«Ούτε ένα τηλέφωνο αν ζούμε ή αν πεθαίνουμε» - Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες από την ιδιωτική κλινική του Περιστερίου

Απίστευτες αποκαλύψεις

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
«Ούτε ένα τηλέφωνο αν ζούμε ή αν πεθαίνουμε» - Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες από την ιδιωτική κλινική του Περιστερίου

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται από την ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», σχετικά με το πώς αντιμετωπίστηκε η υγειονομική «βόμβα» του κορωνοϊού, με τα λάθη και τις αβλεψίες στην κλινική του Περιστερίου να είναι ολέθρια. Οι ασθενείς παραδέχθηκαν πως δε δέχθηκαν ούτε ένα τηλεφώνημα από τους αρμόδιους της κλινικής για να δουν αν ζουν ή αν πέθαναν.

Συγκεκριμένα, νεφροπαθείς που νόσησαν από τον φονικό ιό, με συνεντεύξεις του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», μίλησαν για αδιαφορία και έλλειψη ενημέρωσης στα πρώτα κρούσματα, καταγγέλλοντας χαλαρότητα και αδιαφορία για το αν ζουν ή πεθαίνουν, ενώ έκαναν λόγο ακόμη και για... τυρόπιτες που μοιράζονταν στην αιμοκάθαρση.

«Κάνω αιμοκάθαρση στην κλινική “Ταξιάρχαι” εδώ και δύο χρόνια. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, κλειστήκαμε στο σπίτι, δεν πηγαίναμε πουθενά για να μην κολλήσω. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα αρρώσταινα από κορωνοϊό μέσα στην κλινική, όπου πήγαινα για να προστατεύσω την υγεία μου», λέει η 50χρονη κα Μαρία, που νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ, όπου κατέληξε πριν από λίγη ώρα ένας 87χρονος.

Και συνεχίζει: «Το χειρότερο είναι πως, ενώ είχε εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση και μάθαμε τα περί υγειονομικής βόμβας από την τηλεόραση. Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να προστατευτούμε και να επιλέξουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε κλινική. Ζητώ να τιμωρηθεί όποιος ευθύνεται που δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην περάσει ο ιός στην κλινική. Χάθηκαν τόσες ζωές και τόσες άλλες κινδύνεψαν».

Κορωνοϊός Ταξιάρχαι

Στο ΝΙΜΤΣ νοσηλεύεται και η κα Ειρήνη, επίσης νεφροπαθής, που μολύνθηκε από κορωνοϊό στην κλινική του Περιστερίου. Έχει κι εκείνη συμπληρώσει έναν μήνα νοσηλείας περιμένοντας να βγει, επιτέλους, το τεστ αρνητικό. «Δεν θα γυρίσω στην κλινική “Ταξιάρχαι”, ψάχνω άλλη κλινική για να κάνω αιμοκάθαρση όταν βγω από το νοσοκομείο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο. Πού θα δεχθούν άνθρωπο που έχει ασθενήσει από κορωνοϊό;», λέει.
Από τις ειδήσεις έμαθε κι εκείνη ότι έχει εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στον χώρο που επισκεπτόταν εδώ και τρία χρόνια για αιμοκάθαρση.

«Έβλεπα τη χαλαρότητα που επικρατούσε»

«Κανείς δεν μας ενημέρωσε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εγώ το φοβόμουν ότι ήταν θέμα χρόνου, γιατί έβλεπα τη χαλαρότητα που επικρατούσε. Δεν είναι μόνο οι συνοδοί ασθενών που μπαινόβγαιναν ελεύθερα, αλλά στην αιμοκάθαρση έμπαιναν καθημερινά χωρίς μάσκες υπάλληλοι delivery που έφερναν παραγγελίες, τυρόπιτες, σάντουιτς και άλλα σνακ στους αιμοκαθαιρόμενους. Είχα επισημάνει τον κίνδυνο στους υπεύθυνους και με καθησύχαζαν ότι δεν μπαίνουν, ενώ εγώ τους έβλεπα με τα μάτια μου μέσα στην αιμοκάθαρση. Πηγαίναμε εκεί να βρούμε την υγεία μας και μας έστειλαν ένα σκαλί πιο κάτω… Έχω έναν μήνα στο νοσοκομείο ολομόναχη, μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους, και όταν βγω θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Να πληρώσουν όποιοι έκαναν το λάθος και έβαλαν ασθενή με κορωνοϊό μέσα στην κλινική. Οποιοι φταίνε που πέθαναν τόσοι άνθρωποι και εμείς ταλαιπωρούμαστε τόσο καιρό. Εδώ, στο ΝΙΜΤΣ, είναι άλλοι δύο ασθενείς από την κλινική σε βαριά κατάσταση», αναφέρει η κα Ειρήνη.

Αδιαφορία

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 9 θάνατοι ασθενών που μολύνθηκαν από κορωνοϊό στην κλινική, ενώ πολλοί άλλοι αιμοκαθαιρόμενοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν για μεγάλο διάστημα. Οπως επισημαίνουν οι δύο νεφροπαθείς που μίλησαν στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», μέχρι τώρα κανένας από την κλινική δεν ενδιαφέρθηκε για την κατάστασή τους.

«Ούτε ένα τηλέφωνο δεν πήραν να δουν αν ζούμε ή αν πεθάναμε. Να ρωτήσουν αν χρειαζόμαστε κάτι. Είναι προκλητική η αδιαφορία τους», λέει η κα Ειρήνη, ενώ και η 50χρονη κα Μαρία δεν εισέπραξε κανένα ενδιαφέρον. «Ανθρώπινα θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφερθεί, να ρωτήσουν έστω πώς εξελίσσεται η υγεία μας», επισημαίνει. Ήδη η 50χρονη βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δικηγόρους της, Αδάμ E. Αναγνωστόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, προκειμένου να κινηθεί κατά των υπευθύνων της κλινικής στα αστικά δικαστήρια.

«Μελετάμε τα στοιχεία της υπόθεσης και, εφόσον προκύψουν ευθύνες, είμαστε έτοιμοι για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για την ηθική βλάβη και κάθε άλλη ζημία που υπέστη η εντολέας μας λόγω της μόλυνσής της από τον κορωνοϊό σ’ έναν χώρο που όφειλε να είναι απόλυτα προστατευμένος, αλλά και για τη σωματική και την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη από τη νοσηλεία της, που έχει ξεπεράσει τις 30 ημέρες», δηλώνουν οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος και Αγγελόπουλος.

Οι υπεύθυνοι της κλινικής, πάντως, υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν τους ασθενείς τους από τον κορονωϊός.

Η σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τα κρούσματα του κορωνοϊού

«Ανακοινώνονται 2 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.917, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 636 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορωνοϊός νέα κρούσματα

Παράλληλα, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ακόμη, 106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ σε λίγο καιρό ανοίγουν τα σινεμά. Δείτε εδώ τα μέτρα που θα ληφθούν.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 180.518 κλινικά δείγματα».