Κορωνοϊός: Τι θα συμβεί τον Δεκαπενταύγουστο και με το άνοιγμα των σχολείων; - Οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Τι θα συμβεί τον Δεκαπενταύγουστο και με το άνοιγμα των σχολείων; - Οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα

Οι εξελίξεις "τρέχουν" με ταχύτητα φωτός και ο χρόνος κυλά γρήγορα γεννώντας νέα και επίκαιρα ερωτήματα, όπως το ποια θα είναι η "τύχη" του Δεκαπενταύγουστου και το πότε και αν θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία εν καιρώ κορωνοϊού. Ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας έκανε δηλώσεις αναφορικά με τα θέματα αυτά.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας,
τόνισε σήμερα ότι πλέον η Ελλάδα βάζει τέλος στην «εποχή των δισταγμών».

Διαβάστε όλα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας για το τι θα συμβεί τον Δεκαπενταύγουστο και με το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Στέλιος Πέτσας, κληθείς να σολιάσει τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα βάζει τέλος στην «εποχή των δισταγμών».

Όπως παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, στόχος της Ελλάδας είναι να λύσει με τον ίδιο ειρηνικό τρόπο, τις διαφορές της με όλα τα γειτονικά κράτη.

Σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο βεβιασμένες κινήσεις και δημιουργία «επικίνδυνων προηγουμένων», είπε ότι δεν υπάρχουν «θολά σημεία» στη συμφωνία και δεν μπορεί να μιλάει κανείς για βεβιασμένες κινήσεις, από την στιγμή που προηγήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων τα τελευταία 15 χρόνια.

Συμπλήρωσε πως δεν χωράει μικροπολιτική στο συγκεκριμένο θέμα και ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, «διεμβολίζει» το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πρόσθεσε δε πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ενημερωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οι δε λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν ευρέως γνωστές μετά την επιστροφή του κ. Δένδια, ενώ χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της Τουρκίας αναμενόμενες, λέγοντας πως δεν «φοβόμαστε τίποτα, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μύκονο ύστερα από τα επτά κρούσματα κορωνοϊού στο μαγαζί της εστίασης Alemagou

Τοπικό lockdown στον Πόρο

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ στον Πόρο, και συγκεκριμένα τοπικό lockdown, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους άνω των 9 ατόμων ενώ όλα τα καταστήματα θα κλείνουν στις 11 το βράδυ. Παράλληλα, η χρήση μάσκας είναι παντού υποχρεωτική.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, μετά τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί, ενώ δείτε εδώ τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00

Πηγή: skai.gr