Χρήση μάσκας: Που είναι υποχρεωτική η χρήση της και που όχι; - Ποιες είναι οι κατάλληλες;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους νέους κανόνες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Χρήση μάσκας: Που είναι υποχρεωτική η χρήση της και που όχι; - Ποιες είναι οι κατάλληλες;

Από σήμερα προχωράμε στο σχέδιο ΧΑΜ και αυτό συνεπάγεται την καθημερινή χρήση μάσκας! Που είναι υποχρεωτική η χρήση της και που όχι; Ποιες είναι οι κατάλληλες; Σας έχουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους νέους κανόνες.

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού, πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί. Σύμφωνα με αυτή καταργείται η αποστολή sms στο 13033 ωστόσο, απαραίτητο αξεσουάρ για την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας αποτελεί πλέον η χρήση μάσκας.

Προαιρετική χρήση

  • Σε γραφεία
  • Για επισκέπτες κομμωτηρίων
  • Για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
  • Στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
  • Για τους καταναλωτές των σούπερ μάρκετ
  • Στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
  • Στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
  • Στους χώρους λατρείας
  • Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί
  • Στα Νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
  • Στα Ασανσέρ

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί,
  • Σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και εστίασης (εστιατόρια, καφέ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λ.π.)
  • Σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα,
  • Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Ποιες μάσκες μπορούμε να χρησιμοποιούμε και ποιες όχι

Νέες διευκρινίσεις για τη σωστή χρήση της μάσκας, η οποία μπαίνει για τα καλά από σήμερα στη ζωή μας ως μέτρο πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντικατέστησε χθες τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναφερόμενος στις μάσκες είπε χαρακτηριστικά: «Παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου. «Πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερη βαρύτητα στη χρήση της. Όταν λέμε μάσκα, εννοούμε ένα κομμάτι υφάσματος που θα καλύπτει το στόμα και τη μύτη» πρόσθεσε.

Τόνισε πως οι μάσκες που δεν πρέπει να επιλέγονται είναι αυτές με βαλβίδες εκπνοής, γιατί «μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού και αυτός ο τύπος μάσκας χρησιμοποιείται μόνο από υγειονομικούς υπαλλήλους για συγκεκριμένο σκοπό».

Αναφερόμενος στις υφασμάτινες μάσκες, υποστήριξε πως μετά τη χρησιμοποίησή τους πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και έπειτα να σιδερώνονται. «Δεν πρέπει να πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική της επιφάνεια. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης» είπε ο καθηγητής.

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από σήμερα ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος». Δείτε ωστόσο και την νέα ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά και όλα όσα ανέφερε για την νέα φάση.

Πηγή: athensmagazine.gr

Νέο καμπανάκι - Πίσω στα... "παλιά" αν αυξηθούν τα κρούσματα

Νέο καμπανάκι σήμανε για τον κορωνοϊό, μιας και από ότι όλα δείχνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάμε πίσω στα... "παλιά" αν αυξηθούν τα κρούσματα. Δείτε αναλυτικά όλα όσα αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής παθολογίας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε πως η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα είναι ανήσυχη, αλλά και σε εγρήγορση από την στιγμή που αναμένεται σήμερα μεγαλύτερη κίνηση στις μεγάλες πόλεις, μετά την πρώτη άρση των μέτρων.

«Προφανώς και έχουμε ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στο ενδεχόμενο μαζικής τάσης του κόσμου να βγει. Εχουμε βέβαια στο μυαλό μας για οτιδήποτε συμβεί ένα σχέδιο», είπε αρχικά και ερωτώμενος για το πού πρέπει να εστιάσουν οι αρχές περισσότερο στο να αποφευχθεί νέα εξάπλωση, αναφέρθηκε στα ΜΜΜ.

«Εκεί που πρέπει να δοθεί βάρος είναι στα ΜΜΜ. Πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος, με κομψό τρόπο βέβαια, στο κοινό που δεν θα φορά μάσκα. Ή να τους γίνονται συστάσεις. Πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση στους επιβάτες», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γώγος τόνισε πως αν παρατηρηθούν φαινόμενα σημαντικής αύξησης κρουσμάτων του κορωνοϊού, τότε αυτό θα αποτελέσει «προειδοποιητικό καμπανάκι».

«Καμπανάκι θα αποτελούσε η παρατήρηση αυξητικής τάσης στα κρούσματα με την ύπαρξη 50 νέων περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό, τη μέρα, να αποτελεί το όριο που μπορούμε να διαχειριστούμε» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο 1-2 ημερών για να φανεί αν υπάρχει τάση για άνοδο στα κρούσματα, ώστε να προχωρήσουν σε νέα μέτρα. «Τα σενάρια είναι ανοικτά», τόνισε ο καθηγητής πάντως, προσβλέποντας πως «ελπίζουμε για το καλύτερο».

Πηγή: iefimerida.gr