Σοκάρει η νέα αποκάλυψη - «Ο κορωνοϊός ήταν ο πρώτος, έρχονται κι άλλοι φονικοί ιοί»

Ιολόγος από τη Γουχάν σοκάρει

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σοκάρει η νέα αποκάλυψη -  «Ο κορωνοϊός ήταν ο πρώτος, έρχονται κι άλλοι φονικοί ιοί»

Σοκάρει η νέα αποκάλυψη που έγινε για τον κορωνοϊό. Ιολόγος από την Γουχάν συγκλονίζει λέγοντας πως αυτός ήταν ο πρώτος, και έρχονται και άλλοι φονικοί ιοί.

Η ιολόγος Σι Ζενγκλί, γνωστή και ως «bat woman» λόγω της έρευνάς της σε κορωνοϊούς στις νυχτερίδες, έδωσε συνέντευξη στο δίκτυο CGTN, στη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε πως οι ιοί που κατά καιρούς ανακαλύπτονται είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου» και τόνισε πως χρειάζεται συνεργασία της διεθνούς κοινότητας σε περιπτώσεις πανδημιών όπως αυτή εδώ της Covid-19.

Ούσα αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου της Γουχάν, το οποίο έχε βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο κατηγοριών από την πλευρά των ΗΠΑ ότι από εκεί διέρρευσε ο ιός, φέρεται να φιμώθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, αφότου ανακάλυψε τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους του φονικού κορωνοϊού. Ωστόσο, στη συνέντευξή της, είπε ότι η έρευνα που γίνεται για τους ιούς απαιτεί διαφάνεια από τις κυβερνήσεις και τους επιστήμονες, όπως επίσης και συνεργασία και χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή» την πολιτικοποίηση της επιστήμης. Παράλληλα, τόνισε ότι πιθανότατα θα υπάρξει κι άλλη πανδημία αν δεν μελετήσει και δεν κατανοήσει έγκαιρα η επιστημονική κοινότητα τους άγνωστους ιούς που φέρουν άγρια ζώα της φύσης.

κορωνοϊός αποκάλυψη

Όσον αφορά στη διαρροή του ιού από το εργαστήριο της Γουχάν στο οποίο έχει επιτελική θέση, η Ζενγκλί έχει γράψει παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ορκίζεται στη ζωή της» ότι η πανδημία δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριό της κι ότι ο κορωνοϊός ανακαλύφθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην Γουχάν. Τέλος, δήλωσε πως η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού υποβλήθηκε στον ΠΟΥ ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο. Να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα, τα θύματα έχουν φτάσει τα 176 από τον κορωνοϊό. Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες.

Πηγή: ethnos.gr

Σοκάρει και το νέο σενάριο του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό - Έρχεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Με τον κορωνοϊό να δείχνει να υποχωρεί σιγά σιγά από τις ζωές μας, ο ΠΟΥ μίλησε για ένα νέο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, σε λίγο καιρό πρόκειται να έρθει και δεύτερο κύμα της πανδημίας, στις χώρες που σημειώνουν όλο και λιγότερα κρούσματα.

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορονοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.

«Οι πανδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα»

Ο Ράιαν τόνισε ότι οι πανδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος. Δείτε εδώ τον νέο αριθμό των νεκρών που ανακοινώθηκε στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός δεύτερο κύμα

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν.

«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Οι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν αρχίσει την άρση των μέτρων
Πρόσθεσε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.

Πηγή: iefimerida.gr