Συναγερμός στην Γαλλία - Πέθανε 9χρονος με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες;

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Συναγερμός στην Γαλλία - Πέθανε 9χρονος με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

Συναγερμός σήμανε στην Γαλλία με την είδηση πως πέθανε 9χρονος με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι! Τι συνέβη ακριβώς με τον μικρό και τι ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες; Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έγιναν γνωστά.

Το παιδί πέθανε από “μυοκαρδίτιδα”, μια φλεγμονή στην καρδιά, ενώ τα μικροβιολογικά τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι “είχε έρθει σε επαφή” με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα της covid-19, διευκρίνισε ο καθηγητής Φαμπρίς Μισέλ, επικεφαλής του τομέα παιδιατρικής ανάνηψης του πανεπιστημίου La Timone στη Μασσαλία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδα La Provence.

Το παιδί, που έμενε στη Μασσαλία, ένιωσε “μεγάλη αδιαθεσία και υπέστη ανακοπή καρδιάς” όσο βρισκόταν στο σπίτι του. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε “επί επτά ημέρες” και πέθανε το Σάββατο, διευκρίνισε ο γιατρός.

Στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή της, που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, η γαλλική υπηρεσία αρμόδια για τη δημόσια υγεία αναφερόταν στον θάνατο “ενός αγοριού 9 ετών, που παρουσίαζε νευροαναπτυξιακή συννοσηρότητα” εξαιτίας μιας φλεγμονώδους νόσου που επηρέασε την καρδιά του και η οποία χωρίς αμφιβολία συνδέεται με την covid-19.

Συναγερμός στην Γαλλία - Τι ανέφεραν για τον 9χρονο που πέθανε με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες πολλές χώρες ανέφεραν περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν μια φλεγμονώδη πάθηση, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Καβασάκι, και η οποία φαίνεται να συνδέεται με την covid-19. Δείτε εδώ ωστόσο όλη την αλήθεια για τη νόσο Kawasaki που «χτύπησε» και δύο παιδιά στην Ελλάδα!

Και άλλοι θάνατοι παιδιών έχουν αναφερθεί μετά την εμφάνιση αντίστοιχων συμπτωμάτων: στη Βρετανία ένας 14χρονος έφηβος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό αλλά δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και ένα παιδί 5 ετών στη Νέα Υόρκη. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά είναι υψηλός πυρετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα και προβλήματα στην πέψη, δερματικά εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα, κόκκινη γλώσσα που πρήζεται και έχει όψη φράουλας.

Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με της νόσου Καβασάκι, η οποία παρουσιάζεται στα παιδιά και προκαλεί οίδημα στις αρτηρίες. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους: οι φλεγμονές και τα καρδιακά προβλήματα είναι “πολύ πιο σοβαρά” στις περιπτώσεις που συνδέονται με την covid-19 σε σχέση με αυτά που εμφανίζονται στη νόσο Καβασάκι, ανέφερε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

Εξάλλου ο Μισέλ τόνισε ότι η πάθηση εμφανίζεται “σε πολύ λίγα παιδιά, με έναν μόνο καταγεγραμμένο θάνατο, και δεν θα πρέπει να προκαλέσει υπερβολική ανησυχία”. Διευκρίνισε επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό όταν το παιδί εμφανίζει υψηλό πυρετό για περισσότερες από δύο ημέρες καθώς και άλλα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Πηγή: protothema.gr

Τα πολλά πρόσωπα του κορωνοϊού

Το Εργαστήριο (και κέντρο αναφοράς του ιού στη Β. Ελλάδα) έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο μία νέα μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορούσε άλλο στέλεχος του SARS- CoV-2 στην Ελλάδα, η κ. Παππά εξηγεί «πως σίγουρα υπάρχει και είναι αναμενόμενο γιατί είχαμε εισαγόμενα περιστατικά από διάφορες χώρες. Από την Ιταλία, την Αγγλία… Κάθε εισαγόμενο είναι διαφορετικό στέλεχος… Όπως η ίδια διευκρίνισε, «μιλάμε για παραλλαγές μικρές του στελέχους, ένα είναι το στέλεχος, αλλά έχουν μικρές αλλαγές στο γονιδίωμά τους. Αυτές θα αναδειχθούν με μία μελέτη φυλογενετικής ανάλυσης και φυλο-γεωγραφίας. Σε αυτή βλέπει κανείς πόσο τα στελέχη μοιάζουν μεταξύ τους και με βάση τις αλληλουχίες της τράπεζας γονιδιακών πληροφοριών μπορεί να τα συσχετίσει και ανά χώρα. Αυτά τα αδιάγνωστα, (τα «ορφανά κρούσματα», όπως θέλουν να τα αποκαλούν κάποιοι) «με μία τέτοια μελέτη βλέπουμε με ποια χώρα σχετίζονται. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συμπληρωθεί από δεύτερη που θα ακτινογραφήσει την πορεία του ιού από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως με το ρυθμό που αυτός εξελίχθηκε» και εξελίσσεται, συμπεράσματα κρίσιμα για τον πληθυσμό. Πάντως- συμπλήρωσε η κ. Παπά- δεν φάνηκε να υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των στελεχών εδώ…».

Παραπλήσια μελέτη έγινε στο παρελθόν και για τον ιό του δυτικού Νείλου (που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια) προσδιορίζοντας το πότε και ποιες φορές ήρθε στη χώρα ο συγκεκριμένος ιός, κρούσματα του οποίου (και θάνατοι) καταγράφονται κάθε καλοκαίρι, από το 2010, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι σε μερικές εβδομάδες η χώρα θα βρεθεί στην περίοδο εμφάνισης του ιού του δυτικού Νείλου, η κ. Παπά ανέφερε ότι ενδεχομένως «θα υπάρχει πρόβλημα με τα ήπια περιστατικά, δηλαδή αυτά που έχουν μόνο ένα εμπύρετο σύμπτωμα. Εκεί -πρόσθεσε- δεν θα ξέρουμε εάν είναι εμπύρετο που οφείλεται στον “κορώνα” ή στον ιό του δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις: ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλλει συνήθως το νευρικό σύστημα και προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ενώ ο κορωνοϊός είναι ξεκάθαρο ότι προσβάλλει πιο πολύ το αναπνευστικό σύστημα… Κάποια ήπια περιστατικά, με μόνο τον πυρετό μπορεί να μας προβληματίσουν. Τέτοια θα πρέπει να τα ελέγχουμε και για τα δύο (και για το νέο κορωνοϊό και για ιό του Δυτικού Νείλου) και μπορεί -έσπευσε να σημειώσει- να μην είναι και τίποτα απ αυτά τα δύο…».

Πηγή: ethnos.gr