Κορωνοϊός: Νέα μέτρα από την κυβέρνηση μετά τα 355 κρούσματα

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται ύστερα από την αναταραχή του Σ/Κ

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Νέα μέτρα από την κυβέρνηση μετά τα 355 κρούσματα


Τα κρούσματα κορωνοϊού και η αύξησή τους δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας μεγάλης έξαρσης και η δημόσια επιφυλακή είναι μεγάλη. Ο φόβος, έντονος ενώ η κυβέρνηση, εξετάζει τα επόμενα μέτρα με φρενήρεις ρυθμούς. Σήμερα θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις.

Με το βλέμμα στραμμένο στον Δεκαπενταύγουστο και τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της Ορθοδοξίας και με τους περισσότερους Ελληνες να βρίσκονται στα νησιά ή την επαρχία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, στην κυβέρνηση εξετάζουν πλέον τη λήψη νέων μέτρων μετά την ανακοίνωση των 203 κρουσμάτων του κορωνοϊού την Κυριακή.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεκτιμώντας μαζί με τους ειδικούς και τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα - Περισσότερες πληροφορίες

Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων έξτρα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ενδεικτικά ήταν και τα λόγια του Στέλιου Πέτσα χθες, ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε την επερχόμενη λήψη μέτρων. «Ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά.

Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά». Σημειώνεται πως ακόμα πιο ανησυχητικό από την αύξηση των κρουσμάτων είναι η αύξηση των ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 22.

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Το μοντέλο του Πόρου θα εφαρμοστεί και αλλού

Με ένα 2ο κύμα κορωνοϊού να φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν στο πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ένα μοντέλο όπως αυτό στον Πόρο, δηλαδή την εφαρμογή περιορισμών ως προς την κυκλοφορία, τη χρήση μάσκας και το ωράριο, μέτρα που πάρθηκαν την Κυριακή και στα Αμπελάκια Λάρισας.
Συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε ισχύ τα εξής περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.


Το επόμενο πακέτο μέτρων που εξετάζεται ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου

Ωστόσο, ο προβληματισμός τόσο των ειδικών, όσο και της κυβέρνησης γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όσο πλησιάζει η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Οπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο».

κορωνοιος κυβερνηση νεα μετρΑ

Xθες πάντως δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την αναστολή των λιτανειών έξω από τους ναούς. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως στα μέτρα που εξετάζονται ακόμα είναι η γενίκευση της χρήσης μάσκας, η πιθανή μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσια (αν και δεν το συγκεκριμένο σενάριο δεν φαίνεται πιθανό), καθώς και η επιτήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης με εντατικότερους ελέγχους και πρόστιμα.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Ένα βήμα πριν τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων είναι κυρίως και η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική

Κορωνοϊός: Απαραίτητη πλέον η χρήση μάσκας στις λαϊκές αγορές - Τι ισχύει για τις αποστάσεις;

Είναι επίσημο πλέον, η μάσκα είναι απαραίτητη και στις υπαίθριες, λαϊκές αγορές, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση που ανακοινώθηκε για την προστασία από τον κορωνοϊό. Τι θα ισχύει για την τήρηση των αποστάσεων; Μάθετε όλες τις πληροφορίες παρακάτω.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας κατά του κορωνοϊού στις λαϊκές αγορές τόσο από τους πωλητές όσο και από τους καταναλωτές και το κοινό. Παράλληλα στην ΚΥΑ αναφέρεται πως οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τριών μέτρων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τις λαϊκές αγορές, τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις;

Κανόνες λειτουργίας των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 και των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017

Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, η λειτουργία των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 και των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171), επιτρέπεται με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.
  • . Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους καταναλωτές / κοινό.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία νέας υπαίθριας αγοράς της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) σε διαφορετική ημέρα από τη νυν λαϊκή αγορά στον Δήμο Ξάνθης, στον χώρο που ήδη αναπτύσσεται ή επί της οδού Εθελοντή Αιμοδότη.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα και είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους καταναλωτές / κοινό.

Κορωνοϊός λαικη αγορα μασκα αποστασεις
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται αρμόδια για την επιβολή των μέτρων των παρ. 1 και 2, μετά από βεβαίωση της μη τήρησης αυτών από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα όπως ορίζονται στον ν. 4177/2013 (Α ́ 173).Σε περίπτωση μη τήρησης της περ. β ́ της παρ. 1 ισχύει η κύρωση της παρ. 2 του άρθρου 3.».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Ανησυχία προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη ύστερα από την εμφάνιση δύο κρουσμάτων ανάμεσα σε αστυνομικούς