Σεισμός στην Κολομβία - Ταρακουνήθηκαν για τα καλά

Πόσα Ρίχτερ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σεισμός στην Κολομβία - Ταρακουνήθηκαν για τα καλά

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας τη νύχτα της Τετάρτης, χωρίς να έχουν καταγραφεί ζημιές ή θύματα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο της χώρας.

Το επίκεντρο βρισκόταν στη Σαπατόκα, στη νομαρχία Σαντανδέρ. Ο σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στις 22:22 (τοπική ώρα· στις 06:22 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) σε βάθος 149 χιλιομέτρων, διευκρίνισε η γεωλογική υπηρεσία μέσω Twitter.

Να σημειωθεί πως εχθές ταρακουνήθηκε και η Ελλάδα από σεισμό!

Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων

Σεισμός σήμερα

Ο σεισμός των 8,7 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρας, στην Ινδονησία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο από τον 20ό αιώνα.

Ακολουθεί κατάλογος με τους ισχυρότερους σεισμούς του τελευταίου αιώνα. Να σημειωθεί ότι η μέτρηση των δονήσεων γινόταν επί πολλά χρόνια με βάση την κλίμακα Ρίχτερ, όμως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως το Μέγεθος Σεισμικής Ροπής (Mw) που μετρά την ενέργεια η οποία εκλύεται από το σεισμό.

1960-Χιλή: Δόνηση μεγέθους 9,5 βαθμών, συνοδευόμενη από ένα καταστροφικό τσουνάμι σε πολλές χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι στη Χιλή, 61 στη Χαβάη και 130 στην Ιαπωνία.
2004-Ινδονησία: Στις 26 Δεκεμβρίου σεισμός μεγέθους 9,3 βαθμών στα ανοιχτά της Σουμάτρας προκάλεσε τσουνάμι που σάρωσε πολλές γειτονικές χώρες και έφτασε μέχρι την Αφρική. Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 220.000.

  • 1964-Αλάσκα: Εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό 9,2 βαθμών κοντά στον πορθμό Πρινς Ουίλιαμ.
  • 1952-Ρωσία: Σεισμός μεγέθους 9 βαθμών που σημειώθηκε στη χερσόνησο της Καμτσάτκα προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα που έφτασε μέχρι τη Χιλή και το Περού. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.300.
  • 2011-Ιαπωνία: Ένας σεισμός 9 βαθμών, που συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι, έπληξε την περιοχή του Τοχόκου προκαλώντας και σοβαρό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Νεκροί και αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 19.000.
  • 1906-Ισημερινός: Περίπου χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τσουνάμι το οποίο προκλήθηκε από σεισμό 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού και της Κολομβίας.
  • 2010-Χιλή: Σεισμός 8,8 βαθμών έπληξε την κεντρική και νότια Χιλή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 520 άτομα.
  • 1965-Αλάσκα: Σεισμός 8,7 βαθμών, που συνοδεύτηκε από τσουνάμι, χτύπησε τα Αλεούτια Νησιά.
  • 2005-Ινδονησία: Τουλάχιστον 900 νεκροί και 6.000 τραυματίες από σεισμό 8,7 βαθμών κοντά στο νησί Νιάς, στα ανοιχτά της Σουμάτρας.
  • 1957-Αλάσκα: Μεγάλο τσουνάμι από το σεισμό των 8,6 βαθμών έπληξε τα νησιά Αντρεάνοφ.