Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Αμαλία Μεγαπάνου: Η εμφάνισή της στον Λευκό Οίκο που «έσβησε» την Τζάκι Κένεντι

Το μοναδικό φόρεμά της

Αμαλία Μεγαπάνου: Η εμφάνισή της στον Λευκό Οίκο που «έσβησε» την Τζάκι Κένεντι
Ενημέρωση 02.06.2020 18:26
Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
ΝΕΦΕΛΗ ΝΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

YOUWEEKLY EDITOR

Η Αμαλία Μεγαπάνου έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Μία από τις εμφανίσεις της γνωστής συγγραφέα που δύσκολα θα ξεχαστούν, είναι αυτή που είχε κάνει στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Λευκό Οίκο, με την οποία είχε καταφέρει να «σβήσει» μέχρι και την Τζάκι Κένεντι.

Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν γνωστή για το απαράμιλλο στιλ της, ο τύπος μάλιστα δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει «Ζακλίν της Ελλάδας», λόγω της έμφυτης κομψότητας της.

Ο Τζον Κένεντι είχε αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές του 1961. Τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1961, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα υποδεχθεί ο Κένεντι στον Λευκό Οίκο.

Στις 17 Απριλίου του 1961, ώρα 11.30 το πρωί, το ζεύγος Καραμανλή έφτασε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, καθώς η επίσκεψη γίνεται την ημέρα που χιλιάδες αντίπαλοι του Κάστρο εισβάλουν στην Κούβα με ορμητήριο το Μαϊάμι και φυσικά με αμερικανική υποστήριξη.

Να υπενθυμίσουμε πως πέρα από την Αμαλία Μεγαπάνου, πέθανε και ο θρυλικός δημοσιογράφος Χάρης Λυμπερόπουλος. Δείτε εδώ την σπαρακτική ανακοίνωση για τον θάνατό του.

Το άγνωστο περιστατικό στον Λευκό Οίκο

«Όταν η Αμαλία Καραμανλή επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο το 1962 εντυπωσίασε μέχρι και την Τζάκι Κένεντι με το λιτό στιλ της και την είχε ήδη συναγωνιστεί επάξια σε κομψότητα όπως δείχνει και αυτό το εξώφυλλο των «Εικόνων» από το 1961. Οι δύο πρώτες κυρίες πράγματι γνωρίζονταν και είχαν εκτίμηση ή μια για την άλλη από την προηγούμενη χρονιά όταν η Αμαλία Καραμανλή είχε υποδεχτεί την και ξεναγήσει την Τζάκι στην Ακρόπολη στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης της στην Ελλάδα. Μετά το διαζύγιο της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ουδέποτε μίλησε δημοσίως για την προσωπική της ζωή και τα χρόνια δίπλα του. Οι μοναδικές συνεντεύξεις που είχε δώσει στον Τύπο αφορούσαν το συγγραφικό της έργο και τις άλλες δραστηριότητες της.

«Η Αμαλία ήταν τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής.» είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Είχε δυνατό χαρακτήρα, κάπως αυταρχικό. Ίσως μάλιστα το ναυάγιο του γάμου μας να οφείλεται στο ότι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα… Τα ενδιαφέροντά της ήταν περισσότερο πολιτιστικά παρά πολιτικά. Και, μολονότι ουδέποτε αναμειγνυόταν στη δημόσια ζωή, συμπαραστάθηκε με αφοσίωση στη δύσκολη σταδιοδρομία μου. Το βέβαιο είναι ότι ο χωρισμός μου με λύπησε, αν και η ευθύνη γι’ αυτόν ήταν περισσότερο δική μου».
Άνθρωπος παλαιάς κοπής, βαθιά καλλιεργημένος, πρώην σύζυγος ενός από τους πλέον εμβληματικούς ηγέτες της χώρας, διακεκριμένη συγγραφέας, είχε επίσης και το σπάνιο ταλέντο να ξέρει να μεγαλώνει και να γερνά ωραία, διατηρώντας την αρχοντιά και την φυσική ομορφιά της μέχρι τέλους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, παρέμεινε μακριά από τη δημοσιότητα, κρατώντας το σπίτι της ανοικτό σε ένα στενό κύκλο δικών της ανθρώπων και «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών με την αξιοπρέπεια που πάντοτε την χαρακτήριζε», σημείωσε η Έλενα Μακρή στην σημερινή της ανάρτηση.

Αυτή ήταν η εμφάνιση της Αμαλίας Μεγαπάνου που είχε «σβήσει» την Τζάκι Κένεντι

Αμαλία Μεγαπάνου Λευκός Οίκος

Η σχέση της Αμαλίας Μεγαπάνου με την Μαρέβα Μητσοτάκη

Ένα σύνολο που επέλεξε να φορέσει η Μαρέβα Μητσοτάκη το 2019 στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, στη Γαλλία, δίχασε το κοινό και τότε ο ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας ένιωσε την ανάγκη να την αποθεώσει βάζοντας της στην ίδια θέση με την Αμαλία Μεγαπάνου.

Ο Βασίλης Ζούλιας είχε γράψει τότε χαρακτηριστικά

«Λοιπόν… Η Μαρέβα Μητσοτάκη είναι η πρώτη…. πρώτη κυρία που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για το ανεπιτήδευτο ,cool ,φρέσκο και εντελώς προσωπικό στυλ της μετά την Αμαλία Μεγαπάνου που ίσως ήταν και η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να επισκιάσει την Τζακυ Κένεντυ όταν φωτογραφήθηκαν μαζί στην επίσκεψη των Κένεντυ στην Ελλάδα, όπου η Αμαλία φορούσε το συγκεκριμένο φόρεμα του Jean Desses και η Τζακυ ήταν ντυμένη από τον Oleg Cassini.

Μετά την Αμαλία το χάος θα έλεγε κανείς … Όλες οι πρώτες Κυρίες μετά απ’ αυτήν ήταν κάτω του μετρίου όσον αφορά στην προσωπική άποψη και κυρίως το προσωπικό στυλ…
Κάτι που δεν αλλάζει ακόμη και με 1000 στυλίστες και συμβούλους …γιατί το στυλ όπως όλοι γνωρίζουμε ούτε αγοράζεται ούτε το σπουδάζει κάποιος … Το έχεις η δεν το έχεις …
Αυτές οι δυο πρώτες κυρίες το έχουν και παρακαλώ μην αρχίσετε τις συγκρίσεις γιατί αυτός δεν είναι ο λόγος του ποστ…

Έχουμε δει πολλά…μέσα στα σχεδόν 60 χρονιά από την Μεγαπάνου και μετά…μέχρι που εμφανίστηκε η Μαρέβα σαν breath of fresh air στο προεδρικό…and that’s her big credit…

Εννοείται ότι τα γράφω όλα αυτά γιατί πέσατε σαν κοράκια για την εμφάνιση της Μαρεβας στην Γαλλία …Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να εξηγήσω κάποια πράγματα όπως μόνο εγώ μπορώ και οποίος κατάλαβε κατάλαβε… η Μαρέβα έχει στυλ και άποψη τελεία και παύλα …και όχι μόνον…αλλά σήμερα για αυτό μιλάμε εδώ… και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από μια πετυχημένη η όχι εμφάνιση…»

Δείτε το αντίστοιχο post:

View this post on Instagram

Λοιπόν... η @marevagrabowskimitsotaki είναι η πρώτη.... πρώτη κυρία που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για το ανεπιτήδευτο ,cool ,φρέσκο και εντελώς προσωπικό στυλ της μετά την Αμαλία Μεγαπάνου που ίσως ήταν και η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να επισκιάσει την Τζακυ Κένεντυ όταν φωτογραφήθηκαν μαζί στην επίσκεψη των Κένεντυ στην Ελλάδα όπου η Αμαλία φορούσε το συγκεκριμένο φόρεμα του Jean Desses και η Τζακυ ήταν ντυμένη από τον Oleg Cassini. Μετα την Αμαλία το χάος θα έλεγε κανείς ... ολες οι πρώτες Κυριες μετά απ αυτήν ήταν κάτω του μετρίου όσον αφορά την προσωπική άποψη και κυρίως το προσωπικό στυλ... κατι που δεν αλλάζει ακομη και με 1000 στυλιστες και συμβουλους ...γιατι το στυλ οπως όλοι γνωρίζουμε ούτε αγοράζεται ούτε το σπουδάζει καποιος ... το εχεις η δεν το εχεις ... Αυτες οι δυο πρωτες κυριες το έχουν και παρακαλώ μην αρχίσετε τις συγκρισεις γιατί αυτος δεν είναι ο λογος του ποστ... Εχουμε δει πολλά...μέσα στα σχεδόν 60 χρονια από την Μεγαπάνου και μετά...μέχρι που εμφανίστηκε η Μαρεβα σαν breath of fresh air στο προεδρικό...and that’s her big credit... Εννοείται ότι τα γράφω όλα αυτά γιατί πέσατε σαν κοράκια για την εμφάνιση της Μαρεβας στην Γαλλία ...αισθάνθηκα ότι έπρεπε να εξηγήσω κάποια πράγματα όπως μόνο εγώ μπορώ και οποίος καταλαβε καταλαβε... η Μαρεβα έχει στυλ και άποψη τελεια και παυλα ...και όχι μόνον...αλλά σήμερα για αυτό μιλαμε εδώ... και αυτο είναι πολύ πιο σημαντικό από μια πετυχημένη η οχι εμφάνιση.... #αυταταολιγα #very2020firstlady

A post shared by Vassilis Zoulias (@vzoulias) on

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Θρήνος - Πέθανε ο Wajid Khan

Ασύλληπτος θρήνος στην Ηγουμενίτσα - Πνίγηκε 2χρονο κοριτσάκι

Share