Συναγερμός στη Λάρισα - Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Προσοχή! Σας αφορά

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Συναγερμός στη Λάρισα - Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και μερικές ώρες στη Λάρισα, καθώς έγινε γνωστό πως σημειώθηκε ένα νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος δείχνει να εξαπλώνεται με ραγδαίες ταχύτητες στη χώρα μας, σκορπώντας την ανησυχία.

Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2020.

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Τα νέα ωστόσο δείχνουν να μην είναι καλά και με την πανδημία του κορωνοϊού. Δείτε εδώ τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν.

Από την αρχή της περιόδου 2020 μέχρι τις 06/08/2020 (ώρα 14:00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί δεκαεννέα (19) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δεκαπέντε (15) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τέσσερα (4) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Εχουν καταγραφεί δύο (2) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

Περιοχές με κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου:

  • Ξάνθη, Δήμος Τοπείρου 2
  • Καβάλα, Δήμος Νέστου 2
  • Καρδίτσα, Δήμος Καρδίτσας 2
  • Καρδίτσα, Δήμος Μουζακίου 1
  • Λάρισα, Δήμος Τεμπών 1
  • Σέρρες, Δήμος Ηράκλειας 2
  • Σέρρες, Δήμος Σιντίκης 3
  • Σέρρες, Δήμος Βισαλτίας 1
  • Σέρρες, Δήμος Σερρών 2
  • Πιερία, Δήμος Κατερίνης 1
  • Ανατολική Αττική, Δήμος Μαραθώνα 1

Πηγή: onlarissa.gr

Δεύτερος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ακόμη μία ασθενής η οποία είχε διαγνωσθεί με ιό του Δυτικού Νείλου πέθανε την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις Σέρρες. Πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα από χωριό στην Σιντική που διαγνώστηκε με τον ιό την προηγούμενη εβδομάδα.

Η περιφερειακή ενότητα Σερρών βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ενώ σύμφωνα με το νομίατρο Σερρών, κ.Αναστάσιο Αναστασιάδη, ήδη έχει ξεκινήσει ψεκασμός στην περιοχή.

Παράλληλα, συστήνει σε όλους να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (σ.σ. και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

ιός Δυτικού Νείλου κρούσματα

Πηγή: ethnos.gr