Βηρυτός: Σοκαρισμένος ο πλανήτης - Τα θύματα συνεχώς αυξάνονται!

Η τεραστίων διαστάσεων τραγωδία

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Βηρυτός: Σοκαρισμένος ο πλανήτης - Τα θύματα συνεχώς αυξάνονται!

Η τραγωδία που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου δεν έχει προηγούμενο. Οι εξελίξεις είναι τρομερά θλιβερές καθώς τα θύματα συνεχώς αυξάνονται. Παράλληλα, Η Γαλλία εκδήλωσε δημόσια ότι θα παρέχει άμεσα βοήθεια στο Λίβανο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί, αρκετοί εξ αυτών πολύ σοβαρά, ενώ στην διάρκεια της νύχτας ήταν σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων που πιθανόν βρίσκονται κάτω από συντρίμμια μετά τις απανωτές εκρήξεις σε εργοστάσιο με πυροτεχνήματα κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει βοήθεια. Συγκεκριμένα, θα αποστείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και "πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού" στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου

"Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε" να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει "μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα" στη Βηρυτό.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης τους, εξέφρασε "την υποστήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό", ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες βράδυ. Είναι καθ’ οδόν σωστικά συνεργεία και μέσα προς τον Λίβανο, πρόσθεσε η προεδρία της Γαλλίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την "αδελφική αλληλεγγύη" της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως "η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου. Πάντα", σε μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλεί στην Ουκρανία άνδρας που απειλεί να ανατινάξει τράπεζα στον αέρα! Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν αναλυτικά εδώ.

Πανικός στη Βηρυτό

Δύο εκρήξεις συντάραξαν το λιμάνι της Βηρυτού στο Λίβανο. Η περιοχή θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην περιοχή επικρατεί κανονικός πανικός.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε κτήριο στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κτήριο υπήρχαν πυροτεχνήματα.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έγινε σε χώρο στον οποίο υπήρχαν εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί πρόσφατα.

Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που έσπασαν τζάμια σε απόσταση επτά χιλιομέτρων. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως η έκρηξη ακούστηκε μέχρι την Κύπρο.

Σε όλη τη Βηρυτό υπάρχει διακοπή της υδροδότησης.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα».

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παράλληλα εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν ανθρώπους να κείτονται νεκροί στο έδαφος.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε και ο άνδρας που απείλησε να ανατινάξει μία τράπεζα στον αέρα στην Ουκρανία.

Πηγή: eleftherostypos.gr