Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Θρήνος - Πέθανε ο Κωνσταντίνος Ξενάκης

Θλίψη με το θάνατο του εικαστικού

Θρήνος - Πέθανε ο Κωνσταντίνος Ξενάκης
Ενημέρωση 06.06.2020 15:41
Αρθρογράφος: Ελένη Ζουγανέλη
ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

YOUWEEKLY EDITOR

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης. Η είδηση του θανάτου του, έχει σκορπίσει τον θρήνο στην οικογένεια του και στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο διεθνής, κοσμοπολίτης εικαστικός της ελληνικής διασποράς γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική. Σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961), αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, και ζωγραφική. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Σουηδία (1969, Sôdertalje Konsthal). Δίδαξε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1973. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα το 1971, μέσα στην δικτατορία των συνταγματαρχών, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα. Η έκθεση του είχε λειτουργήσει σαν μια τολμηρή παρέμβαση σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη βρίσκεται σε διάλογο με το πολιτιστικό παρελθόν, η προσωπική του ποιητική σημειολογία δανείζεται στοιχεία από τη σύγχρονη ζωή, αλλά και από συστήματα γραφής παλιών πολιτισμών. Ήδη πριν το τέλος της δεκαετίας του 1960 είχε ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το κατεξοχήν χαρακτηριστικό θέμα της ώριμης δουλειάς του: τους κώδικες, τα σημεία και τα σύμβολα που μεταφέρουν μηνύματα και ορίζουν τρόπους επικοινωνίας. Ο κόσμος των ιερογλυφικών, το φοινικικό και το ελληνικό αλφάβητο αλλά και το ιαπωνικό και το λατινικό διαμορφώνουν την προσωπική εκφραστική του γλώσσα.

Κωνσταντίνος Ξενάκης πέθανε

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι επισκέψεις του στην Ελλάδα πυκνώνουν και, βαθμιαία, αρχίζει να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Το 1996, τιμώντας την αιγυπτιώτικη καταγωγή του, παρουσιάζει στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο αναδρομική έκθεση με τίτλο Η Επιστροφή του Καλλιτέχνη, 1958-1996. Στην Ελλάδα εκθέτει σε τρία μέρη την αυτοβιογραφική σειρά με τίτλο Το βιβλίο της ζωής (1995, 1997, 2003), ενώ το 2003 γίνεται και αναδρομική παρουσίαση έργων του της τελευταίας εικοσαετίας (Κ.Μ.Σ.Τ., Θεσσαλονίκη).

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει δύο μονογραφίες για το έργο του, το 1995 και το 2009.

Πηγή: Protothema.gr

Θρήνος ωστόσο, επικρατεί και στη σειρά Φιλαράκια. Δείτε τι συμβαίνει.

Θρήνος - Πέθανε ο Μάκης Σκλαβενίτης

Θρήνος με την είδηση ότι πέθανε ο Μάκης Σκλαβενίτης. Ο ίδιος έφυγε σε ηλικία 56 ετών και σκόρπισε την θλίψη στον χώρο του αθλητισμού. Ο άτυχος άνδρας ήταν εξαίρετος στις επιδόσεις του και είχε αρκετές διακρίσεις.

Επρόκειτο για έναν εξαιρετικό δρομέα που είχε καταγράψει αξιοσημείωτες επιδόσεις όπως 3.03.23 στον Μαραθώνιο Ρόττερνταμ 2017, 3.10.20 στη Βιέννη το 2016 και πολλές ακόμη. Θρήνος έχει ξεσπάσει και με την είδηση για το 2χρονο κοριτσάκι που πνίγηκε. Δείτε εδώ τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

πηγή: athensmagazine.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Πέθανε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Τόπης

Στο πένθος γνωστός ηθοποιός από τις "7 θανάσιμες πεθερές" - Έχασε την σύζυγό του

Share