσε η ιστοσελίδα της ElPais δείχνει για πρώτη φορά τη μόλυνση που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες.

Ένας άνδρας 59 ετών με υπέρταση μολύνθηκε από τον κορωνοϊό. Ο ιός έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονές του, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να οξυγονώσουν επαρκώς το αίμα. Οι βλάβες που έχουν προκληθεί είναι τόσο σοβατές, σε βαθμό που χρειάζεται τη μέγιστη αναπνευστική υποστήριξη ώστε να αντιμετωπίση τη νόσο.

Αυτή είναι η κλινική εικόνα ενός πραγματικού κρούσματος, το οποίο απεικόνισε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον, της αμερικανικής πρωτεύουσας, με τη χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας 3D, η οποία επιτρέπει το «σκανάρισμα» τόσο των βλαβών που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, όσο και των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ασθενής, ο πρώτος με τον οποίο το νοσοκομείο χρησιμοποίησε την εν λόγω τεχνολογία στην προσπάθεια θεραπείας του ιού, είναι ένας άνδρας που «εκτός από υπέρταση, δεν είχε άλλα ιατρικά προβλήματα», εξηγεί ο γιατρός Κιθ Μόρτμαν, επικεφαλής της Θωρακικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, βίωσε μία ταχεία επιδείνωση, η οποία προκάλεσε «σοβαρές βλάβες» στον ιστό του πνεύμονα. «Η βλάβη που βλέπουμε δεν απομονώνεται σε κανένα σημείο του πνεύμονα. Είναι μια εκτεταμένη και σοβαρή βλάβη και στα δύο πνευμόνια».Να αναφέρουμε ωστόσο επιτέλους και ένα καλό, καθώς βρέθηκε εκτός ΜΕΘ ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ. Δείτε τι ανακοινώθηκε!

Αυτός είναι, λοιπόν, ο δρόμος που παίρνει ο ιός από τη στιγμή που μολύνει τον αναπνευστικό βλεννογόνο μέχρι να φτάσεις στους πνεύμονες:

  • Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και εισέρχεται στο σώμα μέσω των βλεννογόνων του στόματος, της μύτης ή των ματιών.
  • Μολύνει πρώτα από όλα, τα ρουθούνια και τον λαιμό. Οι περισσότεροι από όσους προσβάλλονται πάσχουν από ήπια συμπτώματα ξηρού βήχα, πυρετού και κόπωσης.
  • Ωστόσο, περίπου ένας στους έξι, αναπτύσσει σοβαρά συμπτώματα και αποκτά πρόβλημα με την αναπνοή. Αυτό συμβαίνει όταν ο ιός διέρχεται από το βρογχικό κανάλι και φτάνει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία.
  • Ο ασθενής του νοσοκομείου Τζορτζ Ουάσινγκτον δεν εμφάνισε συμπτώματα τις πρώτες μέρες της μόλυνσης, αλλά, από όταν άρχισε να τα νιώθει, η ασθένεια εξελίχθηκε ξαφνικά σε πνευμονία. Τα βραγχιόλια και οι κυψελίδες του ασθενούς αντέδρασαν με μαζική φλεγμονή.

Αυτή η φλεγμονή εμποδίζει τη λειτουργία των κυψελίδων, την παροχή οξυγόνου στο αίμα και την εξάλειψη του διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε να μειωθεί η παροχή οξυγόνου στο αίμα.

Εάν η φλεγμονή επιδεινωθεί, οι πνεύμονες μπορούν να γεμίσουν υγρό και νεκρά κύτταρα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι πνεύμονες γεμίζουν με τόσο υγρό, που η αναπνευστική υποστήριξη δεν επαρκεί και ο ασθενής πεθαίνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκδήλωση των πιο σοβαρών συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ή το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, αν δηλαδή πάσχει από άλλες ασθένειες όπως υπέρταση, καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη.

Ωστόσο, οι μολύνσεις στα πνευμόνια δεν είναι οι μόνες που προκαλούνται από τον νέο κορωνοϊό. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο δείχνει ότι ο ιός «μπορεί να προκαλέσει βλάβη και σε άλλα όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά, καθώς και σε συστήματα του σώματος όπως το αιμοποιητικό ή το ανοσοποιητικό».

Καρδιά

Ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει την καρδιά με δύο τρόπους. Από τη μία, μολύνωντας τους πνευμονικούς ιστούς, απελευθερώνονται κυτοκίνες οι οποίες φτάνουν στην καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Μόλις βρίσκονται στην καρδιά, μπορεί να επηρεάσουν το μυοκάρδιο και να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα ή να επηρεάσουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, σταθεροποιώντας έτσι τις πλάκες αθηρώματος και προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

Από την άλλη, η φλεγμονή του πνεύμονα προκαλεί τη μη καλή οξυγόνωση. Για να το αντισταθμίσουν, οι καρδιακές αντίλες κινούνται πιο γρήγορα και έτσι ανεβαίνουν οι συφγμοί σε επίπεδο που βλάπτει.

Νεφρά

Η επίδραση του κορωνοϊού στα νεφρά είναι η ίδια με αυτή που είναι στους πνεύμονες. Επομένως, ο SARS CoV-2 προκαλεί λοίμωξη με δύο συνέπειες: βλάβη των οργάνων και φλεγμονή του συστήματος φιλτραρίσματος. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι η νεφρική ανεπάρκεια.

Ήπαρ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι άτομα που πάσχουν από κορωνοϊό μπορεί να υποστούν βλάβη στο συκώτι, ως επίδραση του ιού, έλλειψη οξυγόνου ή ακόμα και λόγω των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία.

Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος έχει ήδη μολύνει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα απολύτως το τοπίο όσον αφορά το τι μπορεί να προκαλέσει, αναγνωρίζει ο Κιθ Μόρτμαν. Και παρόλο που είναι γνωστό ότι βλάπτει περισσότερο τους ηλικιωμένους ή ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό, ο καθηγητής τονίζει ότι η ασθένεια μπορεί να βλάψει ολόκληρο τον πληθυσμό. «Συνεχώς όλο και περισσότεροι νέοι νοσηλεύονται», επισημαίνει.

protothema.gr

Να θυμίσουμε ωστόσο εκτός από το video την τελευταία αναφορά για κρούσματα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγειας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας την Πέμπτη ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.955.

Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες. Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ στα θύματα γυναίκες είναι οι 23.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα.