Θρήνος - Πέθανε η πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Θυμάστε το πρόσωπό της;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θρήνος - Πέθανε η πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Η Αμαλία Μεγαπάνου πρώην Καραμανλή, το γένος Κανελλοπούλου, υπήρξε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πριν από λίγο έγινε γνωστό πως έφυγε από την ζωή.

Ποια ήταν η πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα και είναι κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Μεγαπάνου τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής.

Θλίψη και με τον θάνατο του Άντονι Τζέιμς

Αμαλία Μεγαπάνου πέθανε πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ύστερα από αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Βασίλης Ζούλιας: «Μετά την Αμαλία Μεγαπάνου η Μαρέβα Μητσοτάκη»

Ο Βασίλης Ζούλιας αισθάνθηκε υπερασπίστηκε στο παρελθόν την Μαρέβα Μητσοτάκη, για το σύνολο που επέλεξε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, στη Γαλλία.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού «δίχασε» με την εμφάνισή της, ωστόσο ο… ειδικός, Βασίλης Ζούλιας, την αποθέωσε με τα σχόλιά του, βάζοντας της στην ίδια θέση με την Αμαλία Μεγαπάνου.

«Λοιπόν… Η Μαρέβα Μητσοτάκη είναι η πρώτη…. πρώτη κυρία που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για το ανεπιτήδευτο ,cool ,φρέσκο και εντελώς προσωπικό στυλ της μετά την Αμαλία Μεγαπάνου που ίσως ήταν και η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να επισκιάσει την Τζακυ Κένεντυ όταν φωτογραφήθηκαν μαζί στην επίσκεψη των Κένεντυ στην Ελλάδα, όπου η Αμαλία φορούσε το συγκεκριμένο φόρεμα του Jean Desses και η Τζακυ ήταν ντυμένη από τον Oleg Cassini.

Μετά την Αμαλία το χάος θα έλεγε κανείς … Όλες οι πρώτες Κυρίες μετά απ’ αυτήν ήταν κάτω του μετρίου όσον αφορά στην προσωπική άποψη και κυρίως το προσωπικό στυλ…

Κάτι που δεν αλλάζει ακόμη και με 1000 στυλίστες και συμβούλους …γιατί το στυλ όπως όλοι γνωρίζουμε ούτε αγοράζεται ούτε το σπουδάζει κάποιος … Το έχεις η δεν το έχεις …
Αυτές οι δυο πρώτες κυρίες το έχουν και παρακαλώ μην αρχίσετε τις συγκρίσεις γιατί αυτός δεν είναι ο λόγος του ποστ…

Έχουμε δει πολλά…μέσα στα σχεδόν 60 χρονιά από την Μεγαπάνου και μετά…μέχρι που εμφανίστηκε η Μαρέβα σαν breath of fresh air στο προεδρικό…and that’s her big credit…

Εννοείται ότι τα γράφω όλα αυτά γιατί πέσατε σαν κοράκια για την εμφάνιση της Μαρεβας στην Γαλλία …Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να εξηγήσω κάποια πράγματα όπως μόνο εγώ μπορώ και οποίος κατάλαβε κατάλαβε… η Μαρέβα έχει στυλ και άποψη τελεία και παύλα …και όχι μόνον…αλλά σήμερα για αυτό μιλάμε εδώ… και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από μια πετυχημένη η όχι εμφάνιση…», έγραψε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ζούλιας.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, γεννήθηκε το 1907 στο χωριό Κιούπκιοϊ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σημερινή Πρώτη Σερρών). Ήταν πρωτότοκος γιος δημοδιδασκάλου, του Γεώργιου Καραμανλή, ο οποίος πολέμησε στο Μακεδονικό Αγώνα[2] και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την καλλιέργεια και το εμπόριο καπνού. Μητέρα του ήταν η Φωτεινή Δολόγλου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τρεις αδελφούς και τρεις αδελφές που κατά σειρά γέννησης ήταν η Όλγα (1911), ο Αλέκος (1914), η Αθηνά (9 Δεκεμβρίου 1916-28 Δεκεμβρίου 2015), η Αντιγόνη (1921), ο Γραμμένος (1925) και ο Αχιλλέας (1929).

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Πρώτης Σερρών, στη συνέχεια στο ημιγυμνάσιο της Νέας Ζίχνης, κωμόπολης της περιφέρειας, και ύστερα (1920) στο Γυμνάσιο Σερρών. Το 1923 μετακόμισε στην Αθήνα. Αρχικά φοίτησε στο Λύκειο Μεγαρέως για να αποφοιτήσει από το 8ο Γυμνάσιο Αθηνών (στην Κυψέλη). Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1925-1929) απ' όπου έλαβε το πτυχίο της νομικής στις 13 Δεκεμβρίου του 1929. Αφού υπηρέτησε στρατιωτική θητεία 4 μηνών ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας, άσκησε δικηγορία στις Σέρρες από το 1930 έως το 1935. Με έντονη ροπή στον δημόσιο βίο και ενδεικτικά μίας ισχυρής προσωπικότητας, έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη σε ηλικία 28 ετών πληρεξούσιος Σερρών με το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές για τη συντακτική συνέλευση του 1935, από την οποία απέσχε το Κόμμα Φιλελευθέρων. Η εδραίωσή του στην τοπική πολιτική επιβεβαιώθηκε όταν επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές για τη Γ΄ αναθεωρητική Βουλή του Ιανουαρίου του 1936, οπότε συμμετείχαν και οι βενιζελικοί και ίσχυσε σύστημα απλής αναλογικής.

Η Δικτατορία της 4ης Αυγούστου του 1936 διέκοψε την πολιτική του σταδιοδρομία. Επανήλθε στις Σέρρες, όπου άσκησε τη δικηγορία έως το 1941. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής παρέμεινε στην Αθήνα χωρίς να αναμιχτεί ενεργά στην πολιτική. Τη περίοδο 1942-1943 συμμετείχε σε μία άτυπη ομάδα πολιτικού προβληματισμού με την ονομασία "Σοσιαλιστική Ένωση", την οποία αποτελούσαν αξιόλογοι μετέπειτα πολιτικοί και τραπεζίτες, όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, ο Άγγελος Αγγελόπουλος και ο Ξενοφών Ζολώτας.[3] Η αξιολόγησή του για την αποτελεσματικότητα της ομάδας ήταν αρνητική. Θεωρούσε ότι ο προβληματισμός της δεν ήταν πολιτικά αλλά μάλλον ακαδημαϊκά προσανατολισμένος.

Το καλοκαίρι του 1944 ο Καραμανλής προσπάθησε να εμπλακεί πιο ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις, διαφεύγοντας με πλωτό μέσο στη Μέση Ανατολή, όπου είχε σχηματιστεί νέα εξόριστη κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου μετά το Συνέδριο του Λιβάνου. Η μετάβασή του εντούτοις καθυστέρησε πολύ, ώστε όταν τελικά ο Καραμανλής βρέθηκε στο Κάιρο τον Οκτώβριο, η Αθήνα είχε μόλις απελευθερωθεί από τους Γερμανούς και ο ίδιος υποχρεωτικά θα επέστρεφε στο τέλος του ίδιου μήνα.