Κανένας… κορωνοϊός: Το Κονγκό «χτυπήθηκε» ξανά από τον Έμπολα

Μεγάλη ανησυχία

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κανένας… κορωνοϊός: Το Κονγκό «χτυπήθηκε» ξανά από τον Έμπολα

Κανένας κορωνοϊός δεν απασχολεί το Κονγκό, με την χώρα να «χτυπάται» από τον ιό Έμπολα για ακόμη μια φορά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αποστέλλει σήμα κινδύνου σε όλες τις αφρικανικές χώρες.

Η Unicef έβγαλε εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία στην επιφάνεια, αναφέροντας πως τα τελευταία 24ωρα έχουν υπάρξει πέντε θάνατοι στο Κονγκό από Έμπολα μεταξύ 18 και 30 Μαΐου, μεταξύ των οποίων κι ένα 15χρονο κορίτσι.

Κάπως έτσι, οι οργανώσεις εκφράζουν τους φόβους τους για άγνωστη εξάπλωση της ασθένειας, ενώ ο ΠΟΥ ανακοίνωσε για χθες (1/6) ακόμη έξι κρούσματα στην περιοχή Μπαντάκα, ενώ στη χώρα μας τα μέτρα για τον κορωνοϊό χαλαρώνουν. Δείτε εδώ τι νέο ισχύει.

έμπολα Αφρική

Είναι η 11η φορά που ξεσπά επιδημία Έμπολα στο Κονγκό και πρόκειται για μία ασθένεια που σκοτώνει το 25 με 90% των ασθενών, ανάλογα με το πόσο ισχυρό μπορεί να είναι το ξέσπασμα της επιδημίας κάθε φορά.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα από κορωνοϊό στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα. Μέσα από την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκαν 19 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και κανένας νέος θάνατος, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται και σήμερα στους 179.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 19, εκ των οποίων 12 σε ταξιδιώτες που αφίχθηκαν με πτήση από το εξωτερικό.

Σοκαριστικές είναι και οι μαρτυρίες από την κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι. Δείτε εδώ τι αναφέρουν οι ασθενείς για τους αρμόδιους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2937 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 11 (72.7% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).