Σεισμός 5,2 Ρίχτερ - Πού «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Ταρακουνήθηκαν για τα καλά

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ - Πού «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Ισχυρός σεισμός ύψους 5,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ «χτύπησε» σήμερα, με τον Εγκέλαδο να κάνει ξανά την επίσκεψή του στη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους για τη συχνότητα των σεισμικών δονήσεων.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας αναστατώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μετά την χθεσινή σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ.

Ο νέος αυτός σεισμός, έγινε αισθητός στην πόλη Ουέλινγκτον και είχε μέγεθος 5,2 βαθμών, σύμφωνα με δεδομένα του Geonet, του σεισμολογικού δικτύου της χώρας. Συχνές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται και στην Κρήτη. Δείτε εδώ την εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε τραυματισμοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε νεοζηλανδικά ΜΜΕ.

Σεισμός Νέα Ζηλανδία

Νωρίτερα, σεισμός σημειώθηκε και στην Κάσο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κάσο μιας και πριν από λίγες ώρες, σημειώθηκε σεισμός, ύψους 3,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ταρακουνήθηκαν για τα καλά μέσα στο βράδυ.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της Κρήτης, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς και σε διάφορα σημεία. Στο «κάδρο» μπαίνουν και τα κοντινά νησιά και ιδιαίτερα η Κάσος, η οποία κουνήθηκε από δύο ασθενείς σεισμούς μεγέθους 3,3 και 3,7 Ρίχτερ, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Σεισμός στην Κάσο

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε και χθες το μεσημέρι. Δείτε εδώ ποια περιοχή «χτύπησε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο πρώτος σεισμός (3,3 Ρίχτερ), σημειώθηκε στις 00:49 και είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου. Το δε εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 7,3 χιλιόμετρα.

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 00:58, καταγράφηκε και δεύτερος σεισμός στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, αυτή τη φορά μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο ελαφρώς μετατοπισμένο, στα 20 χιλιόμετρα βιορειοδυτικά ου νησιού. Το δεν εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Πηγή: athensmagazine.gr