Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 | Επικοινωνία

Έκτακτο: 4 νέα κρούσματα - Στους 165 οι θάνατοι

Οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Έκτακτο: 4 νέα κρούσματα - Στους 165 οι θάνατοι
Ενημέρωση 19.05.2020 18:01
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα. Μέσα από τις καθιερωμένες δηλώσεις του, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για 4 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.840 και τους θανάτους να μένουν σταθεροί στους 165 μιας και σήμερα δεν καταγράφηκε κανένας νέος.

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για 22 συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Από αυτούς, οι 9 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95,5% είναι ηλικιωμένοι ή έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Όσον αφορά τους νεκρούς, σήμερα δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος με τον συνολικό αριθμό να παραμένει στους 165. Οι 47 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, ή ήταν ηλικιωμένοι.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 136.001 τεστ.

Δείτε Live την ενημέρωση που γίνεται αυτήν την ώρα για τον κορωνοϊό και τις εξελίξεις που έχουμε. Πόσα είναι τα νέα κρούσματα στην χώρας μας σύμφωνα και με το Υπουργείο Υγείας; Ενημέρωση γίνεται και από τον υπουργό πολιτικής Προστασίας Νικό Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Οριστική ανακοίνωση είχαμε ωστόσο και από την Κεραμέως για τις Πανελλήνιες. Δείτε αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψε για το μέλλον των σχολείων.

Δείτε live την ενημέρωση

Πέρα από τις ανακοινώσεις που έγιναν για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό, τι συμβαίνει με το νέο φάρμακο που παρέχει ανοσία;

Ραγδαία η εξέλιξη που έρχεται από την Κίνα αναφορικά με τον κορωνοϊό. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ένα φάρμακο το οποίο παρέχει προσωρινή ανοσία. Διαβάστε τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες για τον ιό. Μπορεί να τον "πατάξει";

Περισσότερα από εκατό εργαστήρια στον κόσμο ανταγωνίζονται σε μία πρωτοφανή κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό SARS-COV-2, αλλά, στην Κίνα, ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μία θεραπεία που έχει την δυνατότητα να σταματήσει την επιδημία.

Ενα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών, αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στην Covid-19.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Σινέι Σιέ (Synney Xie) διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Αιχμής στην Γενετική του Beida εξηγεί ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα ποντίκια.

Το εργαστήριό του αφαίρεσε αντισώματα από 60 αποθεραπευμένους ασθενείς της Covid-19 και τα χορήγησε σε τρωκτικά.

«Σε διάστημα πέντε ημερών, το ιικό τους φορτίο είχε διαιρεθεί κατά 2.500», διαβεβαιώνει ο κινέζος ερευνητής. «Αυτό σημαίνει ότι το εν δυνάμει φάρμακο έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα»

Μελέτη επί αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιθεώρηση «Cell» και αναφέρεται σε πιθανή θεραπεία για την νόσο, σημειώνοντας ότι επιτρέπει την επιτάχυνση της ίασης.

«Είμαστε ειδικευμένοι στην μέθοδο της αλληλούχισης μεμονωμένου κυττάρου, όχι ανοσολόγοι ούτε ιολόγοι», τονίζει ο καθηγητής Σιέ. «Οταν διαπιστώσαμε ότι η προσέγγισή μας επιτρέπει την ανεύρεση αντισώματος που εξουδετερώνει τον ιό, ενθουσιαστήκαμε».

Ο Κινέζος καθηγητής λέει ότι η θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους, εγκαίρως για την πρόληψη νέου κύματος της επιδημίας τον επόμενο χειμώνα.

«Η προετοιμασία των κλινικών δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει ο καθηγητής Σιέ εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Με την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Κίνα, η χώρα δεν διαθέτει αρκετούς φορείς του ιού για να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αν και περισσότερα των 100 εργαστηρίων παγκοσμίως εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19, αυτό δεν μπορεί να είναι έτοιμο πριν από 12 έως 18 μήνες.

Μία θεραπεία με βάση αντισώματα θα μπορούσε κατά συνέπεια να αποτελέσει μία ταχύτερη λύση.

Στην Κίνα, περισσότεροι των 700 ασθενών έχουν ήδη λάβει πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς, μία τεχνική που απέφερε θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Ομως η ποσότητα του διαθέσιμου πλάσματος είναι περιορισμένη, ενώ τα 14 αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνά του μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με τον καθηγητή Σιέ.

Η προσέγγιση αυτή έχει ήδη υιοθετηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση άλλων ιών, όπως ο HIV, ο Εμπολα και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers).

Μία θεραπεία κατά του Εμπολα, το Remdecivir, έχει δώσει θετικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ κατά της Covid-19, επιταχύνοντας την ίαση των ασθενών, χωρίς όμως να μειώσει σημαντικά το ποσοστό της θνητότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σιέ, η θεραπεία που αναπτύσσεται στο εργαστήριό του θα μπορούσε να προσφέρει μία στιγμιαία ανοσία απέναντι στον ιό.

Η μελέτη έδειξε ότι, αν χορηγηθούν τα αντισώματα στο ποντίκι πριν αυτό έλθει σε επαφή με τον κορωνοϊό, δεν προσβάλλεται από αυτόν.

Αυτό θα επέτρεπε την προστασία του υγειονομικού προσωπικού για διάστημα εβδομάδων, ή και κάποιων μηνών, σύμφωνα με τον Κινέζο επιστήμονα. Πάντως είχαμε και μια μεγάλη ανατροπή αναφορικά με το πως ξεκίνησε ο ιός.

«Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πανδημία με μία αποτελεσματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς εμβόλιο», λέει.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Ραγδαία εξέλιξη! Φάρμακο παρέχει ανοσία - Μπορεί να "πατάξει" τον ιό;

Νέες αποκαλύψεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα - Τότε θα έχουμε το εμβόλιο

Share